Άκρως αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις οξύτατες διαστάσεις που προσλαμβάνει η προσφυγική κρίση με αιχμή τον Έβρο αλλά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Η πολιτική που επιβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι εκείνη της στρατοκρατικής θωράκισης, της ακροδεξιάς, ξενοφοβικής ρητορικής και της μισαλλοδοξίας. Είναι η πολιτική εκείνη που έχει μετατρέψει τα νησιά του βόρειου – ανατολικού Αιγαίου σε απέραντα και απάνθρωπα κέντρα κράτησης, ενώ μεθοδεύει, με τη συνοδεία της κρατικής καταστολής και των ΜΑΤ, τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και εγκλεισμού στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για τις συνέπειες όλης της ακραίας αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής που επέβαλε η ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια και την οποία πρόθυμα υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως διακυβέρνηση, ιδιαίτερα από το 2016 και έπειτα. Η ΝΔ σήμερα με τον ίδιο δουλικό τρόπο και παρά τις πολύ νωπές και δημαγωγικές προεκλογικές της διακηρύξεις, βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική και βρίσκεται αντιμέτωπη με τα τεράστια αδιέξοδα και τις γενικευμένες και ποικιλώνυμες κοινωνικές αντιδράσεις.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο έδαφος της όξυνσης του προσφυγικού ζητήματος, βρίσκει μια “χρυσή” ευκαιρία να ασκήσει μια όψιμη και φθηνή αντιπολίτευση στα λόγια απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική που υλοποιεί. Η αντιπολιτευτική στάση και ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μένει και εξαντλείται στην υποτιθέμενη έλλειψη ενός ικανού κυβερνητικού σχεδίου τέτοιου που να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα. Μάλιστα ο Τσίπρας κομπάζει δημόσια πως επί των ημερών του στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στο κολαστήριο της Μόρια υπήρχαν μόλις 5.500 πρόσφυγες ενώ στους 7 μήνες διακυβέρνησης του Μητσοτάκη εκτινάχθηκαν στους 25.000. Σπεύδει παράλληλα να συμπληρώσει πως και τότε το καθεστώς στη Μόρια αποτελούσε ντροπή και ήταν μια αρνητική συνέπεια της πολιτικής της διακυβέρνησής του, συγκαλύπτοντας παράλληλα το γεγονός πως ήταν οργανικό τμήμα της κατάπτυστης αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που πρόθυμα προσυπέγραψε.

Παράλληλα ο Τσίπρας εγκαλεί τάχα τον Μητσοτάκη διότι δεν απαιτεί από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Ξεχνούν ή θέλουν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΕΕ και η πολιτική των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κρατών της είναι αυτή που μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα μακροχρόνιου εγκλωβισμού προσφύγων, που εγκαινίασε το καθεστώς της βαρβαρότητας, της καταστολής, του ενταφιασμού των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση πειθήνια αποδέχθηκε, προσυπέγραψε και υλοποίησε αυτή την πολιτική που υπαγόρευε η ΕΕ, σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρεται για τις ευθύνες της. Μάλιστα αναρωτιέται ο Τσίπρας ως πότε η Ελλάδα θα αποτελεί τον “προβλέψιμο παράγοντα” έναντι της “απρόβλεπτης” Τουρκίας που τη γλυκοκοιτάζει η ΕΕ. Τι ακριβώς εννοεί ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη ρητορική που εύκολα εκτοξεύει; Μήπως καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες με απρόβλεπτες συνέπειες; Ή μήπως καλεί τη ΝΔ να απειθαρχήσει και να μην εφαρμόσει την αντιμεταναστευτική πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος επέβαλε; Σε κάθε περίπτωση η ρητορική αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, αντιθέσεις που φουντώνουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί έκφραση του δόγματος της υποτέλειας της άρχουσας τάξης απέναντι στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της που, ενώ δουλικά υλοποιεί όσα της υπαγορεύουν, διαμαρτύρεται διότι δεν την ανταμείβουν όπως θα ήθελε.

Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική. Χωρίς περιστροφές και μισόλογα ο Τσίπρας το δήλωσε καθαρά. Στους βασικούς άξονες της πολιτικής της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πλήρη συμφωνία και ταύτισή του. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, η κυβέρνηση ορθά πράττει και σφραγίζει τα σύνορα στον Έβρο μετατρέποντας τον σε στρατοκρατούμενο φρούριο. Υπενθύμισε δε ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς τα ίδια είχε κάνει αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες! Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει έμπρακτα το κυβερνητικό έργο της ΝΔ για τη δημιουργία κλειστών δομών σε ολόκληρη τη χώρα και τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων σε αυτές. Μάλιστα ο Τσίπρας τόνισε πως είναι πρόθυμος να περιοδεύσει όπου χρειαστεί για να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.
Η οξυμμένη προσφυγική κρίση γίνεται το πεδίο που, πίσω από τις φθηνές και όψιμες αντιπολιτευτικές κορώνεις, φανερώνει πως η πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του προσφυγικού αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος.