Η Exxon Mobil σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα και πάντως τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Την είδηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Λακκοτρύπης.

«Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil) πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά και την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλουν την γεώτρηση για 12 μήνες από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο».

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή καθυστερεί τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας σχετικά με τον αγωγό East Med, αλλά και γενικότερα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, ο Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά αποκαλύπτοντας ότι αναμένει πως η πανδημία θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

Ας σημειωθεί ότι η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις της στα 23 δισ. από τα 33 δισ. δολάρια καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου σε εξευτελιστικά επίπεδα και πολλά από τα προβλεπόμενα έργα της δεν είναι κερδοφόρα.

Τα όνειρα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, σε Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με την περιβόητη ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, δέχονται ισχυρό ράπισμα. Οι ελπίδες τους κλονίζονται καθώς οι αμερικανοστήριχτες «στρατηγικές» επιλογές που έχουν οικοδομήσει για το ξεπούλημα (συνεργασία τη λένε) των πλουτοπαραγωγικών πόρων τους αποδεικνύονται διάτρητες και ασύμφορες για τους πολυεθνικούς κολοσσούς. Είναι χαρακτηριστική η στάση της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία υπέκυψε αποδεχόμενη τις τουρκικές απαιτήσεις ώστε να μην διαταράξει τις μεγάλες ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία. Ωστόσο ο Κύπριος υπουργός, επιμένοντας αμετανόητα στη βασική γραμμή υποτέλειας της ελληνοκυπριακής ολιγαρχίας, διαπιστώνει «το ευχάριστο», ότι δηλαδή οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές παραμένουν προσηλωμένοι στα ληστρικά τους συμφέροντα στο νησί.

Η πανδημία αποτέλεσε επίσης τον καταλύτη και για τη συντριβή των προπαγανδιστικών φληναφημάτων της ντόπιας ολιγαρχίας για το περιβόητο ελληνικό ελντοράντο, που δήθεν θα έρχονταν από την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας και τις «εμπεδωμένες» προσδοκίες από τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» και τη σταθερή αύξηση του τουριστικού τομέα.

Όσο για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελούσε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, εξαιτίας της στενής πρόσδεσής της στις Ευρωατλαντικές δομές, που αναμασούν για δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις, τώρα βρίσκεται στο μέσο του Μεσογειακού κυκλώνα, που δημιούργησε ακριβώς η εμπλοκή της χώρας στα γρανάζια του οξυμμένου ανταγωνισμού των ισχυρών παγκόσμιων και περιφερειακών κέντρων. Και καθώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βρίσκονται στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών απειλών και παζαριών (στα χνάρια που χαράχθηκαν και στην Κύπρο), ξένοι και ντόπιοι πάτρωνες αναθέτουν στον ελληνικό λαό ρόλο δεσμοφύλακα των κατατρεγμένων προσφύγων.
Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από τους πανηγυρισμούς Αθήνας και Λευκωσίας για την υπογραφή στο Ζάππειο της έωλης τριμερούς συμφωνίας (με το Ισραήλ) κατασκευής του υποθαλάσσιου ενεργειακού αγωγού East Med και αυτή η συμφωνία μπαίνει κιόλας σε καραντίνα με προοπτική να παραμείνει στα χαρτιά σαν μοχλός πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου έτσι να περιοριστεί η εύθραυστη ρωσική επιρροή.
Έτσι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι αναζητώντας προστασία από αυτούς που ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου και τα πολύχρονα δεινά της, την αφήνουν ξανά έκθετη, μπροστά στους εκβιασμούς της Τουρκίας που απειλεί, είτε με ένα νέο 1974, είτε με μια «λύση» του κυπριακού προβλήματος ίδια και χειρότερη από αυτή που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Την ίδια ώρα με αφορμή τα εξαιρετικά χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (λόγω και του κορονοϊού), ο Ερντογάν φαίνεται να επιζητά την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την FED, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει την ολέθρια, για την πολιτική του εικόνα, επανένταξη της χώρας στο ΔΝΤ. Από τη δύσκολη οικονομική εξέλιξη για την Άγκυρα προσπαθεί να επωφεληθεί ο Τραμπ ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα. Σε μια προφανή προσπάθεια βελτίωσης των διμερών αμερικανοτουρκικών σχέσεων και δημιουργίας τριβών ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα. Ένα χρόνο πριν Ρωσία και Τουρκία ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές, ενώ ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει απειλητικά τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές με Κίνα, Ιράν και Ρωσία.