Στις 3/9 ψηφίστηκε το αντιδραστικό, σαλβινικής κοπής σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό. Τα βαθιά αντιπροσφυγικά άρθρα του νέου νόμου υποστήριξε με ένα κρεσέντο ρατσισμού και εθνικισμού ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου από το βήμα της βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ν. Μηταράκης, με το νέο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ προασπίζει την πατρίδα και είναι η ασπίδα της Ευρώπης, παρουσιάζοντας έτσι μια εικόνα για τους πρόσφυγες ότι λίγο πολύ πρόκειται όχι για απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη της φτώχειας και του πολέμου, αλλά για τις ορδές των… βαρβάρων από τις οποίες υποτίθεται η χώρα μας χρειάζεται να προστατευθεί.

Ο νέος νόμος έρχεται στην πραγματικότητα να εντείνει ακόμα περισσότερο την απάνθρωπη – αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Βασικό κομμάτι του νόμου αυτού είναι η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών. Όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε, σκοπός των ρυθμίσεων αυτών είναι «η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί απελάσεων και επιστροφών και, κατά το δυνατόν, περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών». Ουσιαστικά, ομολογείται ότι οι διαδικασίες απελάσεων θα γίνονται ακόμα πιο σκληρές, με τους πρόσφυγες ουσιαστικά πλέον να χάνουν και τα όποια υποτυπώδη δικαιώματα είχαν απέναντι σε αυτές τις διαδικασίες, αφού πλέον σύμφωνα με τον υπουργό η άσκησή τους είναι καταχρηστική. Ταυτόχρονα, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση ενίσχυσης και επίσπευσης των απελάσεων κινούνται και οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης σε υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς μειώνεται η διάρκεια του χρονικού διαστήματος για την οικειοθελή αναχώρηση και αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος αυτού. Ο νόμος ταυτόχρονα προβλέπει αλλαγές και στις διαδικασίες ασύλου και -πιο συγκεκριμένα- περιορίζει σημαντικά τα όποια ένδικα μέσα έχουν οι πρόσφυγες στα χέρια τους για να προσβάλουν αποφάσεις απελάσεων και επιστροφών σε περίπτωση μη χορήγησης ασύλου ή μη ανανέωσης της άδειας διαμονής.

Ένα από τα πιο εξοργιστικά ωστόσο άρθρα του νομοσχεδίου είναι εκείνο που απαγορεύει σε οργάνωση, διασώστη ή πολίτη να διασώσει πρόσφυγες σε περιοχές ευθύνης του λιμενικού. Ανεξάρτητα αν οι οργανώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι γνωστές ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες ελέγχονται για την ύποπτη δράση τους, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο επιχειρεί να μην αφήσει κανένα περιθώριο στα ζητήματα χειρισμού των ναυαγίων με πρόσφυγες στο Αιγαίο και να βαδίσει στο δρόμο που βάδισε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να αφήνει δηλαδή κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες στη θάλασσα με σκοπό να μην μπορούν οι τελευταίοι να μπουν στην Ελλάδα ή να τους επαναπροωθεί προς την Τουρκία.

Το στίγμα και την κατεύθυνση πάντως της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης το έδωσε και ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, όπου ευχαρίστησε την αστυνομία, το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων όπως είπε, ενώ για τον φράχτη του αίσχους στον Έβρο είπε «έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία». Δε δίστασε επίσης εξοργιστικά να διαφημίσει τις κλειστές μόνιμες δομές-στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Σάμο και Μυτιλήνη, καθώς και αυτά που προετοιμάζονται σε Λέρο, Κω και Χίο.

Συνολικά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιπροσφυγική πολιτική της. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αλλά και μπροστά στα νέα προσφυγικά κύματα που γεννιούνται ύστερα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να σταθεί ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική, στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πραγματικούς υπεύθυνους δηλαδή που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς.