Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται ασφαλώς την προπαγάνδα πριν από 4 δεκαετίες, τότε που η ολιγαρχία της χώρας και η κυβέρνηση ΝΔ-Κωνσταντίνου, «Εθνάρχη», Καραμανλή υπέγραφαν την ποθητή για τους αστούς είσοδο στην, τότε, ΕΟΚ. Βασικό διαφημιστικό σποτ της εποχής, τριβέλιζε, επαναλαμβανόμενο μέρα νύχτα, τα εργατικά και λαϊκά μυαλά: «Είσαι στην ΕΟΚ…Μάθε για την ΕΟΚ»! Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν πολλά άλλαξαν, μεταβλήθηκαν. Συμμετοχή επιπλέον χωρών, παλινόρθωση του καπιταλισμού, δημιουργία της Ε.Ε. και κοινό νόμισμα σε κάποιες από αυτές. Επί δεκαετίες ντόπιοι εκμεταλλευτές και βέβαια ξένοι επικυρίαρχοι προπαγανδίζουν και διαφημίζουν με κάθε τρόπο τον ευρωενωσιακό «παράδεισο», μέχρι ασφαλώς τις μέρες μας που το όραμα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της Ε.Ε. ξέφτισε, κουρελιάστηκε και κουρελιάζεται καθημερινά. Καπιταλιστική κρίση, Brexit, πανδημία, πολεμικές συρράξεις και άφθονο αίμα των λαών γκριζάρουν την εικόνα του οικοδομήματός τους. Κι είναι βέβαιο πως στη σκέψη και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαών της η Ε.Ε. μόνο παράδεισο δε θυμίζει για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα!

Τα παραπάνω θυμηθήκαμε, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Ιούνη και είμαστε σίγουροι πως θα ειπωθούν ξανά και ξανά όσα έχουν χιλιοειπωθεί δεκαετίες τώρα. Τα σκεφτήκαμε πάλι γιατί η πραγματικότητα που βιώνουν τα εκατομμύρια των εργαζόμενων στον «παράδεισο» μόνο τέτοια δεν είναι αλλά… κόλαση. Ας μάθουμε λοιπόν ακόμη κάποια επιπλέον πράγματα για την Ε.Ε.(ΕΟΚ).

Διαβάζουμε πως η Eurostat ενδιαφέρεται για τη δημογραφία των χωρών της Ε.Ε. Κατανοητό. Με τα «επιστημονικά» εργαλεία που διαθέτει πραγματοποιεί δημογραφικές προβολές στο απώτερο μέλλον και σχεδιάζει…πριν από εμάς για εμάς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το μέλλον μας! Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις προβολές τους, άσχημα τα μαντάτα για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών. Ας πούμε, μία πρόβλεψη για τη χώρα μας κάνει λόγο για σοβαρή μείωση πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες. Βρε, πώς μπορούν και τα προβλέπουν όλα; Σου λέει από κει που σήμερα οι Έλληνες είναι κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια το 2070 ο αριθμός του θα έχει μειωθεί κατά 31% και θα είναι μόλις…7,8 εκατομμύρια! Δεύτερη πρόβλεψη περί προσδόκιμου ζωής: οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο, και πάλι με ακρίβεια, για αύξηση προσδόκιμου στους άντρες κατά 8 έτη (φτάνοντας τα 86 έτη) και στις γυναίκες κατά 7 (φτάνοντας τα 91). Στο πλάι αυτών των προβλέψεων της Eurostat στοιχίζονται το τελευταίο διάστημα και οι «προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης: ενώ το 2021 οι εκτιμήσεις της Επιτροπής, σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης στη χώρα μας, έκαναν λόγο για αύξηση από τα 67 στα 71 έτη μέχρι το 2070, πλέον- προφανώς γιατί δεν τα είχαν υπολογίσει σωστά- μιλούν για μεγαλύτερη αύξηση τοποθετώντας τον πήχη στα 72,5 έτη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες!

Χαράς ευαγγέλια για τα εργατολαϊκά στρώματα στη χώρα! Είσαι στην Ε.Ε.; Μάθε για την Ε.Ε.! Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα του παραδείσου που υπόσχεται η Ε.Ε. στους λαούς της.
Οι παραπάνω αυξήσεις, στα ουράνια, αποτελούν μνημονιακή δέσμευση , καθώς η σύνδεση των ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής υπογράφτηκε από τη χώρα μας κατά το 1ο Μνημόνιο. Βαριά κληρονομιά! Στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχουν ακόμη 9 χώρες που έχουν συνδέσει τα όρια με το προσδόκιμο ζωής, ενώ οι υπόλοιπες δεν το έχουν πράξει. Έτσι το 2070 χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν ως όριο συνταξιοδότησης τα 72 plus ενώ οι άλλες τα 65-67 (εξίσου υψηλά ασφαλώς αλλά χαμηλότερα από τις άλλες). Στην προοπτική αυτή μάλιστα η χώρα μας καταλαμβάνει την πρωτιά: μέχρι το 2070 ο πήχης για να καταφέρει κάποιος, από τους εναπομείναντες Έλληνες, να συνταξιοδοτηθεί θα είναι – σύμφωνα με τους δικές τους «προβολές»- τα 74,5 έτη!

Τα παραπάνω προωθεί η Ε.Ε., βασισμένη σε «επιστημονικά» πορίσματα, ενάντια στους λαούς και την εργατική τάξη. «Δουλειά» μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανυπαρξία συντάξεων, εργασιακή ζούγκλα και μεσαίωνας. Και οψόμεθα αν οι «επιστημονικές προβολές» αλλάξουν ξανά μελλοντικά! Γι’ αυτό η στήλη λέει: Είσαι στην Ε.Ε….Μάθε για την Ε.Ε. Η εργατική τάξη κι ο λαός μας ας μάθει, ας βγάλει τα συμπεράσματά του, ας οργανώσει την πάλη του, ας δυναμώσει τον αγώνα του για έξοδο από τον «παράδεισό» τους!