48ωρη απεργία εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία

48ωρη μαζική απεργία στις 23 και 24 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, αντιδρώντας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφορμή για την απόφαση της απεργίας στάθηκε άλλη μια προκλητική απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και εξακολουθώντας με συκοφαντίες να επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους για τις δραματικές καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων, έφτασε στο σημείο να απαιτεί να ανακληθούν οι άδειες του προσωπικού κατά την περίοδο των γιορτών, με πρόσχημα την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Αμέσως μετά την προκήρυξη της απεργίας, κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού επιδόθηκαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, όπως τελικά και έγινε, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν πτοήθηκαν. Όπως δεν πτοήθηκαν και από τις απόπειρες που έγιναν να στηθούν διάφοροι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και τελικά πραγματοποίησαν μια πετυχημένη απεργία με συγκέντρωση την Πέμπτη 23/12, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο αρνήθηκε να τους συναντήσει. Την ίδια μέρα, στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και στην περιφέρεια στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει και δεν παύουν να το επαναλαμβάνουν ότι είναι αντίθετοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Τα αιτήματα και στη συγκεκριμένη απεργία είναι όλα όσα αποτελούν την πραγματική λύση στα σοβαρά προβλήματα του Οργανισμού. Διεκδικούν:
•Δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
•Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
•Συντάξεις και παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, συνταξιούχων και επιδοματούχων
•Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές
•Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
•Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων
•Έξω οι ιδιώτες από την Κοινωνική Ασφάλιση

Ωστόσο τα σχέδια του Χατζηδάκη για τον νέο ΕΦΚΑ που ετοιμάζει, ανάμεσα στα άλλα, αφορούν στην πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, στη νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και υποδιοικητών του Οργανισμού, όπως και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων. Στην αναβάθμιση και «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί». Σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, το οποίο θα αναθέτει έργα και υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Όπως και στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την «αξιοποίηση» της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα μελλοντικά σχέδιά του, αυτό της διάλυσης της κάθε ίχνους Κοινωνικής Ασφάλισης και απαξίωσης των ίδιων των συνταξιούχων, κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, η δαπάνη του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις μειώνεται στα 25,849 δισ. ευρώ από 25,880 δισ. φέτος και 26,085 δισ. ευρώ το 2020. Ειδικότερα οι συντάξεις γήρατος θα έχουν μειωθεί το 2022 κατά 560 εκατομμύρια σε σχέση με το 2020 αν και ο αριθμός συνταξιούχων είναι μεγαλύτερος από το 2020.

Παράλληλα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΑΕΠ) οδηγείται σε οικονομική ασφυξία καθώς το 2022 θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα (από 126 εκατ. το 2021 σε 166 εκατ. το 2022) με δεδομένο ότι από φέτος ενεργοποιείται το νέο ιδιωτικοποιημένο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα απορροφά τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων που θα αφαιρούνται από το ΕΤΑΕΠ.