Εδώ, στη χώρα μας, μετά από τη συνεχιζόμενη «ελεγχόμενη χρεοκοπία», τα τρία Μνημόνια, τα 329 δισ. του κρατικού χρέους, την έξαρση της πανδημίας και το τεράστιο προβλεπόμενο έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2021, σχεδιάζεται μεθοδικά από την κυβέρνηση της Δεξιάς η «επανεκκίνηση» της χρεοκοπημένης οικονομίας, μέσω του ευρωπαϊκού «μηχανισμού ανάκαμψης». Προφανής στόχος της η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας και των «επενδυτικών» σχεδίων των ξένων μονοπωλίων. Έχουν ήδη κοινοποιηθεί οι άξονες του διαβόητου «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που θα συζητηθεί στη Βουλή και θα σταλεί για έγκριση από την Κομισιόν. Πρόκειται για μία συρραφή 2.000 σελίδων των εντολών της «ενισχυμένης εποπτείας», των αυστηρών συστάσεων-εντολών της Κομισιόν και της λεγόμενης «Έκθεσης Πισσαρίδη» που εκφράζει τις απόψεις των ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ κ.ά. Με δύο λόγια, των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης, τα οποία στηρίζει αναφανδόν -παρά τις σημερινές επικοινωνιακού χαρακτήρα διαφωνίες του- και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας από τους τέσσερις «πυλώνες» του φαραωνικού αυτού «Σχεδίου», αφορά στη λεγόμενη Πράσινη Μετάβαση, με κόστος 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Συγκεκριμένα πρόκειται για τη διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννήτριες), την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τη μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Με δεδομένο ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται κατά κανόνα σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές κυρίως των νησιών, κι επειδή λόγω του ελληνικού ανάγλυφου οι περιοχές αυτές προσφέρονται παραδοσιακά -και κατά κανόνα- για την κτηνοτροφία και κάποιες γεωργικές καλλιέργειες (μηλιές, καρυδιές, όσπρια, αμπέλια, αρωματικά κ.ά.), υπάρχει «σύμπλεξη συμφερόντων». Από τη μία οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές που ασχολούνται πάππου προς πάππου με τις παραδοσιακές μονάδες τους, βόσκοντας κοπάδια ή καλλιεργώντας χωράφια, και από την άλλη τεράστια ξένα μονοπωλιακά μεγαθήρια (Vestas, Enercon, Siemens-Gamesa, Nordex, GE Renewable Energy κ.ά.) με ντόπιους ατζέντηδες την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ENEL Green Power, την EREN και την Iberdrola Rokas.

Να θυμίσουμε πως στο υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέσω των Δασικών Χαρτών και συγκεκριμένα: πρώτα απαλλοτριώνουν, στη συνέχεια δήθεν αναδασώνουν και μετά με κατ’ εξαίρεση άρθρα του νόμου «Περί αναδασώσεων» δίνονται για στρατιωτική χρήση, δημόσιους δρόμους, ανεμογεννήτριες κλπ, για συνολικά 17 δημόσια έργα και ιδίως σε Κρήτη και Κυκλάδες. Οι ιδιωτικές εκτάσεις που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα μπορούν με «fast track» διαδικασίες να απαλλοτριώνονται, με απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου, ακόμη και με μείωση έως 30% της αντικειμενικής τους αξίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων.

Με βάση όλα αυτά, τα χειμαδιά (οικήματα, κατασκευές, πρόχειροι σταυλισμοί κ.ά.) και οι ορεινές ή ημιορεινές καλλιέργειες ισοπεδώνονται, η βόσκηση απαγορεύεται, οι μικροϊδιοκτήτες εξοβελίζονται στο όνομα της «ανάπλασης»! Στη θέση τους χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, ανατροπή του εδαφικού προφίλ, δρόμοι-λεωφόροι για να περάσουν τα τεράστια φορτηγά-πλατφόρμες των κομματιών των ανεμογεννητριών, πλήρης ανατροπή του υδρογεωλογικού υπόγειου φυσικού δικτύου, υποβάθμιση της φυσιογνωμίας της περιοχής θα συνθέσουν το νέο τοπίο. Οι μικροκτηνοτρόφοι και μικροκαλλιεργητές εκτοπίζονται, στο όνομα της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, που προσυπογράφει η αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ. Η όλη κατάσταση οδηγεί στη συγκέντρωση της αγροτικής γης από τα διατροφικά και ενεργειακά μονοπώλια και είναι προφανής η στρατηγική της Δεξιάς να καταργήσει κάθε έννοια ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εκμεταλλευόμενη την -κατά κανόνα- ανυπαρξία εγγράφων από μικροϊδιοκτήτες, μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφους. Για άγραφες ιδιοκτησίες που υφίστανται για δεκαετίες (ίσως και αιώνες), σε βοσκοτόπους, μπαΐρια, χειμαδιά, καλλιεργούμενες εκτάσεις κ.ά., απαιτούνται εν μια νυκτί επίσημα ιδιοκτησιακά έγγραφα! Οι αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, παρμένες με αεροφωτογραφίες(;), προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, που καλούνται μέσα σε τρεις μήνες να αποδείξουν με επίσημα έγγραφα την ιδιοκτησία τους. Εάν όχι θα αποστερηθούν ή θα κληθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν από την επιλεξιμότητα βοσκήσιμων εκτάσεων. Ο σκοπός αυτής της νέας κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ είναι η δήμευση των αναπόδεικτων ιδιοκτησιών, η αλλαγή της χρήσης γης και η απόδοσή της -μέσω τραπεζών- στα ενεργειακά μονοπώλια στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, με την πλήρη αποδοχή όλων των ευρωπαιόδουλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ). Γι’ αυτό και η πρεμούρα της νομοθετικής κατοχύρωσης των δασών, των δασικών εκτάσεων και της χρήσης γης, ενόψει των «επενδυτικών» σχεδίων των μονοπωλίων που προϋποθέτει και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας Γεωργίας-Κτηνοτροφίας που έχει τις μονάδες σε ημιορεινά ή και ορεινά σημεία.

Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ πρόκειται για θέμα τεράστιας σημασίας που ανατρέπει παραδοσιακά δικαιώματα χιλιάδων αγροτών, το ΚΚΕ κράτησε για άλλη μία φορά επαμφοτερίζουσα στάση αποφεύγοντας να πάρει πρωτοβουλίες και να στηρίξει κινητοποιήσεις, (καθώς έχει σημαντικά ερείσματα σε πολλά χωριά και νησιά), παραμένοντας παρατηρητής των εξελίξεων. Η ανοχή που επέδειξε έδωσε το «πάνω χέρι» σε διάφορους παράγοντες και παραγοντίσκους να καπηλευτούν το όλο θέμα των Δασικών Χαρτών, παριστάνοντας τους ηγέτες του αγροτικού αγώνα, με στόχο την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων με τους χειμαζόμενους αγρότες. Ευθύς εξαρχής, το ΚΚΕ απέφυγε όχι μόνο να καταγγείλει αλλά και να ζητήσει επίμονα την απόσυρση των επαίσχυντων Χαρτών, κρατώντας επιφυλάξεις και αποστάσεις ασφαλείας. Απ’ ό,τι προκύπτει στη σχετική προκήρυξή του, το μείζον θέμα για το ΚΚΕ είναι η… «αλλαγή της εξουσίας»!

Όπως ήταν φυσικό, η φτωχομεσαία αγροτιά και οι μικροϊδιοκτήτες, βλέποντας τον επερχόμενο χαμό τους, κινητοποιήθηκαν σε Κρήτη (μεγάλες κινητοποιήσεις, μηχανοκίνητες πορείες, συμβολικές καταλήψεις των Δασαρχείων της Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου κ.α.), Κυκλάδες, Ικαρία κ.α.

Θορυβημένη η κυβέρνηση από τη λαϊκή οργή, σε προχθεσινή σύσκεψη (5/04) όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε να κατατεθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση και να δοθεί παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους αγρότες σχετικά με το «περιεχόμενο» των δασικών χαρτών, καθώς και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Κι όλα αυτά προκειμένου να ροκανιστεί ο χρόνος και να εκτονωθούν οι «εν θερμώ» αντιδράσεις. Στη συνέχεια είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν, αφού τα μεγαλόπνοα σχέδια της Δεξιάς, ενσωματώνουν και τις «επενδυτικές» προσδοκίες των ξένων μονοπωλίων-πατρώνων της.

Η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα στο πλευρό των μικροϊδιοκτητών που οδηγούνται στην καταστροφή, διαμέσου μιας πολιτικής που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, καταργεί τα αδιαμφισβήτητα, ιστορικά και πατροπαράδοτα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στο μικρό αγροτικό κλήρο και παράλληλα χαρακτηρίζει ως «δασικές εκτάσεις» το σύνολο σχεδόν της αγροτικής γης στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα, περιορίζοντας με αυτό τον εξοργιστικό τρόπο την καλλιεργήσιμη γη και τα βοσκοτόπια στο 20% (!). Με τις εξαιρέσεις στο Ν.4280/2014 (Κεφ. ΣΤ΄ άρθ.45 Γενικές διατάξεις), όχι μόνο δεν προστατεύονται τα δάση, αλλά επιπλέον κακοποιείται το γεωφυσικό περιβάλλον, αφού -βάσει του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου- η μικρή αγροτική ιδιοκτησία τίθεται κάτω από την κυριότητα του Δημοσίου με το επικείμενο Εθνικό Κτηματολόγιο και στη συνέχεια παραδίδεται στις Εταιρίες της Ενέργειας για εγκατάσταση πάνω από 2.000 (!) ανεμογεννητριών σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών, με τη συνακόλουθη τσιμεντοποίηση που επιτάσσουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις (παραγωγής, μεταφοράς ενέργειας κλπ), σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη ηχορρύπανση, θα καταστρέψουν το γεωφυσικό τοπίο, όπως έχει συμβεί σε πολλά βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ δηλώνει απερίφραστα την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ζητά:
Την άμεση απόσυρση των «Δασικών Χαρτών» που μετατρέπουν τους μικροϊδιοκτήτες σε ακτήμονες.
Την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων όλων των αγροτών.
Την απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών από τα δυσβάσταχτα βάρη των ενστάσεων και των τοπογραφικών και δικαστικών εξόδων.
Την κάθετη άρνηση της παράδοσης της ορεινής και ημιορεινής νησιωτικής χώρας στην κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων Ενέργειας.
Την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς.