Στις εκλογές της 25ης Ιούνη το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διευρύνει τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Μάη. Ωστόσο, και παρά τις θριαμβολογιες Ανδρουλάκη και τα διάφορα ηχηρά πως το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και πως ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας, το ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 50.000 ψήφους από τις εκλογές του Μάη.

Η σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ πάντως και η σχετική διεύρυνση της επιρροής του οφείλεται και στο γεγονός ότι κύκλοι της ολιγαρχίας, της οποίας υπηρέτης είναι διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του, και αντίστοιχα μιντιακά συγκροτήματα το στήριξαν και το πριμοδότησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Παρά τις μεγαλόστομες πάντως διακηρύξεις περί επιστροφής του ΠΑΣΟΚ και παρά τη στήριξή του από κομμάτια της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, το βαρύ αντιλαϊκό του παρελθόν εξακολουθεί προς το παρόν να του επιφυλάσσει συμπληρωματικό ρόλο στο κυρίαρχο αστικό σύστημα.

Τώρα, σύμφωνα με τον αρχηγό του και στελέχη του, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ μεταφράζεται σε δυνάμωμα του πραγματικού αντιπάλου της ΝΔ και του μόνου κόμματος που -όπως λίγο πολύ ειπώθηκε- αποτελεί πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ. Για την ιστορία βέβαια, κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το 70% των νομοσχεδίων που έφερε η ΝΔ προς ψήφιση. Αυτή είναι η «μόνη πραγματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, αυτή που κατά τα άλλα θα αποτελέσει πραγματικό αντίπαλο της ΝΔ.

Αλλά και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ξεκαθαρίζει πως καμία συνεργασία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου Οκτώβρη, πρόταση που διατυπώθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την εκλογική συντριβή του στις τελευταίες εκλογές. Εμφανίζεται δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει τους τόνους τόσο απέναντι στη ΝΔ, όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως μακριά η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ σαν το εκκρεμές διεκδικούσε ρόλο συμπληρώματος πρώτα σε πιθανή κυβέρνηση με τη ΝΔ και στη συνέχεια με το ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο λοιπόν κι αν τα στελέχη και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν δημαγωγώντας να αποκρύψουν την πολιτική του κόμματος αυτού, το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα στηρίξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πολιτική και της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης.