«Συγκλονιστική», ήταν σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, η συμμετοχή των περίπου 180.000 «μελών και φίλων» στην ψηφοφορία της 8ης Μάη για την εκλογή των 4.600 συνέδρων, των δημοτικών και νομαρχιακών επιτροπών και την επιλογή του ονόματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Η πανηγυρική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου στον τίτλο επισκιάστηκε από την αιχμηρή παρέμβαση του συζύγου της Φ. Γεννηματά πως «θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά ΚΙΝΑΛ και στο μαυρισμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, άρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο».

Οι σχετικές διαδικασίες προβλήθηκαν και πριμοδοτήθηκαν από τα βασικά οικονομικοπολιτικά κέντρα που επιδιώκουν μια ελεγχόμενη αναστύλωση του ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένου πασοκισμού, ώστε να παίξει το ρόλο του μπαλαντέρ-ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Οι διαδικασίες αυτές, από τις οποίες δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία καθώς ορίζουν τα αστικά ήθη και έθιμα,όπως στα Χανιά, όπου ο παραιτηθείς πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κατήγγειλε πως «μπορεί ο καθένας να ψηφίζει όσες φορές θέλει και σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμεί», έδωσαν την ευκαιρία στον Ανδρουλάκη να εκστομίσει τις γνωστές φανφάρες περί «ενός δημοκρατικού, ανοιχτού, ψηφιακού κόμματος συνδεδεμένου με την κοινωνία και τις ανάγκες της». Ο αρχηγός του μεταμφιεσμένου ΠΑΣΟΚ, πασχίζοντας να διαφοροποιηθεί από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «τη μάχη του συγκεκριμένου. Δεν κάνουμε ανέξοδη αντιπολίτευση, έχουμε σαφείς θέσεις και μετρήσιμες προτάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στους κυρίαρχους πολιτικούς κύκλους, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μ. Κατρίνης, επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σαν τον πλέον αξιόπιστο διαχειριστή, δημαγωγώντας αμφίσημα για τη «νέα εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, στηριγμένη στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας …για μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ο Ανδρουλάκης, που παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της περιβόητης ενότητας και «δεσμεύεται ότι τα αρνητικά δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσει ποτέ ξανά κανείς ψηφοφόρος μας, κανείς άνθρωπος που πιστεύει στις ιδέες και τις αρχές της δημοκρατικής παράταξης», βλέπει σιγά σιγά τους λοιπούς βαρώνους να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να συσπειρώνονται γύρω του ενόψει και του συνεδρίου στις 20-22 Μάη. Έτσι την ανοιχτή στήριξη στον Ανδρουλάκη και την πολιτική του εξέφρασε με άρθρο του στα ΝΕΑ ο «εκσυγχρονιστής» Σημίτης, ενώ σε καλό κλίμα, όπως λένε, πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με τον Ε. Βενιζέλο.