Τι προηγήθηκε
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το προωθητικό σποτ του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» που είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Τόσο το ίδιο το συνέδριο (με τον παραπλανητικό τίτλο «1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας – Όρια και Επιλογές»), όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι η αναπαραγωγή και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Παράλληλα το συνέδριο αυτό φαίνονταν να συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά υποταγής του μεγαλοκαθηγητικού ιατρικού κατεστημένου στις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές επιλογές του συστήματος.

Στο συνέδριο θα μιλούσαν δεκάδες ιεράρχες, πολιτικοί, celebrities, ιδιοκτήτες κέντρων γονιμότητας και ορισμένοι πανεπιστημιακοί, ενώ ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης κατείχαν οι «επώνυμοι» που μιλούσαν στην κάμερα για την ομορφιά της γονεϊκότητας.
Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ ακούγονταν τα εξής:
«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4, στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».
Όλα αυτά φυσικά, με περιτύλιγμα εθνικό και θρησκευτικό, αφού όπως τονίζουν οι διοργανωτές «φέτος, επετειακή χρονιά για τη χώρα μας, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση είμαστε πλέον σε θέση να χαράξουμε υπεύθυνα το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας. Οι πράξεις μας θα αξιολογηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και από την κοινωνία του σήμερα», αναφέρουν συγκεκριμένα, σε μια ακόμη προσπάθεια επίρριψης ευθυνών ή και… ενοχών.

Κεντρικό ρόλο είχαν αναλάβει διάφοροι μητροπολίτες με διαλέξεις «ορθόδοξης χριστιανικής ηθικής» ως μέρος του … επιστημονικού προγράμματος.
Παράλληλα υπήρχαν διαλέξεις και από σελέμπριτις τηλεπρωϊνάδικων με τίτλους του στυλ «πότε θα γίνω μάνα» κι αυτές ως μέρος του «επιστημονικού προγράμματος».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της υποκρισίας: στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, της πόλης όπου θα διεξαγόταν το «Συνέδριο της Γόνιμης Ντροπής», είχαμε πρόσφατα την απόλυση της επικουρικής γιατρού γαστρεντερολόγου Β. Τσακτσίρα, επειδή διεκδίκησε τις νόμιμες γονικές άδειες για να φροντίζει το παιδί της.

Τι επρόκειτο να αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις; Διαβάζουμε: «η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς».
Παράλληλα, «με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά». «Απογοητευμένος φυγάς για τις επιλογές του» όποιος δεν εκπληρώσει τον σκοπό της ζωής του, να δημιουργήσει δηλαδή οικογένεια.

Ο Πλεύρης, ο Βορίδης, ο Ντάνος και οι παπάδες
Ενδεικτικά μερικοί που θα ήταν ομιλητές:
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ιερόθεος Βλάχος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Αγγελική Γκερέκου, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)
Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού
κ.κ. Ιερώνυμος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος «ΣΚΑΪ»
Θάνος Πλεύρης, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδεμβέργης – Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου
Θεόδωρος Κυριακού, Πρόεδρος ΑΝΤ1
Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπλ. Υπουργός Υγείας
Ενώ δεν λείπουν και οι σελέμπριτις όπως η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Πάνος Κιάμος, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Πέγκυ Ζήνα, η Κατερίνα Παναγοπούλου αλλά και ο νικητής του Survivor… Ντάνος!