Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, έγινε τελικά με επιτυχία η μαζική πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας λογιστών – φοροτεχνικών στο Σύνταγμα, με καλέσματα από σωματεία όπως η ΕΦΕΕ Αττικής και άλλες ενώσεις, και από την Διαδικτυακή Ομάδα Λ-Φ, με εκκωφαντική απουσία της ομοσπονδίας ΠΟΦΕΕ. Η πορεία κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο).

Βασικό της αίτημα είναι η αντίθεση σε διατάξεις του ν. 4557/18, που εξομοιώνει τους λογιστές με τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν ή «ξεπλένουν» ποσά από παράνομες δραστηριότητες, και απαιτείται από αυτούς να παρακολουθούν, ενημερώνουν και να καταδίδουν στις αρχές ό,τι τυχόν υπάρχει σε γνώση τους, τηρώντας αναλυτικό αρχείο στα γραφεία τους για κάθε πελάτη ξεχωριστά. Μάλιστα η μη τήρηση αυτού του «φακελώματος» επιφέρει πρόστιμα που ξεκινούν από 5000 ευρώ και άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται, όπως δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Την Πέμπτη 13 Ιούλη, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη. Για τη συνάντηση αυτή εκδόθηκε Δελτίο Τύπου, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουμε παρακάτω.

«ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ……. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
…1. Για τον νόμο 4557
Άμεση απενεργοποίηση των διατάξεων και καμία εμπλοκή των Λογιστών/στριών με τον Ν. 4557/2018.
Ανάκληση των εντολών ελέγχου που έχουν εκδοθεί για λογιστές.
Καμία επιβολή ποινής σε λογιστές για ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί.
Mydata- Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων.
Καθιέρωση δυνατότητας ασθένειας του λογιστή, συμπεριλαμβανόμενης της εγκυμοσύνης, με παράταση προθεσμιών για τους πελάτες που τον έχουν εξουσιοδοτήσει…. Η πρόσφατη νομοθέτηση είναι ανεπαρκής και απαράδεκτη .Άμεση έκδοση εγκυκλίου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως μήνα αδείας των λογιστών χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή δηλωτικών υποχρεώσεων.
Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30/9/2023 , καθώς και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές.
Ο κ. υφυπουργός άκουσε τις θέσεις μας πλην όμως ουδεμία δέσμευση ανέλαβε για την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων…
Μόνη αποδεκτή και ρεαλιστική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, φυσικών και νομικών προσώπων, είναι αυτή που η Ε.Φ.Ε.Ε.Α από καιρό τώρα διατύπωσε, δηλαδή το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι λογιστές δεν θα πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας !
Έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση εμείς και οι οικογένειές μας .
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των λογιστών θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται χωρίς δική μας ευθύνη».