Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αντιθέσεις έχουν απότομα οξυνθεί σε ένα περιβάλλον ανακατανομής ρόλων και επιρροών, το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την κατοχική βία και επωφελείται από τις διεθνείς εξελίξεις γιά να αναβαθμίσει τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή και να βαθύνει την κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη. Γι αυτό έχουν πυκνώσει και περνάνε απαρατήρητες οι επιθέσεις σε συριακά εδάφη, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι σε έξαρση η δολοφονική βία κατά των Παλαιστινίων. Από τα τέλη Μάρτη έχουν σκοτωθεί δεκάδες Παλαιστίνιοι στη διάρκεια επιθέσεων, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες.

Αποτροπιασμό προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία της 51χρονης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλα, που δολοφονήθηκε ενώ κάλυπτε για λογαριασμό του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» την εισβολή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η δημοσιογράφος, που ήταν μόνιμη ανταποκρίτρια του δικτύου από το 1997, είχε πάει στον προσφυγικό καταυλισμό μαζί με άλλους επτά δημοσιογράφους, για να καλύψει την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των δημοσιογράφων, στον χώρο υπήρχαν μόνο εκείνοι και Ισραηλινοί στρατιώτες. Κάποια στιγμή ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις πυροβολισμοί και σφαίρες πέτυχαν στο πρόσωπο την Άκλα, που φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Press» («Τύπος»), ενώ τραυμάτισαν στην πλάτη τον συνάδελφό της Αλί αλ Σαμούντι. Το χτύπημα προκάλεσε σχεδόν ακαριαία τον θάνατο της Άκλα και δημόσια κατακραυγή για ένα ακόμα θύμα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, που προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημά τους, αποποιούμενες κάθε ευθύνη.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του επέρριψε την ευθύνη «σε Παλαιστίνιους ενόπλους», μολονότι τέτοιοι δεν υπήρχαν πουθενά, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων που κάλυψαν τα γεγονότα. Από τη μεριά του το «Αλ Τζαζίρα» απέρριψε τις δικαιολογίες του ισραηλινού στρατού, επιμένοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρο έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων. Ακολούθησε δήλωση του Καταριανού υφυπουργού Εξωτερικών στο «Αλ Τζαζίρα», ο οποίος αποκάλεσε τον φόνο της Άκλα «εν ψυχρώ δολοφονία», επισημαίνοντας ότι «η κρατική ισραηλινή τρομοκρατία θα πρέπει να σταματήσει, όπως και η άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ». Οι διεθνείς αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ισραηλινό επιτελάρχη, στρατηγό Αβίβ Κοχάβι, να ανασκευάσει την αρχική θέση ότι η δημοσιογράφος σκοτώθηκε τάχα από πυρά Παλαιστινίων ενόπλων «που χτυπούσαν στα τυφλά», δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε τη δολοφονία.

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της κατοχής μετατράπηκε η τελετή κηδείας της δημοσιογράφου. Φωνάζοντας συνθήματα κατά των δυνάμεων κατοχής, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδεψαν τη σορό της, ενώ η κηδεία έγινε δύο μέρες πριν τη μαύρη επέτειο της 15ης Μάη για την Παλαιστινιακή Νάκμπα («Καταστροφή»). Ενδεικτικό της προκλητικής στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών ήταν η απόφασή τους να περιορίσουν τη συμμετοχή του πλήθους στο νεκροταφείο σε μόλις 50 άτομα και να απαγορεύσουν την έπαρση παλαιστινιακής σημαίας, αφού προηγουμένως επιτέθηκαν στη νεκρική πομπή που μετέφερε το φέρετρό της.

Η Νάκμπα, η ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, το 1948, είναι μια αιματοβαμμένη επέτειος που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, για να υπενθυμίζει τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Τότε το νεοσύστατο Ισραήλ προχώρησε σε μια ευρείας κλίμακας εθνοκάθαρση σε 531 χωριά και πόλεις, με αποτέλεσμα 15.000 Παλαιστίνιοι να δολοφονηθούν και 950.000 (περίπου τα 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού) να εκτοπιστούν, άλλοι σε γειτονικές χώρες και άλλοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Φέτος 74 χρόνια μετά, η επέτειος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλα και την προκλητική επίθεση στην τελετή της κηδείας της, που έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες δολοφονίες και διώξεις κατά όσων αντιτίθενται στην ισραηλινή κατοχή.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθυγραμμιζόμενη με την ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε προγραμματισμένη πορεία Παλαιστινίων προς την ισραηλινή πρεσβεία. Όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, από τις 5 Μαΐου γνωστοποίησαν και πήραν την έγγραφη άδειας τής αστυνομίας για την πραγματοποίηση πορείας το Σάββατο 14 Μαΐου. Σύμφωνα με την καταγγελία, την ημέρα της προγραμματισμένης κινητοποίησης κοινοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. προς τους διοργανωτές μια απόφαση για απαγόρευση της πορείας με αιτία ότι «θα επηρεαστεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής».

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας, η οποία αναφέρει:
«Με απόφαση που μας γνωστοποιήθηκε, η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε την προγραμματισμένη πορεία αυτοκινήτων που είχε διοργανώσει η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας για την επέτειο της Νάκμπα, παρότι είχαμε λάβει γραπτή έγκριση από την ΕΛ.ΑΣ όταν υποβάλαμε το αίτημα πριν μέρες. Η απόφαση αυτή μας εξέπληξε, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια που απαγορεύεται πορεία μας στην Ελλάδα.
Επί πολλά χρόνια, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, φροντίζοντας πάντα για την απόλυτη τήρηση και σεβασμό του νόμου, ενημερώνοντας πάντα τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές, και με πολύ καλή συνεργασία κι αμοιβαίο σεβασμό με την Ελληνική αστυνομία. Ουδέποτε στα χρόνια αυτά δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο, και δεν προκλήθηκε η παραμικρή διατάραξη του νόμου και της τάξης.
Οι πορείες μας είναι πάντα ειρηνικές, και σε αυτές συμμετέχουν πάντα οι Έλληνες φίλοι μας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού με τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ειρήνη.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για αυτή την ανεξήγητη και αδικαιολόγητη απόφαση, με την οποία μας απαγορεύτηκε για πρώτη φορά να τιμήσουμε τη επέτειο της Νάκμπα, τη σημαντικότερη επέτειο που τιμά ο Παλαιστινιακός λαός, από το 1948, με εκδηλώσεις και πορείες σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Εκφράζουμε ταυτόχρονα τη λύπη μας για την απαγόρευση αυτή που δεν συνάδει με την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ του αγώνων όλων των λαών για απαλλαγή από την ξένη κατοχή, για εθνική αυτοδιάθεση κι ανεξαρτησία, και για δημοκρατία, ελευθερία, και ειρήνη.
Ζήτω η Παλαιστίνη
Ζήτω η Ελληνο-Παλαιστινιακή
Φιλία»