«…Στο ΑΧΕΠΑ σήμερα που μιλάμε 16 βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους. Τι περιμένουν αυτοί; Περιμένουν το θάνατο ή στην καλύτερη περιμένουν να αδειάσει μια κλίνη ΜΕΘ και να ξεκινήσει η επιλογή μεταξύ των ασθενών για το ποιος θα καταλάβει τη ΜΕΘ… Ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν έχουν το δικαίωμα καν να διασωληνωθούν… Τα νοσοκομεία δεν έχουν επάρκεια ούτε σε οξυγόνο. Έχουμε ασθενείς που έχουν ανάγκη για high flow και γίνεται επιλογή. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει επάρκεια ούτε σε οξυγόνο… Σε ηλικιωμένους δεν επιχειρείται καν διασωλήνωση (σ.σ. λόγω της επιλογής)… Το ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 80%… Στο νοσοκομείο του Βόλου το τελευταίο 4ήμερο πέθαναν 17, όλοι στις κλινικές. Στις ΜΕΘ κανείς. 2 πέθαναν διασωληνωμένοι στο θάλαμο… Αν αυτοί οι ασθενείς μπουν στις ΜΕΘ μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη πορεία…

Αυτή τη στιγμή το σύστημα είναι στη χειρότερη επιχειρησιακή κατάσταση. Έχουν φύγει 7000 νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό που είναι σε αναστολή εργασίας, και 2000 συνταξιοδοτήσεις. Και δεν έχει αναπληρωθεί κανένας. Το αποτέλεσμα είναι το προσωπικό που έχει απομείνει να έχει γίνει λάστιχο, από τμήμα σε τμήμα. Να φοράει τη στολή υψηλής προστασίας, να τη βγάζει μετά από 8 ώρες, να ζαλίζεται, να λιποθυμάει να κατουριέται πάνω του. Η κατάσταση είναι τραγική, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες…

Και βέβαια επειδή είπα για τις ΜΕΘ, να μην ξεχάσουμε αυτά που είπε ο κ. Σκέρτσος. Είναι αναγκαιότητα τελικά οι ΜΕΘ για να μπαίνουν οι ασθενείς ή είναι πολυτέλεια όπως είπε ο Σκέρτσος;… Έβγαλαν απόφαση ότι καταργούν το 80% των χειρουργείων. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε έκτακτα χειρουργεία και πεθαίνουν οι ασθενείς, γιατί δεν έχουν κλίνη ΜΕΘ κενή».
(Μ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ 25/11)

Καθημερινές είναι πλέον οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα. Μια από τις ελάχιστες συνδικαλιστικές φωνές που φτάνουν σε δημόσιο βήμα για να καταγγείλουν αυτή την πολιτική. Όπως τόνισε και στη συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ, ο λόγος που η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια ποσοστά θανάτων δεν είναι άλλος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ. Όπου όχι μόνο οι ΜΕΘ, αλλά ούτε καν το οξυγόνο δεν επαρκεί!

Αυτές είναι οι εικόνες στην Ελλάδα της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης», μετά από δύο χρόνια σκληρών lock down, αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και καταστολής. Εικόνες που αποδεικνύουν και στον πιο αφελή ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε λόγω της αγωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την «υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής», όπως υποκριτικά διέδιδαν οι κυβερνητικοί σαλτιμπάγκοι. Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό διάλυση και σίγουρα σε πολύ πιο τραγική κατάσταση από την περσινή. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης, υπονόμευσης και κατεδάφισης της δημόσιας υγείας με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Με τον κυνισμό και το θράσος που της εξασφαλίζει ο ασφυκτικός έλεγχος και η μονοκρατορία στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αποτρόπαιο έγκλημα, διχάζοντας, κατασκευάζοντας ενόχους, στοχοποιώντας κοινωνικές ομάδες, μεταθέτοντας τις ευθύνες της. Αυτή είναι η αλήθεια. Και κάθε «αν» και κάθε «αλλά» σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται δεκανίκι αυτής της αντιδραστικής πολιτικής, μετατρέπεται σε άλλοθι για τη συνέχισή της.

Αφού η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» εκπρόσωποι της «επιστήμης» της διατράνωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ, αφού -με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης- κατάφεραν να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους και να τους παρουσιάσουν ως υπεύθυνους για όλα όσα συμβαίνουν, τελικά έκλεισαν ακόμη και αυτές που υπήρχαν. Τώρα, παρουσιάζοντας τις «εικόνες τρόμου» που οι ίδιοι δημιούργησαν, υφαίνουν νέες απαγορεύσεις, πρόστιμα και περιορισμούς και επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση τα lock down.

Δεν φταίει ο ιός, τον οποίο προσπαθούν μοιρολατρικά να παρουσιάσουν ως αίτιο των κατά συρροή κυβερνητικών εγκλημάτων. Φταίει το κατεδαφισμένο ΕΣΥ για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα. Οι υγειονομικοί έχουν καταρρεύσει, πριν καν μετρήσουμε επισήμως το χειμώνα. Η νοσηλεία στην Ελλάδα το 2021 είναι νοσηλεία μόνο κατ’ όνομα. Αφού κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν μπορεί να τηρηθεί. Παθογόνα μικρόβια και μύκητες έχουν απλωθεί σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε εισαγωγή για «νοσηλεία» γίνεται αιτία επιμόλυνσης.

Το ΕΣΥ, αν και θεωρητικά έχει μετατραπεί σε «σύστημα μίας νόσου», στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία νόσο. Άλλωστε, όσο και αν προσπαθεί η κυρίαρχη προπαγάνδα να πει ότι υπάρχει μόνο κορονοϊός, τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Από τις 228 εισαγωγές στην τελευταία εφημερία του Αττικό τα 35 ήταν περιστατικά covid. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εντατικολόγος Μ. Ρίζος τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν τη γενική νοσηρότητα, της οποίας παρατηρείται αύξηση τελευταία. Απόρροια και αυτό των κοινωνικών και υγειονομικών συνθηκών. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν σε ράντσα και σίγουρα σε μη ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας.

Ένα διαρκές έγκλημα συντελείται στη χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάσχεση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Απαραίτητη προϋπόθεση η σαφής απάντηση στον κυβερνητικό αποπροσανατολισμό του διχασμού, της στοχοποίησης και της μετάθεσης ευθυνών. Αδήριτη ανάγκη για την ανασύνταξη του κινήματος η ανάδειξη των πραγματικών αιτιών. Η αναμέτρηση με την πολιτική που συνεχίζει την κατεδάφιση του ΕΣΥ, που αρνείται κάθε μέτρο πραγματικής πολιτικής προστασίας (σε σχολεία, ΜΜΜ, εργασία κλπ), μπορεί να γίνει μόνο με την απόρριψη της διχαστικής κυβερνητικής προπαγάνδας και των φασιστικών μέτρων της.