Σε κατάσταση πλήρους διάλυσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος Τσίπρα. Δεν έχουν προηγούμενο τα όσα συντελούνται στο εσωτερικό του, αποκαλύπτοντας την πλήρη παρακμή του κόμματος της «πρώτη φορά Αριστεράς». Στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Φάμελος εισηγήθηκε επί της ουσίας τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας δρόμο για την προσχώρηση των μελών και στελεχών του στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα. Με μια εξευτελιστική για τους ίδιους απόφαση, η πλειοψηφία της ΚΕ λέει για την ΕΛΑΣ πως «[…] είναι μία θετική πολιτική εξέλιξη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αντιμετωπίζει αντιπαραθετικά. Είναι μια πρωτοβουλία, που ενδιαφέρει και κινητοποιεί τους προοδευτικούς πολίτες, συμβάλλει στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη δεξιά, διαμορφώνοντας προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα ήταν στρατηγικό λάθος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αντιπαράθεση με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε, δεν την βλέπουμε ανταγωνιστικά, αλλά συντροφικά».
Με αυτές τις φράσεις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί την παταγώδη χρεοκοπία τους. Ταυτόχρονα, αυτοί οι άβουλοι και μοιραίοι βλέπουν στο πρόσωπο του Τσίπρα και στο κόμμα του τον επίδοξο σωτήρα, ένα νέο «μεσσία» που θα διώξει την κυβέρνηση της Δεξιάς. Και εκλιπαρούν γονυπετείς αυτόν που τους εγκατέλειψε, οδηγώντας στον εκφυλισμό και στη διάλυση το κόμμα που τον ανέδειξε. Παρακαλούν να τους δεχθεί με ταπεινωτικούς και εξευτελιστικούς όρους στο καθαρόαιμο αρχηγικό πλέον κόμμα του.
Όσοι βρίσκονται στην πτέρυγα της μειοψηφίας -με τους Πολάκη, Παπά και Δούρου- εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της αυτόνομης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως κοινή τους αγωνία το πώς θα επιβιώσουν πολιτικά την επόμενη ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα στελέχη αυτά συγκρότησαν και στήριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019 με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Και σήμερα όλοι μαζί πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής τους. Της πολιτικής εκείνης που τελικά αναστήλωσε τη ΝΔ και την έφερε στη διακυβέρνηση ξεπλυμένη και δικαιωμένη.
Όσο για τον Τσίπρα που αυτοσυστήνεται ως το «νέο», το «άφθαρτο», όταν έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2023 δήλωνε χαρακτηριστικά πως κατανοεί «[…] την ανάγκη για ένα νέο κύμα (σσ. υπογράμμιση δική μας) του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει». Πρόκειται για κανονικό εμπαιγμό!
Τα όσα εκφυλιστικά συμβαίνουν είναι απότοκα της πλήρους ιδεολογικής και πολιτικής χρεοκοπίας του ρεύματος της περίφημης «ανανεωτικής Αριστεράς». Του ρεύματος εκείνου που για δεκαετίες έριξε τόνους λάσπης στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, στο όνομα της «ανανέωσης», για να καταλήξει τελικά να αποτελέσει τη «χρυσή» εφεδρεία της ντόπιας αστικής τάξης σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.
***
Στο έδαφος της μεγάλης κυβερνητικής φθοράς, ως αποτέλεσμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ (ακρίβεια, φτώχεια, σκάνδαλα, διαφθορά κλπ) ο Τσίπρας στήνει την παγίδα για ένα νέο εγκλωβισμό της λαϊκής οργής. Είναι αξιοσημείωτο πως στην πρώτη δημόσια εκδήλωση στη λαϊκή γειτονιά της Κοκκινιάς, έθεσε το στόχο της ΕΛΑΣ: «Αν γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση στη συνείδηση του κόσμου μέσα σε 24 ώρες μπορούμε να γίνουμε και κυβέρνηση, και μάλιστα… από την πρώτη Κυριακή». Θέτει με ένταση τα δικά του εκβιαστικά διλήμματα στο λαό, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο για να υφαρπάξει την ψήφο του.
Εμφανώς πιο προσαρμοσμένο και «κοστολογημένο» το αντίδοτο της ΕΛΑΣ στην αχαλίνωτη ακρίβεια είναι οι δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ώρα που οι μισθοί εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα συνεχές και εντεινόμενο αδιέξοδο, αντί να δεσμευτεί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επιλέγει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα υποσχόμενος δωρεάν μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως αντίμετρο στην ακρίβεια.
Στήνοντας μεθοδικά τα δίχτυα του εγκλωβισμού και της εξαπάτησης, τάζει στους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς – νοσηλευτές ειδικά μισθολόγια, διαχωρίζοντάς τους ύπουλα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα για να φτιάξει ένα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο. Όπως το ίδιο ακριβώς κάνει με την πιο πρόσφατη υπόσχεση προς τη νέα γενιά και τις οικογένειές τους -μέσω Γαβρόγλου- για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρα από το μύθο για την κατάργηση των πανελληνίων, η επιλογή του Τσίπρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία, αφού μόλις προ ημερών οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν τη σκληρή ταξική δοκιμασία των εξετάσεων. Ακόμα, είναι νωπές οι μνήμες στην κοινωνία από την τραγική κατάληξη που είχαν οι δύο μαθήτριες εξ αιτίας της ανελέητης πίεσης που ασκούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Όσο θα μπαίνουμε πιο βαθιά στην προεκλογική περίοδο τα διλήμματα και οι εκβιασμοί θα εντείνονται. Ο Τσίπρας με το κόμμα του την ΕΛΑΣ παρουσιάζεται από τη μια μεριά ως επίδοξος σωτήρας του λαού από τα νύχια της κυβέρνησης της Δεξιάς. Στην πραγματικότητα έρχεται για να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εγγυηθεί την αδιατάραχτη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με διαφορετικό περίβλημα.











