Θα ήταν πράγματι πολύ παράξενο αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φρόντιζε και μάλιστα εν μέσω πανδημίας να εξυπηρετήσει όχι μόνο τη δική της εκλογική πελατεία, αλλά και τα συμφέροντα αυτών που εκφράζει πολιτικά, των μεγαλοεργοδοτών, εφοπλιστών, εκδοτών και άλλων· ένα πλέγμα δηλαδή διευκολύνσεων απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε μεγάλο κεφάλαιο ή συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης.
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να συνοψίσουμε σε γενικές γραμμές όσα έχουμε καταγράψει από διευκολύνσεις σε ταξικούς φίλους της κυβέρνησης αυτό το τελευταίο διάστημα και είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν και άλλες εξυπηρετήσεις, λιγότερο εμφανείς στη δημόσια σφαίρα.

Πρώτο, σχετικά με τους κλινικάρχες. Ενώ ήταν αναγκαιότητα μπροστά στη διάλυση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από την πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, της κυβέρνησης Σύριζα συμπεριλαμβανομένης, να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση μονάδες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, η κυβέρνηση προκειμένου να δεσμεύσει αυτές τις κλίνες προχώρησε εν μια νυκτί στο διπλασιασμό της αποζημίωσης (από περίπου 800, στα 1600 ευρώ) ανά ημέρα ως δώρο στις ιδιωτικές δομές υγείας και στους φορείς τους.

Δεύτερο σχετικά με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Προκειμένου να υπάρχει μια τεράστια προβολή μέτρων προστασίας και προφύλαξης για τη μη διασπορά του ιού covid-19 στο ευρύ κοινό, ένα πρόγραμμα μαμούθ ξετυλίχθηκε στα ΜΜΕ, φυσικά με το αζημίωτο για τους ιδιοκτήτες τους, αφού δεσμεύτηκαν περίπου 11 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τα προγράμματα, μηνύματα προβολής κλπ, οπότε όλοι αυτοί έμειναν ικανοποιημένοι από τη φροντίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, που εκδηλώθηκε …πο-λύ σχο-λα-στι-κά.

Τρίτο σχετικά με τους ακτοπλόους εφοπλιστές. Ούτε αυτοί έμειναν παραπονεμένοι. Με ένα πασχαλιάτικο μποναμά ύψους 15 εκατ ευρώ η κυβέρνηση χαρακτήρισε άγονες όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές που ήρθαν να προστεθούν στα 130 εκατ των επιδοτούμενων δρομολογίων για την περίοδο 2019 – 2020 και στην έμμεση επιδότηση ύψους 150 εκατ από το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο. Φυσικά εδώ να προσθέσουμε την παράταση της ισχύος περί μειωμένων οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων κατά 50% έως 30 Απριλίου, την παράταση για ένα τρίμηνο των πιστοποιητικών των καραβιών αξιοπλοΐας, τη μείωση κατά 20% των λιμενικών τελών, την έκτακτη επιδότηση για αναθέσεις συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες και βλέπουμε…

Τέταρτο σχετικά με τα ιδιωτικά ΚΕΚ και τα vouchers, τη λεγόμενη τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Αν και είχε άδοξο τέλος μόλις την προηγούμενη Τετάρτη όταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Βρούτση, η κυβέρνηση κατάργησε την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων με τα voucher των 600 ευρώ. Από τα οποία τα 400 μόνο έμελλε να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα 200 αργότερα με μια ορισμένη πιστοποίηση παρακολούθησης συνολικού χρόνου 100 ωρών. Μάλιστα, από αδιάθετα κονδύλια προγραμμάτων ΕΣΠΑ τα ιδιωτικά ΚΕΚ θα λάμβαναν ποσό 470 ευρώ ανά καταρτιζόμενο σύμφωνα με την πρόβλεψη.
Η υπόθεση έτεινε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο κυβέρνησης – ιδιωτικών ΚΕΚ και πιο συγκεκριμένα 6 ή 7 προμηθευτών αυτού του υλικού κατάρτισης, εντελώς πρόχειρου και με πάμπολλα λάθη, η συνεχής ανακάλυψη των οποίων γέμιζε με ξεκαρδιστικές αναρτήσεις και σχόλια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.

Μα περισσότερο γέμιζε με οργή χιλιάδες επαγγελματίες επιστημονικών επαγγελμάτων που έμπαιναν σε μία διαδικασία ευτελισμού των γνωστικών αντικειμένων τους των πτυχίων και της επαγγελματικής τους εμπειρίας.

Κοινώς θα λέγαμε πως πιάστηκαν με την «γίδα στην πλάτη» και, ενώ τα βέλη έθιγαν τον φυσικό αυτουργό Βρούτση, ο οποίος με θράσος δήλωνε σε τηλεοπτικά πάνελ πως “σε δύο σελίδες βρέθηκαν 4 λάθη”, τα σκάγια φυσικά έπαιρναν και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που στο παρελθόν είχε εκθειάσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τους φορείς τους, απαξιώνοντας εν τοις πράγμασι τη δημόσια εκπαίδευση.
Ίσως προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις γύρω από αυτό, αν πάρουμε υπόψη μας και ανάλογες δηλώσεις – δημοσιεύματα παραγόντων φίλιων προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με την καρέκλα πάντως του Βρούτση να τρίζει.

Την ίδια στιγμή παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες, τις 7 ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), τις πάνω από 230 ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) και εγκυκλίους εφαρμογής των δήθεν υποστηρικτών μέτρων, οι εργαζόμενοι και μάλιστα όχι όλοι, πήραν τα 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερών, όπερ εστί μεθερμηνευόμενο 533 ευρώ ανά μήνα, οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα τίποτα και ενώ τελειώνει ο Απρίλιος ΘΑ… πάρουν και αυτοί τα 800 ευρώ, με τα έξοδα να τρέχουν από ενοίκια -σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις μειωμένα κατά 40%- και όσες άλλες υποχρεώσεις να υφίστανται αμετάβλητες, ενώ οι επιστήμονες δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι / λογιστές αναμένουν τα 600άρια.

Ζεστό όμως χρήμα έχει εισρεύσει στις τσέπες όλων αυτών των «επιφανών» και μεγαλοσχημόνων που αποτελούν εμβληματικές κατηγορίες της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας.