Η τελευταία διαδικτυακή ανάρτηση του Π. Πολάκη, του γνωστού κεντρικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργού Υγείας την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, πυροδότησε νέα διχαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προκάλεσε όμως και έντονους εσωκομματικούς τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ και εξελίξεις που τον οδήγησαν εκτός των ψηφοδελτίων, ενώ εκκρεμεί και η τελική απόφαση για τη διαγραφή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πολάκης προκαλεί τη δημόσια αντιπαράθεση με τη στάση του και το γνωστό στυλ τού ψευτοτσαμπουκά, του νταή υπουργού που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, που δεν διστάζει τάχα να τα βάλει με το «κατεστημένο». Με δηλώσεις του τύπου «τη δεύτερη φορά (σσ. Αριστερά) θα είναι διαφορετικά», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ταυτίσει το λαϊκίστικο προφίλ του με μια ψευτοαριστερή ρητορική που υποτίθεται δεν υποχωρεί απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και είναι έτοιμη να συγκρουστεί με αυτά. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε στο έπακρο τον Πολάκη και το επικοινωνιακό του προφίλ στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση της ΝΔ ολόκληρη την τελευταία τετραετία.

Όμως σε αντίθεση με όσα διακηρύσσει, όχι ο Πολάκης αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματική Αριστερά δεν υποκλίνεται στους Ευρωπαίους δυνάστες και δεν υποτάσσεται σ’ αυτούς, δεν βάζει πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη δεξιά πολιτική. Δεν ψηφίζει μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους, δεν προχωρά σε αντιδημοκρατικά ατοπήματα καταπατώντας κατάφωρα το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για να το μετατρέψει σε «ΝΑΙ». Δεν εξωραΐζει το φιλοπόλεμο πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ούτε δίνει όρκους πίστης και υποταγής στις ΗΠΑ δηλώνοντας πως «ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο». Ούτε ξεπλένει και αναβαπτίζει την παράταξη της Δεξιάς δικαιώνοντάς τη για την πολιτική των μνημονίων της φτώχειας και της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης που επέβαλε.

Με την διαδικτυακή στοχοποίηση δημοσιογράφων των ναυαρχίδων των αστικών ΜΜΕ αλλά και ορισμένων δικαστικών ο Πολάκης σκόπιμα επέλεξε έναν εύκολο «αντίπαλο». Επιδιώκει να εκμεταλλευτεί δημαγωγικά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που εκφράζει μια μερίδα του δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην κραυγαλέα φιλοκυβερνητική προπαγάνδα στην οποία πρόθυμα επιδίδονται καθημερινά οι συγκεκριμένοι κύκλοι. Όμως τα συγκεκριμένα πρόσωπα αποτελούν τα φερέφωνα των συμφερόντων του ξένου ιμπεριαλισμού και των πιο ισχυρών κύκλων του μεγάλου κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας. Με αυτούς τους κύκλους ο ΣΥΡΙΖΑ -και κατ’ επέκταση ο Πολάκης- όχι μόνο δεν τόλμησε να αναμετρηθεί αλλά αντίθετα υποκλίθηκε και υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντά τους. Διαπλέχτηκε μαζί τους επιχειρώντας να διαμορφώσει τους δικούς του δεσμούς με την ντόπια μεγαλοαστική τάξη.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε ακόμα πολύτιμες υπηρεσίες στη ΝΔ ανοίγοντας δρόμο για να επιδοθούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα. Στο όνομα της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ο Γεωργιάδης, ο Οικονόμου αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν λάσπη και να σπιλώσουν στην Αριστερά, να την ταυτίσουν με το χυδαίο λαϊκισμό του Πολάκη.

Η εισαγγελική παρέμβαση της -κατά τα άλλα- ανεξάρτητης δικαιοσύνης, για τη διερεύνηση της ανάρτησης και του ενδεχόμενου να «διεγείρει τους πολίτες σε πράξεις βίας», που ήρθε αμέσως μετά τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ πως ο Πολάκης υποκινεί τρομοκρατικές επιθέσεις, αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και δράσης με το πράσινο φως της κυβέρνησης, μετατοπίζει το πολιτικό σκηνικό ακόμα πιο δεξιά, βάζει μελλοντική παρακαταθήκη για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και μάλιστα με τη συνδρομή των «ανεξάρτητων» δικαστικών αρχών. Αυτό επιβεβαιώνει και η δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σύμφωνα με την οποία η ανάρτηση του Πολάκη συνιστά «βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα».

Είναι βαριά η ευθύνη που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση, γιατί για άλλη μια φορά φουσκώνει τα πανιά της Δεξιάς παράταξης, της δίνει άλλοθι να χυδαιολογεί και να λασπολογεί ενάντια στην Αριστερά. Ακόμα περισσότερο δίνει χείρα βοηθείας στη ΝΔ για να κουκουλώσει τα σκάνδαλα που εμπλέκουν τα «δικά της παιδιά» σαν την υπόθεση της Νικολάου, βουλευτίνας με την κυβερνητική παράταξη.

Η απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνουν τον Πολάκη από τα ψηφοδέλτια εντάσσεται στο πλαίσιο της πορείας μετατροπής του σε ένα καθαρόαιμο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, απαλλαγμένο από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, από καθετί που μπορεί να θυμίζει αριστερά ακόμα και στα λόγια. Δεν είναι τυχαίο που στην ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου (όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αριστερά ενώ το κόμμα παρουσιάζεται απλώς ως «δημοκρατικό».

Για μια ακόμα φορά πάντως, η αντιπαράθεση που ξεσπά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι κάλπικη και ξένη προς τα πραγματικά προβλήματα του λαού, που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια που σαρώνει, τη φτώχεια που σπάει «κόκαλα» καθημερινά, το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Δεν είναι απλώς μακριά από τα πραγματικά καυτά προβλήματα του λαού, αλλά χρησιμοποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ για να διαγράψει από τη συλλογική μνήμη την πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση. Θέλουν να ξεχάσει ο λαός την επιβολή του τρίτου μνημονίου, την καταπάτηση του «ΟΧΙ» και την αντιδημοκρατική εκτροπή. Τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που συντήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο καθηλωμένος κατώτατος μισθός και η βαριά φοροληστεία, αλλά και νέους που επέβαλε σαν το αντιασφαλιστικό τερατούργημα του Κατρούγκαλου, το ξεπούλημα των λιμανιών, των δρόμων, των αεροδρομίων μέχρι και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τις δραματικές και εγκληματικές συνέπειες που οδήγησαν στην ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία. Δεν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ανέχτηκε και τελικά ευθυγραμμίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία τετραετία σε όλα τα βασικά ζητήματα και να μην αποκαλυφθούν τα κοινά τους σημεία. Αυτά που θα κληθεί να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τις επερχόμενες εκλογές.