Με βασικό αντικείμενο την «αξιολόγηση των συνεπειών της πανδημίας στις δυνατότητες και συνοχή του ΝΑΤΟ καθώς και τις πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις της» συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Χωρίς πολλές περιστροφές ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «δεν πρέπει να αφήσουν μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας». Που σημαίνει στη νατοϊκή γλώσσα πως δεν θα επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές τους, Κίνα και Ρωσία, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία και να κερδίσουν έδαφος στην παγκόσμια σκακιέρα. Αρκετά αποκαλυπτική ήταν εξάλλου και η συνέχεια των δηλώσεών του πως «οι προκλήσεις ασφαλείας -εννοώντας από τη μεριά της Ρωσίας και της Κίνας- δεν έχουν αδυνατίσει λόγω της εμφάνισης του ιού. Αντιθέτως μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν τις θέσεις τους, εξού και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στην αποτροπή και στην άμυνα».

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν τελικά στη σύνοδο αυτή σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μέσα ακριβώς από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζεται και η πανδημία γι’ αυτό και τα νατοϊκά επιτελεία δηλώνουν πως θα εμποδίσουν την Κίνα και τη Ρωσία να εκμεταλλευτούν την πανδημία με διείσδυση σε διάφορες χώρες και διάφορες «συναλλαγές», οικονομικές κυρίως, με ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ. Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ φοβούνται πως Κίνα και Ρωσία θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία όχι μόνο τρίτων χωρών, αλλά και κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και αυτό ίσως τροποποιήσει ακόμα παρά πέρα τους συσχετισμούς τόσο κατά την παρούσα κρίση όσο και σε μια νέα οικονομική ή υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερα φοβούνται πως η Κίνα έχει την οικονομική δυνατότητα να έλθει σε συναλλαγές με διάφορες χώρες, διαμορφώνοντας νέες σχέσεις στις υποδομές των χωρών αυτών ώστε να επηρεάζουν ακόμη και τις πολιτικές αποφάσεις, δημιουργώντας σοβαρά ρήγματα στην ενότητα και την ενιαία δράση των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η πανδημία γίνεται ένας ακόμη πόλος αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού. Τα νατοϊκά επιτελεία προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στις νέες συνθήκες και διαμορφώνουν την πολιτική τους ανάλογα.
Φυσικά τη σύσκεψη αυτή, στην πραγματικότητα, τη συγκάλεσαν τα νατοϊκά επιτελεία όχι για να βοηθήσουν τους λαούς που αντιμετωπίζουν την κόλαση και το δρεπανηφόρο άρμα του κορονοϊού, αλλά για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των πανίσχυρων μονοπωλίων που υπηρετούν.

Στο πνεύμα των αποφάσεων της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ προωθούνται από τη μία πολιτική και μέτρα που θα αποτρέψουν τη διείσδυση της Κίνας στις διάφορες χώρες πάνω στη βάση της καταπολέμησης της πανδημίας και από την άλλη κλιμακώνεται η στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ενδεικτικό γι’ αυτό η παρουσία του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού που πήρε κάτω από τον έλεγχό του μεγάλη ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν ρωσικά, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία.
Στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποιείται και η ναυτική επιχείρηση Ειρήνη, όπου μάλιστα συμμετέχει τμήμα των Ελληνικών Ένοπλων δυνάμεων, η βάση της Σούδας, μια φρεγάτα και άλλα ένοπλα τμήματα του ελληνικού στρατού. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε ειδικευμένα στρατιωτικά τμήματα στο Μάλι.

Η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί με ιδιαίτερο ζήλο τη γραμμή που χάραξε ο Τσίπρας και προσφέρει στους μεγάλους συμμάχους ό,τι χρειάζονται για τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις και επιβεβαιώνει πως ακολουθεί τη γραμμή της άρχουσας τάξης, τη γραμμή της εθνικής υποτέλειας και της εμπλοκής της χώρας στις εκστρατείες των ιμπεριαλιστών αφεντικών.

Ταυτόχρονα, όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατανοώντας πολύ καλά τη σημασία και τους στόχους της πολιτικής αυτής, τα αποκρύπτουν όλα αυτά συστηματικά από τον ελληνικό λαό, τη στιγμή που αφιερώνουν ώρες ολόκληρες στα δελτία ειδήσεων και δεκάδες σελίδες για… τον παπά που κοινώνησε πιστούς στην πίσω πόρτα της εκκλησίας.

Όμως ο προοδευτικός κόσμος, ο ελληνικός λαός, οι κομμουνιστές, πρέπει να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε επιχείρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών και η χώρα μας να φύγει από το ΝΑΤΟ.