Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα προεκλογικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επικεντρώσει την δημόσια προπαγάνδα της ΝΔ στην ανάδειξη “νέων και άφθαρτων” προσώπων που θα στελέχωναν το κυβερνητικό σχήμα. Την επομένη των εκλογών έγινε απολύτως σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο ηγέτης και νυν πρωθυπουργός της χώρας. Το νέο σχήμα της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατά τα άλλα θα ήταν “μικρό και ευέλικτο”, αποδεικνύεται πολυπληθές, παλιό και δοκιμασμένο. Πρώην κυβερνητικοί παράγοντες της περιόδου Σαμαρά, που είναι χρεωμένοι με τις πιο μαύρες σελίδες της τελευταίας δεκαετίας, μάνατζερ και στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών κολοσσών, εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των μεγαλοβιομήχανων, στελέχη του ΟΟΣΑ που υπερηφανεύονται για την συμβολή τους στη δημιουργία της διαβόητης εργαλειοθήκης, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Μηχανισμού Σταθερότητας, αχυράνθρωποι των επιτελείων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Με λίγα λόγια το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι απολύτως προσαρμοσμένο στο αντιλαϊκό – αντεργατικό προφίλ της ΝΔ, εκφραστής και υπηρέτης των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας, των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης η ΝΔ δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις, τις οποίες βέβαια δεν έκρυψε ούτε προεκλογικά. Από την επομένη κιόλας των εκλογών αναλαμβάνει το βαρύ έργο της ταχύτατης υλοποίησης του αντιλαϊκού της προγράμματος, του νέου αντικοινωνικού οδοστρωτήρα.

Πρώτο βήμα της κυβέρνησης ΝΔ είναι η επικείμενη ψήφιση του νόμου για την κατάργηση του ασύλου πριν ακόμα και από τις προγραμματικές εξαγγελίες. Εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ είχε έτοιμο στα συρτάρια της το σχέδιο αυτό. Μεγάλο τμήμα της πολιτικής της ως αντιπολίτευση, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχθηκε στην λασπολογία και την κατασυκοφάντηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του ακαδημαϊκού ασύλου, με τα αγοραία επιχειρήματα της διακίνησης ναρκωτικών και του λεγόμενου παραεμπορίου. Η ΝΔ είχε προφανή και διακηρυγμένο στόχο την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης να πλήξει καίρια και να καταργήσει τυπικά και ουσιαστικά το πανεπιστημιακό άσυλο, όχι για να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών ή το δήθεν παραεμπόριο όπως διατείνεται τώρα, αλλά για να στείλει σαφές μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα στην πολύπαθη νεολαία πως βρισκόμαστε σε μια νέα φάση όξυνσης και σκλήρυνσης της εσωτερικής πολιτικής ζωής, έντασης της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας, περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Aυτήν ακριβώς την κατεύθυνση υπηρετούν άλλωστε και οι επιλογές του Μητσοτάκη να θέσει επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον Χρυσοχοϊδη, υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη στο ίδιο πόστο και δοκιμασμένο άνθρωπο των Αμερικάνων και των μυστικών υπηρεσιών τους. Εκχωρεί μάλιστα επιπλέον αρμοδιότητες στα ζητήματα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική, γεγονός που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα. Η επιλογή αυτή του Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτελεί τη συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για ένταση της αστυνομοκρατίας που αξιοποίησε ως προπαγανδιστικό πρόσχημα την “ασφάλεια των πολιτών”. Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως οι πρώτες 1500 προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνουν στην Αστυνομία, ενώ ήδη ξεκίνησαν “περιπολίες” ένοπλων ράμπο στο κέντρο της Αθήνας για να προστατεύσουν … τους τουρίστες.
Βέβαια ο Μητσοτάκης κρατάει για τον εαυτό του τους πιο ευαίσθητους τομείς όπως την ΕΥΠ (υπηρεσία πληροφοριών), για να εκπέμψει το μήνυμα πως η κρατική καταστολή θα ενταθεί σε όλα τα επίπεδα και ακόμα περισσότερο. Ο Μητσοτάκης παίρνει επίσης στα χέρια του τον έλεγχο της ενημέρωσης, αναλαμβάνοντας την εποπτεία τόσο της ΕΡΤ όσο και των ΑΠΕ – ΜΠΕ (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) για να χειραγωγήσει ακόμα πιο στενά τη δημόσια ενημέρωση και να την προσαρμόσει περισσότερο στις απαιτήσεις της νέας διακυβέρνησης. Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής αυτής ήταν η πρωτοφανής λογοκρισία της συνομιλίας του Μητσοτάκη με την Τερέζα Μέι, αποσιωπώντας τη δήλωση δέσμευσης της κυβέρνησης στην τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να αποφύγει προφανώς τις εσωτερικές αντιδράσεις και τους κραδασμούς.

Στο στόχαστρο της πολιτικής της ΝΔ μπαίνει από την πρώτη στιγμή η εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτο σταθμό την πολύπαθη ΔΕΗ. Ο Κ. Χατζηδάκης, ένας από τους πιο καθαρόαιμους εκφραστές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής του γενικού ξεπουλήματος, από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει άμεσα το καταστροφικό έργο της οριστικής εκποίησης της ΔΕΗ. Με μια καλά ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επιχείρηση η κυβέρνηση ΝΔ παρουσιάζει την εικόνα της ΔΕΗ ως μιας επιχείρησης χρεοκοπημένης, στο χείλος της καταστροφής για να επιβάλουν στον κατάλληλο χρόνο το λεγόμενο “σχέδιο σωτηρίας” της, δηλαδή το ξεπούλημά της ως τη μοναδική διέξοδο. Ως μέρος του ίδιου – πάντα – “σχεδίου” η κυβέρνηση στρώνει επικοινωνιακά το έδαφος για να επιβάλει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και να αφαιμάξει για μια ακόμα φορά τα λαϊκά νοικοκυριά για να γεμίσει τάχα τα άδεια ταμεία της επιχείρησης. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται σε γενικά ευχολόγια απέναντι στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι καταληστεύουν και λεηλατούν διαχρονικά τη ΔΕΗ χρεώνοντάς τη με απανωτά φέσια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΝΔ αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της στα ξένα αφεντικά της ως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εγγυητής των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ήρθε η ώρα τώρα να το αποδείξει εμπράγματα. Ήδη οι Ευρωπαίοι δανειστές σφίγγουν άμεσα τον κλοιό και χτυπούν το καμπανάκι προς την κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας πως οι στόχοι και οι δεσμεύσεις για την διατήρηση των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν βγαίνουν, προαναγγέλλοντας το έδαφος για νέα σκληρά αντιλαϊκά αντίμετρα οικονομικής λεηλασίας που περιλαμβάνουν μέχρι το προεκλογικό επίδομα ελεημοσύνης και εμπορίου ελπίδας που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζοντάς το ως 13η σύνταξη. Μαζί με αυτά οι Ευρωπαίοι στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή στο φορολογικό, υποβάλλοντάς την έτσι σε δοκιμασίες αντοχής και πειθήνιας προσαρμογής στις απαιτήσεις τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και για να αποδείξει η ΝΔ, ως κυβέρνηση αυτή τη φορά, πόσο πιστή και πρόθυμη είναι απέναντι στις επιταγές των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αφού πρώτα εισέπραξε τα συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες, σπεύδει τώρα ως αντάλλαγμα να διαβεβαιώσει πως όλες οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας και ιδιαίτερα μία, αυτή των Πρεσπών, θα τηρηθούν στο ακέραιο. Τι κι αν η ΝΔ επιδόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια ξέφρενη κούρσα πατριδοκαπηλίας με το πιο ακροδεξιό, εθνικιστικό παραλήρημα; Κανένα δισταγμό δεν έχει την επόμενη ημέρα να κάνει στροφή 180 μοιρών κάνοντας φύλλο και φτερό την προηγούμενη δημαγωγική ρητορική της, φτάνοντας μάλιστα τώρα στο σημείο να παραδεχθεί πως η αμερικανόπνευστη συμφωνία είναι “θετική σχεδόν στο σύνολό της”. Στέλνει έτσι σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πως η κυβέρνηση εγγυάται τη διασφάλιση των φιλοπόλεμων σχεδίων τους στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Η ΝΔ δείχνει με πολύ γοργούς ρυθμούς τα εφιαλτικά σχέδια που έχει στα σκαριά για το λαό. Από τη συγκρότησή της ως τα πρώτα της βήματα όλα επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελέσει τον πιο πιστό εκφραστή των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών. Η πολιτική της βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών και απειλεί ήδη τα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης στο σύνολό της. Καμία λοιπόν επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει.