Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα ανεξόφλητα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που ξεπερνούν τα 105,72 δισ. ευρώ, αυξημένα για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2023 κατά 6,54 δισ., γεγονός που υπογραμμίζει ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί παρά τους λεκτικούς θριάμβους κυβέρνησης και πετσωμένων ΜΜΕ. Από αυτά τα χρέη, 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 79,4 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,97 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε 1,5 περίπου εκατομμύρια έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που σημαίνει από κατασχέσεις λογαριασμών μέχρι πλειστηριασμούς ακινήτων κλπ. Εδώ δεν έχουν συνυπολογιστεί οι οφειλές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ούτε τα χρέη στις τράπεζες, που σαφώς μεγεθύνουν το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο παραπλανητική είναι η θριαμβολογία στην οποία επιδίδονται οι κυβερνητικοί παράγοντες.
Λίγες μέρες πριν τις γιορτές δημοσιεύτηκε η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που μόνο ευοίωνες προοπτικές για τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας δεν προβλέπει. Μάλιστα αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2024 και το 2025 στο 2,5% (από 3% στην έκθεση του Ιούνη), ενώ προβλέπει και παραπέρα μείωση στο 2,3% για το 2026.

Η έκθεση αυτή της ΤτΕ, έρχεται σχεδόν ένα μήνα από την ανάλογη έκθεση του ΔΝΤ στα μέσα του Νοέμβρη για την οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας σχετικά με την επιβράβευση που διατύπωνε σε ό,τι αφορά το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο- έκτρωμα σε βάρος των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα.
Στο ίδιο μοτίβο οι λύσεις που προτείνουν οι δύο εκθέσεις, στον ίδιο αντιλαϊκό παρονομαστή κινούνται οι προτάσεις τους.

Καθήλωση των μισθών κάτω από τον πληθωρισμό, όπως χαρακτηριστικά λέει, «οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών – τιμών που θα οδηγούσε και σε χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας».
«Επιτάχυνση της απορρόφησης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021 – 2027», όπου αντεστραμμένο σημαίνει ένα νέο μνημόνιο για τον λαό με τα δεκάδες προαπαιτούμενα και όρους που τίθενται.

«Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων», και «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», όπως προαναφέραμε σχετικά με το νομοσχέδιο ταφόπλακα των αυτοαπασχολουμένων και με σειρά προνομίων φορολογικών ελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών.
«Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα της εργασίας», όπως για παράδειγμα η εργοδοτική ασυδοσία που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Χατζηδάκη και άλλα σχετικά νομοθετήματα.
«Επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων με σκοπό τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», που σημαίνει αμείωτη παραγωγή ματωμένων πλεονασμάτων.

«Αντιμετώπιση των προκλήσεων των φυσικών καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», σε βάρος προφανώς των λαϊκών νοικοκυριών που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού «κρίνεται επιβεβλημένη και η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κό­στος», προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς…
«Περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα» και «αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που είναι εκτός τραπεζικού τομέα», με πογκρόμ πλειστηριασμών και εκβιασμών, και όπως λέει η ΤτΕ, που ζητάει και την άμεση λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Ενώ με την διατήρηση και την εκτίναξη των υψηλών επιτοκίων έχουν αναγκαστεί οι δανειολήπτες να πληρώνουν 3 με 4 δόσεις τον χρόνο παραπάνω.

Συμπερασματικά λοιπόν το 2024 προοιωνίζεται και με την βούλα της ΤτΕ δυσοίωνο για τον λαό μας, και όχι μόνο σύμφωνα με ορισμένες δοξασίες, επειδή είναι δίσεκτο…