Τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας οδήγησαν τις ομοσπονδίες Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.­Τ.Ε.Δ.Υ. στην απόφαση απεργίας – αποχής των μελών τους από μια σειρά από υπηρεσίες (από 23 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου) και Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10.00 π.μ. Εναντίον της προκηρυχθείσας Απεργίας – Αποχής, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών υπέβαλαν αγωγή την οποία απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ανακοίνωση υποστήριξης των εργαζομένων στις διεκδικήσεις τους έβγαλε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Όπως επισημαίνουν οι παραπάνω ομοσπονδίες των εργαζομένων σε εξώδικη γνωστοποίησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, ΥΠΕΝ και Οικονομικών, την οποία κοινοποιούν στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, είναι τραγική. Από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης. Από αυτές, οι 16 (10%) υπολειτουργούν, με υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ, ενώ οι 98 λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου, ενώ σε πολλές απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες. Για όλα αυτά ο “Συνήγορος του Πολίτη” έχει παρέμβει επανειλημμένα στα διάφορα όργανα του κράτους.

Ζητούν ακόμα επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους με το απαιτούμενο προσωπικό, αυξήσεις στις αποδοχές τους, εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει την ανάθεση καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου κλπ. Τέλος αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Διεκδικούμε δηλαδή Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει. Δηλώνουμε ότι από κοινού θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος.”

Δώδεκα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας σε Εποπτεία, Μνημόνια και Μεταρρυθμίσεις, που επέβαλαν οι δανειστές και εφάρμοσαν οι ντόπιοι υποταχτικοί τους, το “επιτελικό κράτος” για το οποίο κομπάζουν είναι πιο αποδιοργανωμένο και αναποτελεσματικό παρά ποτέ. Όχι όλο βέβαια, οι δυνάμεις καταστολής δουλεύουν αποτελεσματικά εναντίον του εργαζόμενου λαού που παλεύει διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια.