Αναγόρευσαν τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Την 12η Ιουλίου, το υπουργείο εξωτερικών, του οποίου πλέον ηγείται ο κ. Δένδιας, εξέδωσε ανακοίνωση αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας:
«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
Όταν μήνες πριν κορυφωνόταν η κρίση στη Βενεζουέλα, με τον Τραμπ να αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον πραξικοπηματία και ταυτόχρονα να εκδίδει διεθνή εντολή για την αναγνώρισή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε από τους ταχύτερα συμμορφούμενους πολιτικούς στον πλανήτη, ξεπερνώντας σε προθυμία κατά πολύ την ΕΕ, πίσω από την αρχική θέση της οποίας κρυβόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε. Μάλιστα, από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε «σηκώσει» πολύ το θέμα στη Βουλή, στέλνωντας σαφές μήνυμα στην αμερικάνικη πρεσβεία ότι, το πιο αμερικανόδουλο κόμμα στην Ελλάδα είναι η ΝΔ, μιας και ανησυχούσε για τη πολύ θερμή σχέση που αναπτυσσόταν τότε μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αμερικανών ιμπεριαλιστών.
Η βιαστική λοιπόν, επίσημη πλέον, αναγνώριση του Γκουαϊδό, μόλις πέντε μέρες μετά τις εκλογές και με πιο σημαντικά μέτωπα για τη χώρα μας σε εξέλιξη, μπορεί μεν να αναφέρεται στην ΕΕ, στην πραγματικότητα είναι μήνυμα αμερικανοδουλείας, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εδώ ως πιστός υπηρέτης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ο Γκουαϊδό και το περιβάλλον του, έχουν ως ένα βαθμό γελοιοποιηθεί, λόγω των διαδοχικών αποτυχημένων πραξικοπημάτων. Βαρύνονται επίσης με κατηγορίες ότι, υπεξαίρεσαν τα χρήματα της αμερικάνικης ψευτοβοήθειας, κατηγορίες που προέρχονται από υποστηρικτές τους, όπως ο υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας και ο γγ. Του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Στο βαθμό που το κύρος τους έχει δεχθεί πλήγματα, επιστρατεύθηκε η Μιτσέλ Μπατσελέ, πρώην πρόεδρος της Χιλής και νυν επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Πραγματοποιώντας μια συντομότατη (τριήμερη) προσχιματική επίσκεψη στη χώρα και αφού συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές, συνέταξε έκθεση με την οποία χρεώνει την κυβέρνηση Μαδούρο με εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρόλα αυτά, στο πεδίο του ΟΗΕ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διατηρεί κάποιες περιορισμένης σημασίας επιτυχίες. Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάφερε να υπερψηφιστεί με 28 ψήφους χωρών υπέρ έναντι 14 κατά ψήφισμα, που καταδικάζει τους οικονομικούς περιορισμούς, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη χώρα. Έχει ενδιαφέρον ότι σε μια διαδικασία που ψήφισαν αντιπροσωπείες χωρών, παρατηρήθηκε δυσαρμονία με την επικεφαλή του συγκεκριμένου συμβουλίου του ΟΗΕ.