Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα», η αναπληρώτρια τομεάρχης απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, χαρακτήρισε άδικους και υποτιμητικούς τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Όπως η ίδια δήλωσε: «Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».

Θέλοντας να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ και να τον οδηγήσει σε αναδίπλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης έσπευσε να καταθέσει νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, για να δηλώσει στη συνέχεια σε τηλεοπτικό πάνελ ότι αναμένει να δει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα τηρήσει τα όσα δήλωσε η Τζάκρη. Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος τύπου Α. Πελώνη δήλωσε ότι για να μην χάνεται χρόνος, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατατίθεται νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα είπε: «Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα… καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του έκανε λόγο για πυροτέχνημα του υπουργού εσωτερικών κατηγορώντας τον για αποσπασματική ανάγνωση της δήλωσης Τζάκρη και για προσπάθεια διαστροφής της πραγματικότητας και παραπλάνησης των Ελλήνων της διασποράς.
Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων δεν έχει καμία σχέση με το ενδιαφέρον τους για τους Έλληνες της διασποράς. Από τη μια, η πλειοδοσία ΣΥΡΙΖΑ μέσω δήλωσης Τζάκρη αποτελεί ένα δημαγωγικό πυροτέχνημα θέλοντας να επικοινωνήσει με διάφορες ομάδες ψηφοφόρων τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός. Από τη μεριά της, η ΝΔ εκτιμά ότι με την κίνησή της στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί σε μια αναδίπλωση, ενώ με τυχόν εξασφάλιση των 200 βουλευτών που απαιτούνται, θεωρεί ότι θα έχει εκλογικό όφελος από την ψήφο τους.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων επανέφερε ξανά στο τραπέζι τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια πριν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως τώρα στην πραγματικότητα, ανοίγοντας το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, το επαναφέρει.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι, πίσω από τις δημαγωγίες της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αυτήν την νομοθετική ρύθμιση θεωρεί ότι θα καταφέρει να ενισχύσει την εκλογική της πρωτοκαθεδρία και την παραμονή της στην κυβερνητική εξουσία.
Από την άποψη αυτή, όσο και αν η κυβέρνηση απέρριψε πριν λίγες μέρες το σενάριο των πρόωρων εκλογών, φαίνεται ότι κάνει εκλογικούς λογαριασμούς.