Άλλο ένα σκανδαλώδες περιστατικό που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί την πολιτική της, τόσο τώρα όσο και σε προηγούμενες περιόδους που βρισκόταν στην κυβερνητική εξουσία, είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας καυχήθηκε, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, για την πολιτική τής τότε κυβέρνησης Καραμανλή, όπου ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών λέγοντας:

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε… Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Όπως ομολογεί παραπάνω το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή, μπροστά στην ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος, με τους δεκάδες νεκρούς και τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα, δηλαδή μπροστά σε γεγονότα που οφείλονται στην εγκατάλειψη και την απαξίωση των μέσων πρόληψης, πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού προκειμένου, όπως λένε, να εξαγοράσει ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Η πολιτική αυτή, την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός χαρακτηρίζει ανερυθρίαστα εποποιία, στην πραγματικότητα αποτυπώνει βασικές πτυχές της πολιτικής όχι μόνο της ΝΔ, αλλά όλων των αστικών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει κατά καιρούς τη χώρα. Κι αυτή η πολιτική περιλαμβάνει χρηματισμούς, ρεμούλες, εξαγορές, πελατειακές σχέσεις και κάθε σκανδαλώδη και υπόγειο τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα αστικά κόμματα προκειμένου να ενισχύσουν τον κομματικό τους μηχανισμό και να εγκλωβίζουν έτσι στην επιρροή τους τμήματα του λαού.

Μπροστά στην κατακραυγή που ακολούθησε η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο που αποκαλύπτει τους παραπάνω διαλόγους, ο Σπ. Λιβανός παραιτήθηκε και η ΝΔ διέγραψε τον Π. Δούκα ανακοινώνοντας ότι: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης». Η ΝΔ με την παραπάνω ανακοίνωση προσπάθησε να διαψεύσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών, αλλά μάλλον τα γεγονότα διαψεύδουν την ίδια τη ΝΔ κάνοντας ξεκάθαρες ποιες ακριβώς είναι οι «αρχές» και οι «αξίες» του κόμματος αυτού. Κι αυτό διότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που τοποθετήθηκε στη θέση του Σπ. Λιβανού, Γιώργος Γεωργαντάς, σε άλλο αντίστοιχο βίντεο μπροστά στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 δήλωνε: «Επίσης καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που βόλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήρανε συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ… Σε αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Αυτές είναι οι περιβόητες αρχές και αξίες της ΝΔ και, όσο και αν το κόμμα αυτό προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, στην πραγματικότητα τα περιστατικά αυτά όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένα και τυχαία, αλλά βρίσκονται στο βαθύ DNA της, συμπληρώνοντας και προωθώντας το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της. Λίστες Πέτσα, Novartis, Φουρθιώτης είναι μόνο κάποια από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται το κόμμα της δεξιάς και στα οποία ο ελληνικός λαός γίνεται μάρτυρας στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στις μίζες και τη διαπλοκή της κυβερνητικής εξουσίας με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των τελευταίων, πάντα σε βάρος του λαού.