Η πολιτική «αντιμετώπισης» της πανδημίας που ακολουθεί εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση κρίθηκε και κρίνεται εγκληματική και αδιέξοδη. Ακόμη και οι πλέον καλόπιστοι καταλαβαίνουν, πλέον, ότι η πολιτική της εγκατάλειψης του ΕΣΥ, των απαγορεύσεων, του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας δεν θα μπορούσε να στοχεύει και δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο και αν ο Μητσοτάκης στήνει φιέστες και αφηγήματα επιτυχιών, όπως συμβαίνει τελευταία με την έναρξη των εμβολιασμών, δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα αμφισβήτησης και οργής που απλώνεται ανεπίστρεπτα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
Η πολιτική που επιβάλλεται στο όνομα της πανδημίας, αποτελεί ένα κράμα ακροδεξιάς φίμωσης, απαγορεύσεων και καταστολής, με συνεχείς αντιφάσεις, παλινωδίες, κωμικοτραγικές διαψεύσεις και -τελικά- ολέθρια αποτελέσματα. Το γεγονός ότι μπορεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, το σύστημα να απορροφά τους κραδασμούς και να διαχειρίζεται την κοινωνική αγανάκτηση έχει να κάνει κυρίως με τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, στα οποία δεν επιτρέπουν την παραμικρή παρέκκλιση από την αναπαραγωγή της κυρίαρχης και κάλπικης προπαγάνδας τους.

Αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και αντιφάσεις

Όταν η κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα και χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης τον τουρισμό την θερινή περίοδο, ορκιζόταν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα και 2ο lock down. Οριζόντια μέτρα επιβλήθηκαν από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ ήδη μετράμε δυόμιση μήνες αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει καθολικό lock down, διαρκών και χουντικών απαγορεύσεων, με ολέθρια αποτελέσματα σε όλους τους τομείς και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το υγειονομικό πρόβλημα. Και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί η κυβερνητική πολιτική για το προβλεπτό μέλλον είναι νέες καραντίνες και απαγορεύσεις.

Η Ελλάδα είναι από τις μοναδικές αν όχι η μοναδική χώρα που κρατά δυόμιση μήνες τώρα τα σχολεία κλειστά. Και πάντως σίγουρα η μοναδική, που κρατά κλειστά σχολεία έχοντας ανοιχτά κέντρα αισθητικής, εκκλησίες και εμπορικά κέντρα. Ήταν Μάης όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός και ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Και Σεπτέμβρης, όταν όριζαν τα σχολεία απολύτως ασφαλή και ότι αν υπάρξουν κρούσματα θα κλείνουν μόνο τα τμήματα στα οποία εντοπίζονται. Τελικά, ενώ ορκίζονταν ότι θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, έκλεισαν τα σχολεία 6 Νοέμβρη με τη δέσμευση ότι θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Βέβαια ούτε τελευταία έκλεισαν ούτε πρώτα άνοιξαν. Ίσα ίσα που, έχοντας ανοίξει λιανεμπόριο και εκκλησίες, περιμένουν να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα αυτών για να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν και τα σχολεία! Και ήταν η οργή που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για άνοιγμα των χιονοδρομικών πριν τα σχολεία, που υποχρέωσε τον Μητσοτάκη να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις.

Για κάθε τι που διακηρύττει η κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυτοδιαψεύδεται. Πάντα αξιοποιώντας τα πληρωμένα πορίσματα των ειδικών. Όπως αυτά που αφορούσαν τα σχολεία. Που όταν το Μάρτη τα έκλεισαν, τα παιδιά παρουσιάζονταν ως υπερμεταδότες. Από τον Μάη και μετά και ειδικά το Σεπτέμβρη, όταν η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικούσε μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση ορκίζονταν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Στις αρχές Γενάρη, όταν οι προσδοκίες για την επαναλειτουργία των σχολείων διαψεύστηκαν, ο Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι «είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό». Και όλα αυτά χωρίς να δεχτούν ίχνος κριτικής και αμφισβήτησης από τα ΜΜΕ. Ούτε όταν δεν υλοποίησαν το μοναδικό μέτρο που -υποτίθεται- πήραν για το άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή να παράσχουν δύο μάσκες στους μαθητές, αφού ακόμα υπάρχουν σχολεία στα οποία οι μάσκες -οι τόσο σημαντικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας- δεν έφτασαν ποτέ.

Δεν υπάρχει πτυχή αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση και πράξη που να μην υπόκειται σε αμφισβήτηση από τις εξελίξεις και τελικά από την ίδια την κυβέρνηση. Από τις μάσκες και τα σχολεία, μέχρι τα εμβόλια, όλες αυτές οι παλινωδίες, οι αντιεπιστημονικές εισηγήσεις και οι αντιφάσεις είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία του κλίματος συνωμοσιολογίας, που υποτίθεται ότι πολεμάει η «επιστημονικά ορθή» κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Απαγορεύσεις συναθροίσεων
και στο βάθος νέο τουριστικό άνοιγμα!

Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο για την πολιτική που εφαρμόζεται σε σχέση με την πανδημία, παρά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ξένων και εγχώριων συμφερόντων και η αξιοποίησή της για την επιβολή βαθιά αντιλαϊκών και αντιδραστικών σχεδιασμών. Σ’ αυτά και μόνο υπακούει το άνοιγμα και το κλείσιμο τομέων της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, σ’ αυτά υπακούει και η σειρά με την οποία αυτά γίνονται.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί να σχεδιάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων και της εστίασης, των μοναδικών πλέον που στοιχειοθετούν το λεγόμενο lockdown, όμως δεν γίνεται καμία κουβέντα για άρση των απαγορεύσεων, των προστίμων και κυρίως της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και είναι πολύ κοντά η ΝΔ, στο να εδραιώσει αυτές τις ακραίες χουντικής έμπνευσης και άσχετες με την αντιμετώπιση της πανδημίας απαγορεύσεις, ως παγιωμένο καθεστώς. Και θα υπερβεί κάθε όριο η κυβέρνηση της ΝΔ, αν -έχοντας τα πάντα ανοιχτά- συντηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα πρόστιμα. Και για το ότι εκεί ακριβώς προσανατολίζεται, ισχυρή απόδειξη αποτελεί η ανακοίνωση για την αύξηση των προστίμων σε μια φάση που -υποτίθεται- τα κρούσματα λιγοστεύουν και η κοινωνία ανοίγει.

Στόχος η διατήρηση του ιδεολογήματος της ατομικής ευθύνης στην επικαιρότητα, καθώς και η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της αστυνομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής. Και είναι αποκαλυπτικές οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το «νέο σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων» από την αστυνομία.

Η κυβέρνηση, δεσμευμένη από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου, -και ενώ δεν δεσμεύεται ακόμα για το άνοιγμα των σχολείων- έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη έναρξη της τουριστικής περιόδου το Μάη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ. Για να έχει το άλλοθι να ανοίξει όπως έκανε και πέρσι την τουριστική σεζόν. Κάτι που ο καθένας καταλαβαίνει ότι θα οδηγήσει σε επόμενο κύμα και νέες απαγορεύσεις το ερχόμενο φθινόπωρο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ενός φαύλου κύκλου.

Προτεραιότητα οι αγώνες

Η κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποιεί την πιο εκτεταμένη επίθεση σε δημοκρατικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Έχει μαζί της σύσσωμη την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που, όταν δεν παρέχει ευθεία στήριξη, εμφανίζεται στην καλύτερη περίπτωση με τη γραμμή της ανοχής και της προσαρμογής.
Το λαϊκό κίνημα από αυτή την άποψη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Οι δύσκολοι αγώνες, τα δημόσια καλέσματα και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν κόντρα στις απαγορεύσεις το τελευταίο διάστημα αποτελούν μια σημαντική μαγιά. Δεν δικαιολογείται καμία ανοχή και καμία αναβολή. Να δώσουμε κάθε πνοή για το ξέσπασμα των αναγκαίων λαϊκών αγώνων. Για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.