Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές η κυβέρνηση προσπαθεί λεκτικά να εμφανισθεί με έναν φιλεργατικό μανδύα, όμως στην πράξη , την ίδια ώρα, η αντεργατική μηχανή της λειτουργεί ασταμάτητα. Ο γνωστός για τα ακροδεξιά του φρονήματα Υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στο αντεργατικό κυβερνητικό έργο. Ενώ είχε πριν λίγο καιρό καταθέσει αγωγή κατά της απεργίας-αποχής που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τα μέλη της να απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη αυτή την απεργία-αποχή, δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά συνέχισε το «φασόν» των αγωγών, στρεφόμενος τώρα κατά αντίστοιχων αποφάσεων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, με σκοπό βέβαια να τρομοκρατήσει τους απεργούς, ώστε να τονώσει την απεργοσπασία, σπάζοντας και αυτό το μέτωπο αντίστασης των εργαζόμενων και να επιβάλει την απόλυτη σιωπή και ακινησία που διακαώς ορέγεται η κυβέρνηση της δεξιάς.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν εντολών του υπουργού εσωτερικών, Μ. Βορίδη, κατέθεσε αγωγές κατά 5 συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι αποφάσεις τους για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Τελικά, οι αγωγές κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομες, καθώς σύμφωνα με την απόφαση «κρίθηκε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι πολιτικές απεργίες και κρίνονται παράνομες, αφού επιχειρούν ουσιαστικά να καταλύσουν το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί, σε ζήτημα μάλιστα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική της εξουσία». Το πρωτοδικείο τις έκρινε μάλιστα και καταχρηστικές, καθώς «οι εξαγγελθείσες απεργίες, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 μέχρι το πέρας αυτής για την αξιολογική περίοδο 2023, είναι ως εκ τούτου καταχρηστικές».

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν εξαγγείλει κατά της αξιολόγησης – στοχοθεσίας των Δημοσίων υπαλλήλων οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας – ΠΟΣΕΥΓ, Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρω­μένων Διοικήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΑΔΕ, Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ.

Με άλλη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν εντολής του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κρίθηκε παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης-στοχοθεσίας του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Σχολιάζοντας δε, ο Βορίδης τις αποφάσεις των δικαστηρίων, επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ένα ακόμη αντι-αριστερό κρεσέντο: «Προσφύγαμε στα δικαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της αξιολογητικής διαδικασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με τη στόχευσή μας και δεν σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον σε αυτή την απαίτηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας που έχουμε θέσει σε εφαρμογή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη Δημόσια Διοίκηση καθηλωμένη στον εξισωτισμό της Αριστεράς».

Αλλά δεν είναι μόνο η σωρεία αγωγών με αφορμή την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση στην οποία επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλη μια αντίστοιχη περίπτωση ωμού εκφοβισμού και τρομοκράτησης μέσω αγωγών, είναι και εκείνη της ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ, εκ μέρους του διοικητή του Οργανισμού, ενάντια στην απόφαση για απεργία-αποχή της ομοσπονδίας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και όργανα αποφάσισαν απεργία – αποχή από την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων που προβλέπουν «ποινές» και «τιμωρούν» τους ανέργους. Στην ουσία αποφάσισαν ότι δεν δέχονται να εφαρμόσουν τον νόμο της κυβέρνησης (4921/2022) που άλλαξε τον χαρακτήρα, ακόμη και το όνομα του οργανισμού και ο οποίος ανάμεσα στα άλλα προβλέπει διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ και στέρηση του επιδόματος (στην περίπτωση που χορηγείται) για τον άνεργο που θα αρνηθεί τρεις φορές «κατάλληλη» θέση εργασίας, συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης, ακόμα και στην περίπτωση που η Υπηρεσία κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δραστηριοποιείται επαρκώς προς αναζήτηση εργασίας και άλλα παρόμοια, ο οποίος τελικά μετατρέπει τους εργαζόμενους του οργανισμού σε «αστυνομία ανέργων».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλοντας την προφανή προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης της ΔΥΠΑ να μετατρέψουν τους εργαζόμενους του οργανισμού σε τιμωρούς των ανέργων, είχε λάβει ομόφωνη απόφαση, τόσο στο ΔΣ όσο και στο συνέδριό της, να εμποδίσει την επιβολή του απάνθρωπου «ποινολογίου». Στην κατεύθυνση αυτή, προκήρυξε την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την εκτέλεση επιβολής κυρώσεων σε επιδοτούμενους ανέργους και αναζητούντες εργασία, η οποία θα ξεκινούσε στις 12 Απρίλη. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση, διοικητής της ΔΥΠΑ έσυρε τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας και την Ομοσπονδία τους στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή τους, με απειλή μάλιστα την επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ στην Ομοσπονδία και 5.000 ευρώ σε κάθε νόμιμο εκπρόσωπό της.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία – αποχή παράνομη, επικαλούμενο τη μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας «δημόσιου διαλόγου» για το αίτημα της κινητοποίησης. Ωστόσο, δεν έκρινε την κινητοποίηση καταχρηστική και δεν αποδέχτηκε το αίτημα για απαγόρευση κάθε μελλοντικής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος διοικητής (ΔΥΠΑ) είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε αγωγή και εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για κινητοποίηση που είχε γίνει για το ίδιο ζήτημα.