Πάνω στο πραγματικό έδαφος της ανησυχίας και της αγωνίας του κόσμου για την υγεία του από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού και μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει το ετοιμόρροπο σύστημα υγείας και να καταπλακώσει αυτούς που κυβερνούν, εξαπολύθηκε από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης -και όλου του αστικού συστήματος- μια μαζική εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου και τρομοϋστερίας τέτοιας έκτασης, διάρκειας και έντασης που δεν έχουμε δει παρόμοιά της σε όλη την πρόσφατη ιστορία μας. Στόχος να παραμείνει ο κόσμος περίκλειστος στα σπίτια του, απομονωμένος και επιτηρούμενος, έκθετος σε ένα κλίμα ζόφου που παραλύει τα κοινωνικά αντανακλαστικά, σαν το μοναδικό αντίδοτο στην ασθένεια. Καθώς, όσο δυναμώνει η κοινωνική απομόνωση και ο μαζικός εκφοβισμός, τόσο διευκολύνονται οι κυρίαρχες δυνάμεις να χειραγωγούν το λαό και να εξασθενούν τη θέληση αντίδρασής του, να προκαλούν σύγχυση και να θολώνουν την κρίση του για το ποιοι ευθύνονται που η υγειονομική κρίση βρήκε τόσο χτυπημένο το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιδιώκοντας, τελικά, να δημιουργήσουν κοινωνικό κλίμα εθισμού και ανοχής στην αστυνομοκρατία και τις απαγορεύσεις, με το φόβητρο της διασποράς του κορονοϊού, που θα το χρειαστούν μπροστά στις αναπόφευκτες λαϊκές αντιδράσεις.

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός του κόσμου και οι «έκτακτες» συνθήκες αστυνομικής επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, πέρα από το ζήτημα του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού που επικαλείται η κυβέρνηση, έχει σαφείς πολιτικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες, αφού εκ των πραγμάτων περιστέλλει και καταπατά βασικά πολιτικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού. Ήδη, σε καθεστώς καραντίνας και απαγορεύσεων, οι αντεργατικοί νόμοι, τα διατάγματα και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όλα με βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο, διαδέχονται το ένα το άλλο. Με πρόσχημα τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επέβαλε και νέες αντιαπεργιακές και αντισυνδικαλιστικές απαγορεύσεις που μεταξύ άλλων επανέφερε -για όποτε «χρειαστεί»- το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης των απεργών.

Θα ήταν κάποιος πολύ αφελής -ή θα υπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες- αν στο όνομα της καταπολέμησης του κορονοϊού άφηνε στο απυρόβλητο και διευκόλυνε την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής της φτώχειας και υποτέλειας, που τώρα παίρνει μάλιστα πιο σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά και που το πέρασμά της συνδέεται άμεσα και στενά με την επιβολή ενός αντιδραστικού καθεστώτος καταπίεσης, αστυνομικών απαγορεύσεων, καταπάτησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του λαού, απροσδιόριστης διάρκειας και έκτασης.

Οι κρίσιμες και επικίνδυνες πολιτικές εξελίξεις αυτής της περιόδου, με την ενίσχυση και ανάδειξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ηγεμονική, κυρίαρχη δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, έθεσαν σε δοκιμασία τον πολιτικό προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται στην αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, και κατέδειξαν τον τρόπο που στάθηκαν απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με την επιβολή της καραντίνας και τα αλλεπάλληλα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ εφαρμόζουν πολιτική «εθνικής ομοψυχίας», καλλιεργούν στο λαό ένα πνεύμα συμφιλιωτισμού και συναίνεσης, αποδεχόμενοι και αφήνοντας στο απυρόβλητο -στην πραγματικότητα- τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αλλά και μια σειρά δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην ίδια περίπου ρότα κινούνται, φροντίζοντας να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα κατάσταση και να αποδεχθούν τα περιοριστικά κυβερνητικά μέτρα. Ορισμένοι μάλιστα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να πάρει τα μέτρα απαγόρευσης και όλοι μαζί διακηρύσσουν ότι… «μετά θα λογαριαστούμε», θέλοντας να τονίσουν πως τώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουν… λογαριασμό από την κυβέρνηση, αφού τα έχει καλώς καμωμένα!

▲▼▲

Το Μ-Λ ΚΚΕ αντιμετώπισε τη νέα πολιτική πραγματικότητα και την απότομη αλλαγή των συνθηκών με άμεσο, σταθερό και αποφασιστικό τρόπο, στηριγμένο στο γενικό ιδεολογικοπολιτικό του προσανατολισμό, εκτιμώντας τη νέα πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα και δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά νέα ζητήματα, ανάγκες και καθήκοντα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις των καθοδηγητικών του οργάνων, του ΠΓ και της ΚΕ, και στην κεντρική αρθρογραφία του τελευταίων φύλλων του «Λαϊκού Δρόμου». Αυτές οι αποφάσεις με την κεντρική κατεύθυνση που χάραξαν, συνέβαλαν στον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό των μελών και στελεχών, βοήθησαν το κόμμα να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο, συντεταγμένα και συγκροτημένα, τις κρίσιμες και επικίνδυνες εξελίξεις και να ανταποκριθεί θετικά στα άμεσα πολιτικά καθήκοντα και στα μέτωπα αντιπαράθεσης που άνοιξαν αυτή την περίοδο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ κινήθηκε σταθερά στην κατεύθυνση πως κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική των αστυνομικών απαγορεύσεων, της καταστολής, των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων που προκρίθηκαν για να διασωθεί η πολιτική της διάλυσης του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, το Μ-Λ ΚΚΕ άνοιξε μέτωπο αντιπαράθεσης σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που εξωραΐζουν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κόμμα και τους συντρόφους, τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος και της νεολαίας, παίρνοντας τις αναγκαίες προφυλάξεις, δεν σταμάτησαν ποτέ το διάστημα αυτό να συνεδριάζουν, να συζητούν διεξοδικά και να αποφασίζουν πώς θα αντιμετωπιστούν τα νέα ζητήματα και προβλήματα που προέκυπταν διαρκώς. Πώς θα εξασφάλιζαν την αδιάλειπτη έκδοση του «Λαϊκού Δρόμου», πώς θα εξαντλούσαν τις όποιες δυνατότητες για την κομματική λειτουργία και καθοδήγηση των οργανώσεων από πάνω προς τα κάτω, τη στήριξη όλων των μελών και φίλων, την προστασία όσων έπρεπε να προστατευθούν, πώς έμπρακτα θα προωθούσαν τους στόχους και τα καθήκοντα που είχαμε θέσει για να αντιπαλέψουμε τα κυρίαρχα αντιδραστικά ιδεολογήματα και την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ΠΓ αποφάσισε να δώσουμε τη μάχη του «Λαϊκού Δρόμου». Να συνεχίσουμε να τυπώνουμε κανονικά την εφημερίδα μας, καλώντας τους συντρόφους να τη διακινούμε όσο γίνεται πιο πλατιά, παρά τις έκτακτες συνθήκες, τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και την κάμψη της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι η έκδοσή της έχει κρίσιμη σημασία στην ιδιαίτερη κατάσταση που βρεθήκαμε, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Ταυτόχρονα, λόγω των συνθηκών του μεγάλου εγκλεισμού αλλά και της δίψας για ενημέρωση, υπάρχει μεγάλη ζωντάνια στο διαδίκτυο, που σε αυτές τις μέρες ειδικά αποτελεί βασικό μέσο με το οποίο μπορούμε να απλώσουμε την προπαγάνδα μας.

Δεκάδες μέλη και στελέχη του κόμματος και της νεολαίας ανταποκρίθηκαν σε αυτή την ανάγκη, έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν κείμενα, άρθρα, σχόλια για τον κομματικό ιστότοπο, τον ιστότοπο της Πορείας και τον Πρόλογο, για τα πολιτικά επίκαιρα αλλά και για άλλα ζητήματα, συμβάλλοντας στην ενημέρωση, την αντίκρουση λαθεμένων θέσεων, τον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό των συντρόφων και συναγωνιστών.

Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας ανταποκρίθηκαν με θετικό, αγωνιστικό πνεύμα στη δύσκολη κατάσταση, στα νέα καθήκοντα και στα μέτωπα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, παλεύοντας να διαδώσουν τις θέσεις και το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος. Συμμετείχαμε, δραστήρια, στην πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη, ενώ στο τριήμερο 15-17 Απρίλη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κινητοποίηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και των «ειδικών» συνθηκών της αστυνομικής επιβολής της κυβερνητικής καραντίνας και των απαγορεύσεων. Με ανάρτηση πανό σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, της επαρχίας, με αφίσες και τρικάκια σε δεκάδες συνοικίες της Αθήνας και σε αρκετές πόλεις της χώρας, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες δίνουν τη μάχη να διαδώσουν την πολιτική γραμμή και το αγωνιστικό μήνυμα του Μ-Λ ΚΚΕ, κόντρα στον αστυνομικό εκφοβισμό και σε κάθε προσπάθεια φίμωσης, όπως κατήγγειλαν και οι Κ.Ο. των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου, κόντρα στη σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Παραμένοντας στέρεοι, όρθιοι και μάχιμοι, σε συνθήκες αστυνομικών απαγορεύσεων, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και καταγγέλλουμε τους αντεργατικούς νόμους, τα διατάγματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχουν βαλθεί οι πάντες να φιλοτεχνήσουν την αγιογραφία της. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στο καθήκον να τιμήσουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες την εργατική Πρωτομαγιά. Και θα το πράξουμε.

Στο επίκεντρο της πάλης του Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκαν πάντα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα. Το ίδιο κάνει και τώρα μπροστά στην απότομη αλλαγή της πολιτικής κατάστασης, και παρά τις μικρές του δυνάμεις, με αντοχή και σταθερότητα, έδειξε ότι είναι μια μάχιμη κομμουνιστική δύναμη, με ιδεολογικοπολιτικά εφόδια και εξοπλισμό που του επιτρέπουν να προχωρά μπροστά ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες.