Νέα πολιτική κατάσταση και αρνητικότερους συσχετισμούς αποτύπωσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη και Ιούνη, με τη νίκη ΝΔ-Μητσοτάκη να προμηνύει άμεση συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και πολιτικής. Οι εκλογικές αναμετρήσεις αποτύπωσαν μία δεξιά μετατόπιση στο εκλογικό σώμα, που βαραίνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με το μερίδιό τους, καθώς την προηγούμενη τετραετία ανέχθηκαν, συμμορφώθηκαν και στήριξαν αυτήν την πολιτική. Η πολιτική αυτή οδήγησε στην αυξημένη εκλογική καταγραφή ακροδεξιών, θρησκόληπτων, ρα­τσιστικών, εθνικιστικών κομμάτων και στην είσοδό τους στη Βουλή. Έτσι, εκτός της Ελληνικής Λύσης-Βελόπουλου που τη γνωρίσαμε και την προηγούμενη τετραετία, την είσοδό τους στο αστικό κοινοβούλιο εξασφάλισαν και οι ακροδεξιοί θρησκόληπτοι της ΝΙΚΗΣ, όπως και οι «Σπαρτιάτες».

Έπειτα από τις εκλογές του Μάη, ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τα κυρίαρχα αστικά ΜΜΕ εξέφρασαν την «έκπληξή» τους για το κόμμα ΝΙΚΗ, που για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε, ερχόμενο «από το πουθενά», να ξεπεράσει το όριο του 3%. Δεν εξέφρασαν ασφαλώς καμία έκπληξη με την είσοδο στη Βουλή τον Ιούνη. Την ίδια υποκριτική έκπληξη εξέφρασαν για την εμφάνιση και είσοδο των «Σπαρτιατών», που με ποσοστό 4,62%, 240 χιλιάδες και πλέον ψήφους εκλέγει στη νέα Βουλή 12 βουλευτές. Πολύ περισσότερο αναρωτιούνται εάν ο συγκεκριμένος, άγνωστος -μέχρι πριν λίγες εβδομάδες- σχηματισμός είναι ενεργούμενο των ναζί της Χρυσής Αυγής και του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Η. Κασιδιάρη. Αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα σημεία, για να ξεκαθαρίσουν προεκλογικές και μετεκλογικές απορίες. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή πολλά πράγματα που αφορούν τους συγκεκριμένους «αρχαίους Έλληνες» έγιναν γνωστά.

Επικεφαλής του νέου ακροδεξιού, ναζιστικού, μορφώματος ο άγνωστος στο πλατύ κοινό Β. Στίγκας, πολιτικός γυρολόγος της δεξιάς. Μέλος της ΝΔ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μέλος έπειτα και συνεργάτης του Α. Σαμαρά και της Πολιτικής Άνοιξης. Εν συνεχεία μέλος του ΛΑΟΣ, δημιουργός των «Σπαρτιατών» πριν ορισμένα χρόνια και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Συμμετέχει κατόπιν στον ΕΛΑΣΥΝ του γνωστού χρυσαυγίτη Λαγού. Στην ιδρυτική τους διακήρυξη διαβάζουμε: «Στα 4 χρόνια ύπαρξής τους οι Σπαρτιάτες και εν μέσω σκληρής και απάνθρωπης λιτότητας έχοντας βοηθήσει ηθικά και υλικά μόνο Έλληνες έκαναν το μεγάλο βήμα και έγιναν πολιτικός σχηματισμός». Το κόμμα αυτοχαρακτηρίζεται «ο σιδηρούς βραχίονας», που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της χώρας.

Ο Στίγκας, ως επικεφαλής, δε δίστασε, αμέσως μόλις διαφάνηκε η είσοδος του σχηματισμού του στη Βουλή, να στείλει ευχαριστίες εκεί που όφειλε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Κι ο ίδιος ο έγκλειστος αρχιναζί, που το προηγούμενο διάστημα δε δίσταζε να διοργανώνει προεκλογικές ηλεκτρονικές ομιλίες και παρεμβάσεις στηρίζοντας τους «Σπαρτιάτες» και καλώντας το ακροατήριό του να τους υπερψηφίσουν, φωτογραφίζεται μετεκλογικά πανηγυρίζοντας, ως άλλος Φειδιππίδης, και κραυγάζοντας «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ»! Είναι ολοφάνερο πως η είσοδος των ακροδεξιών «Σπαρτιατών» πριμοδοτήθηκε από τους χρυσαυγίτες «Έλληνες». Αν μάλιστα ψάξει κανείς στα ενδότερα, θα δει ολοκάθαρα πως στο εσωτερικό τους βρήκαν φιλόξενη στέγη ναζί της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Παρά τις νομικές απαγορεύσεις του προηγούμενου διαστήματος, το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» αποτέλεσε το Δούρειο ίππο με τον οποίο οι εγκληματίες ναζί επιστρέφουν στη Βουλή. Οι απεριόριστες δυνατότητες δράσης που δόθηκαν στον φυλακισμένο Κασιδιάρη έδωσαν όντως τα απαραίτητα καύσιμα, ώστε να πανηγυρίζεται η εκπροσώπησή τους και να εξωραΐζεται για άλλη μια φορά σε χιλιάδες και εκατομμύρια ψηφοφόρους το φασιστικό δηλητήριο. Οι ναζί της Χρυσής Αυγής έχουν για μία ακόμη φορά το εργαλείο προπαγάνδισης των εγκληματικών τους θέσεων και αντιλήψεων από το βήμα του αστικού κοινοβουλίου, να παροτρύνουν στην άσκηση βίας, να προωθούν μια μισαλλόδοξη, εγκληματική και ρατσιστική πολιτική ξενοφοβίας, να επιδοκιμάζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέλος να διατυμπανίζουν το μίσος κατά της πανανθρώπινης κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις με την είσοδό τους μπορούν να στηρίξουν, σαν σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος, τις επικείμενες ακροδεξιές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Σπαρτιάτες», ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση, η εκλογική τους καταγραφή και η εκπροσώπησή τους στο αστικό κοινοβούλιο δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τα δοκιμαζόμενα λαϊκά συμφέροντα και αντικειμενικά περισσότερες δυσκολίες για το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα, τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο.