Μεγάλη διάσταση και προβολή δόθηκε στις εντυπωσιακές εκδηλώσεις-παράτες που έγιναν στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας και στη Νορμανδία της Βόρειας Γαλλίας, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, της Βασίλισσας της Αγγλίας, του Γάλλου Προέδρου, Μανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και πολλών άλλων ηγετών της Δύσης, μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή την 74η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.

Θυμίζουμε ότι η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (περίπου 150.000 στρατιωτών), ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Ιούνη 1944, για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ η Σοβιετική Ένωση από τον Ιούνη του 1941, μετά τις σκληρές, πολύνεκρες, αμυντικές μάχες (Μόσχας, Στάλινγκραντ κλπ.), είχε ξεκινήσει συντριπτικά πλήγματα κατά των ναζιστών και απελευθέρωνε μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα και τους κομμουνιστές τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η απόβαση στη Νορμανδία ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα, όταν η Σοβιετική Ένωση, που με την πρωτοφανή στην ιστορία στρατιωτική επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» δεχόταν και απέκρουε τα κύρια πλήγματα των Ναζιστικών ορδών στο «Ανατολικό Μέτωπο», ζητούσε επίμονα να ανοίξει πιο νωρίς το «Δυτικό Μέτωπο». Μόνον που τότε κάποιοι καθυστερούσαν γιατί ευελπιστούσαν αυτοί να μείνουν στο απυρόβλητο και να κορεσθεί η βουλιμία του φασιστικού τέρατος με το να καταπιεί τη Σοβιετική Ένωση και να διαλυθεί το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο.

Αυτές τις ιστορικές αλήθειες, μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, επιχειρούν να κρύψουν σήμερα όλοι οι ιμπεριαλιστές και να εξαφανίσουν τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού, που είναι γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Γι΄ αυτό προβάλλουν και την απόβαση στη Νορμανδία, τη σημασία της οποίας συστηματικά υπερτονίζουν, προσπαθώντας επίμονα να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να αποσιωπηθεί ο καταλυτικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «Διακήρυξη του Σιμπίου» της Ρουμανίας, που έγινε πρόσφατα η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την κατάπτυστη διατύπωση «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες». Μάλιστα τη διατύπωση αυτή αναπαραγωγής του ωμού, απροκάλυπτου, πρωτόγονου αντικομμουνισμού και εξύμνησης του φασισμού, που προκαλεί οργή σε κάθε αριστερό, προοδευτικό άνθρωπο, προσυπέγραψε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο «αριστερός» Τσίπρας που έβαλε την υπογραφή του δίπλα σ’ αυτές των ακροδεξιών Όρμπαν, Κουρτς και Σαλβίνι.
Τη διακήρυξη αυτή υπέγραψαν οι ηγέτες της ΕΕ, με αφορμή τις εκδηλώσεις στις 9 Μάη που προκλητικά έχει βαφτιστεί «Ημέρα Ευρώπης» και που μεθοδικά προσπαθεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα της και να διαγραφεί από τη μνήμη, κυρίως της νεολαίας, ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, που σηματοδότησε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, όταν ο Κόκκινος Στρατός, υψώνοντας την Κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, στην καρδιά του φασιστικού τέρατος, ολοκλήρωσε την πιο μεγάλη Νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Έχουν προηγηθεί βέβαια το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2005 και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009, ενάντια στον ολοκληρωτισμό, που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, τον Χίτλερ με τον Στάλιν, και το «Συνέδριο» που οργάνωσαν στο Ταλίν το 2017 η τότε Εσθονική Προεδρία της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι «εταίροι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη «Μέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», με την εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό-ναζισμό, την ταύτιση του Μαρξ με τον Χίτλερ και πιο συγκεκριμένα την εξομοίωση του «Κεφαλαίου» με το «μανιφέστο» του ναζισμού, «Ο Αγών μου», που συνέγραψε ο Χίτλερ!
Την ίδια ώρα, σε μια σειρά από χώρες (Βαλτικές, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.α.) διώκεται και απαγορεύεται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων, ποινικοποιούνται ακόμα και τα σύμβολά τους και γκρεμίζονται τα αντιφασιστικά μνημεία.

Μέσα από όλες αυτές τις συστηματικές και μεθοδευμένες εκδηλώσεις και ενέργειες των ΗΠΑ-ΕΕ και της χαλκευμένης προπαγάνδας τους (ΜΜΕ, Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων κλπ.) καταβάλλεται μια αγωνιώδης προσπάθεια για την παραχάραξη και την αναθεώρηση της Ιστορίας. Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία με την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό και μέσα από έναν χοντροκομμένο αντικομμουνισμό, προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο και φωτεινό όραμα την ΕΕ, που «με τις αξίες και τις ελευθερίες» παρέχει σταθερότητα και ευημερία σε όλη την Ευρώπη.

Και όλα αυτά όταν σε ΗΠΑ-ΕΕ μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, όταν χτυπιούνται δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων, στην εργασία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία.
Όταν η ΕΕ συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους με τις ΗΠΑ, αιματοκυλώντας λαούς, διαμελίζοντας χώρες, σπέρνοντας θάνατο, φτώχεια, προσφυγιά.
Όταν έχοντας μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο, στρώνουν το δρόμο στο Ναζισμό, ενισχύουν τα ακροδεξιά-φασιστικά κόμματα που αποτελούν εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Όταν η «Ευρωπαϊκή ιδέα» έχει ξεφτίσει στα μάτια των λαών και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει μέσα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Όταν ακόμη και σήμερα το όνομα «Στάλινγκραντ» έχει καταγραφεί σαν η ηρωικότερη μάχη στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανθρωπότητας, έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες και έχει ονοματοδοτήσει χώρους (ακόμη σήμερα ένας μεγάλος σταθμός του γαλλικού Μετρό φέρει το όνομά του).
Όταν ο ίδιος ο Τσώρτσιλ στα Απομνημονέυματά του, αναφέρεται στο «δέος και στο σεβασμό» που κατελάμβανε τους άλλους ηγέτες στην εμφάνιση του Στάλιν, που τους οδηγούσε να σηκώνονται όρθιοι με την είσοδό του στις Συμμαχικές Διασκέψεις.
Όταν η αντοχή και η μαχητικότητα που επέδειξε η Σοβιετική Ένωση με την παλλαϊκή της αντίσταση και με τα πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς της, που μόνον με τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της χώρας αυτής μπορεί να ερμηνευτεί, ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη Νίκη των λαών. Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται ούτε παραγράφεται.

Άλλωστε στις εκδηλώσεις αυτές για την απόβαση στη Νορμανδία, οι ψεύτικες δεσμεύσεις που αναπαράχθηκαν για συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία, δεν μπόρεσαν να κρύψουν το γκρίζο φόντο των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που χωρίζουν ακόμη και μακροχρόνιους συμμάχους, που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια λυκοσυμμαχία.
Με τον Τραμπ να δηλώνει με νόημα ότι «η αγαπημένη μας συμμαχία σφυρηλατήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, δοκιμάστηκε στις δοκιμασίες του πολέμου», την ίδια ώρα που πριμοδοτεί το «Brexit» και τον Μακρόν να ζητάει να μην σταματήσει ποτέ η στήριξη «προς τη συμμαχία των ελεύθερων λαών» και ότι η Γαλλία θα επιμείνει στις συμμαχίες που ωφελούν τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, και από κοντά τον ευρωπαιολάγνο Έλληνα Πρόεδρο να εξαίρει τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ και να υπερθεματίζει για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Στα θετικά πάντως καταγράφονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά του Αμερικανού Προέδρου που έγιναν σε Αγγλία και Ιρλανδία, την ίδια στιγμή που οι διάφοροι υποψήφιοι για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος συνωστίζονταν για μια συνάντηση-«γλύψιμο» μαζί του.