Με ακόμα χειρότερους όρους βρίσκονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες τη νέα χρονιά. Η επιστολή που απέ­στειλαν διαμένοντες στο κολαστήριο του Καρά Τεπέ προς την ΕΕ είναι αποκαλυπτική για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσής τους. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες αναφέρουν σε δραματικό τόνο ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε υγιεινό φαγητό και σε θέρμανση, ενώ οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πολλές ώρες προκειμένου να λάβουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ μέσα στις γιορτές πλημμύρισε ξανά και μάλιστα αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να είναι κυριολεκτικά αδύνατη η διαμονή των προσφύγων. Η δήλωση των προσφύγων ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζονται χειρότερα από τα ζώα είναι δηλωτική για την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης απέναντί τους.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και την κρατική καταστολή εναντίον των προσφύγων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας οι παράνομες επαναπροωθήσεις μέσα στο 2020 αυξήθηκαν κατακόρυφα. Μέχρι τον Αύγουστο, τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθήθηκαν από το ελληνικό λιμενικό. Ταυτόχρονα, το 90% των μαρτυριών των θυμάτων της κρατικής καταστολής αφορά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, ενώ πάνω από το 50% των παράνομων και βίαιων επιχειρήσεων γίνεται εναντίον ο­μάδων που περιλαμβάνουν ανηλίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, εκδηλώνεται και στον τομέα του προσφυγικού με την τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στη θέση του Γ. Κουμουτσάκου. Η τελευταία, σε εκδήλωση ρατσιστικού παροξυσμού μετά από ναυάγιο στο Φαρμακονήσι όπου έχασαν τη ζωή τους εννιά μικρά παιδιά, είχε δηλώσει: «Μας έχουν τρελάνει μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, κλείνουν την Αθήνα, περιφέ­ρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς….». Σε αντίστοιχη ξενοφοβική δήλωση προχώρησε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος λίγο πολύ παρομοίασε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πανδημία από την οποία πρέπει να προστατευτούμε. Συγκεκριμένα, διαφημίζοντας το αίσχος του φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός προστασίας του πολίτη είπε: «Το 2020 δοκιμαστήκαμε εδώ στα σύνορα, δοκιμαστήκαμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αντέξαμε. Το 2021 είναι ο χρόνος της ασφάλειας. Το εμβόλιο και ο φράχτης».

Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εγκληματική επίθεση ακροδεξιών σε προσφυγική δομή ανήλικων στο Ωραιόκαστρο. Κραδαίνοντας μαχαίρια και λοστούς, ξυλοκόπησαν αδιακρίτως ανήλικα παιδιά και προσωπικό της δομής. Τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Αντίθετα είναι η ακροδεξιά – αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης που τροφοδοτεί και εκτρέφει το ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.

Την ίδια στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο νέα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών γεννιούνται καθημερινά ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των πολέμων που εξαπολύει για να υποδουλώσει ολόκληρες χώρες και λαούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το δρόμο της προσφυγιάς πήραν πάνω από ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτήν την άποψη η ανάγκη έγκρισης του συμφώνου μετανάστευσης εντός του 2021 στην οποία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δεν είναι τυχαία. Ξέρει η ΕΕ και οι εκπρόσωποί της ότι η πολιτική της, όπως επίσης και η πολιτική των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, θα συνεχίσουν να οδηγούν στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Με το νέο αυτό σύμφωνο η ΕΕ θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την πολιτική που μετατρέπει την Ευρώπη σε σιδερόφρακτο φρούριο και οδηγεί είτε σε κολαστήρια σαν αυτό στο Καρά Τεπέ, είτε στον πνιγμό των προσφύγων στη Μεσόγειο.

Άλλωστε, ο Μ. Σχοινάς έκανε ξεκάθαρη την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, δηλώνοντας ότι: «Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, τα σύνορα πρέπει πρώτα να σφραγιστούν».