Την τραμπικής έμπνευσης αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει εδώ και χρόνια πιστοποιεί για μία ακόμα φορά η Ελλάδα, η οποία μαζί με τη Δανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία συζητούν τη δημιουργία κέντρων επιστροφής μεταναστών που η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας.
Δεν πρόκειται για νέο σενάριο, καθώς η δημιουργία τέτοιων σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην πραγματικότητα έχει απασχολήσει ήδη την ΕΕ, με τη Βρετανία να καταθέτει σχετικές προτάσεις για τη Ρουάντα και την Ιταλία να κατασκευάζει τέτοια δομή στην Αλβανία, χωρίς ωστόσο να προχωράει καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Fast track ίδρυση σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι υπουργοί των πέντε χωρών που συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη στις αρχές Σεπτέμβρη, συμφώνησαν σε ένα κοινό μοντέλο για τους «κόμβους επιστροφής» (return hubs), δηλαδή εγκαταστάσεις που πρόκειται να στοιβάζουν αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί και οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, συνόδευσαν στις εργασίες η γενική γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νάντια Παπακώστα, καθώς και ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριος Καλέας.
Η ομάδα των πέντε χωρών διαπραγματεύεται επί του παρόντος τη δημιουργία των κόμβων αυτών στην επικράτεια μίας ή περισσότερων χωρών-εταίρων. Η Ουγκάντα, η Ρουάντα και κατά άλλους το Ουζμπεκιστάν θεωρούνται πιθανές επιλογές.
Ο Δανός υπουργός Μετανάστευσης, Μόρτεν Μπόντσκοφ, ανέφερε ότι οι «πέντε» προετοιμάζονται για μεταφορά των πρώτων «παράτυπων» μεταναστών ήδη από το 2027, ενώ η χρηματοδότηση αναμένεται να καλύψει πλήρως τη δημιουργία και λειτουργία των δομών αυτών. Την ίδια ώρα, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να προσφέρουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εμπορικές συνεργασίες και άλλα κίνητρα στις χώρες-εταίρους.
Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πριν την έγκριση του νέου κανονισμού περί μετανάστευσης της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο: «Στόχος μας είναι να συνάψουμε τις πρώτες συμφωνίες για τη δημιουργία αυτών των δομών το 2026, ώστε να είναι λειτουργικές από το 2027».
Πρόκειται για το σύμφωνο που έσπευσε με σχετικό νόμο να εφαρμόσει η Ελλάδα, το οποίο ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από συμμαχία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συνασπισμό στον οποίο συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία.
Μάλιστα, η πλειονότητα των χωρών της «Ευρώπης των Λαών» φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία κέντρων επιστροφής. 19 κυβερνήσεις θεωρούν ότι πρόκειται για «καινοτόμο λύση» που πρέπει να προωθηθεί για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Η δημιουργία κέντρων επιστροφής μεταναστών αποτελεί μία κίνηση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ελλάδα και οι άλλες τέσσερις χώρες επιχειρούν για πρώτη φορά τη μεταφορά μέρους του συστήματος επιστροφής μεταναστών εκτός συνόρων.
Μόλις τον περασμένο Μάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον κανονισμό με τίτλο «Κοινό σύστημα για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ένωση (Κανονισμός Επιστροφής)», ένα αντιδραστικό έκτρωμα στο πλαίσιο της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, ως συμπλήρωμα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Συνεχίζονται οι καραβιές και τα ναυάγια προσφύγων στην Κρήτη
Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή των Καλών Λιμένων, καθώς καταφθάνουν συνεχώς καραβιές με κατατρεγμένους από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Λίγα μόλις 24ωρα πριν γραφτούν αυτές οι σειρές, στις 13/9, μία ακόμα λέμβος βυθίστηκε, αυτή τη φορά 38 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, με αποτέλεσμα να αγνοούνται μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25 άτομα, καθώς οι 51 διασωθέντες δήλωσαν ότι στο πλεούμενο επέβαιναν 77 άτομα. Ήδη ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, ωστόσο, παρά τις έρευνες δεν έχει εντοπιστεί άλλος αγνοούμενους.
Μόνο λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια νότια – νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, εντοπίστηκε από παραπλέον φορτηγό πλοίο μία ακόμα λέμβος, στην οποία επέβαιναν 35 μετανάστες που μεταφέρθηκαν καλά στην υγεία τους στη στεριά.












