Οι απανωτές αποκαλύψεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που διεξάγει στο Αιγαίο το λιμενικό με τις πλάτες του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου οδήγησαν τον υπουργό Ν. Μηταράκη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οι αποκαλύψεις αυτές προέκυψαν ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, οι οποίοι όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, αλλά αποκαλύπτουν ότι πίσω από αυτές βρίσκονται επίλεκτες ομάδες του λιμενικού φορώντας μάσκες, οι οποίες λειτουργούν κάτω από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, αφού όπως υποστηρίζουν μαρτυρίες που αναφέρονται στην έρευνα «Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σκληρύνει τη στάση της». Απέναντι στις εξελίξεις αυτές ο Μηταράκης, προσπαθώντας να καλύψει την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων από την κυβέρνηση δήλωσε πως «η χώρα μας τον τελευταίο καιρό δέχεται μία ενορχηστρωμένη επίθεση για το θέμα της προστασίας των συνόρων μας» και πως «υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να παράξουν υλικό, για να πιέσουν τη χώρα μας να μη φυλάσσει τα σύνορά της…».

Μάταια όμως προσπαθεί να πείσει ο Μηταράκης για τα πλέον οφθαλμοφανή. Η ίδια η ΕΕ, μέσω της επιτρόπου Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, -στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής της υποκρισίας- έκανε λόγο για «κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της ΕΕ». Όχι φυσικά ότι η ιμπεριαλιστική ΕΕ νοιάζεται πραγματικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Άλλωστε είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ που γεννούν τα καραβάνια της προσφυγιάς. Ωστόσο, η ακραία αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να τσαλακώνει την υποτιθέμενη ανθρωπιστική εικόνα που προσπαθούν να προσδώσουν στην ΕΕ οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Χαρακτηριστικό της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής είναι το περιστατικό στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όπου, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες στην περιοχή προσάραξε σκάφος προσφύγων στους οποίους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες κάτοικοι της περιοχής, στη συνέχεια η αστυνομία και το λιμενικό έδιωχναν από το μέρος τους μάρτυρες των γεγονότων. Τελικά, όπως ακριβώς συνέβαινε και όλο το προηγούμενο διάστημα με τις επαναπροωθήσεις, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πραγματικότητα αγνοούνται και την ίδια στιγμή φροντίζουν να κουκουλωθεί το περιστατικό προσπαθώντας να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του ρεπορτάζ που έφερε το θέμα στο φως της επικαιρότητας. Νέα προσπάθεια διάψευσης τέτοιων περιστατικών επιχείρησε ο Μηταράκης δηλώνοντας ότι: «Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν υπάρχει καταγεγραμμένο. Εννοείται ότι, όταν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένο υλικό, θα διερευνηθούν μέσω των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης».

Μάταια όμως ο υπουργός και η κυβέρνησή του προσπαθούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Τα απανωτά περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εδώ και 1,5 χρόνο δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες για τη μισαλλόδοξη, ρατσιστική και απάνθρωπη μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να ξεφύγουν από την πείνα, τον πόλεμο και την καταστροφή που έχουν σπείρει στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.