Συνεχίζονται οι απολύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ford, Tesla και Twitter ξεκινούν νέο κύκλο απολύσεων, η Meta (Facebook) ανακοινώνει μεγάλη αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια του Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Ford: Στα «σκαριά» χιλιάδες απολύσεις

Ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford σχεδιάζει να καταργήσει 3.800 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη τριετία. Οι 3.600 θα είναι στη Γερμανία και στη Βρετανία, κυρίως στους τομείς της μηχανικής και της ανάπτυξης προϊόντων, αλλά και στη διοίκηση της εταιρείας.
Οι περικοπές, σύμφωνα με τη Ford, θα γίνουν λόγω του “αυξανόμενου κόστους” και της αναγκαιότητας για “δομική αναδιάρθρωση” της εταιρείας, η οποία στρέφεται πλέον στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Συγκεκριμένα, 2.300 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν στη Γερμανία, 1.300 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 200 στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι περικοπές θα γίνουν μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας αποχώρησης».

Νέος γύρος απολύσεων στο Twitter

Παράλληλα, η Twitter Inc απέλυσε τουλάχιστον 200 εργαζόμενους ή περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της αυτή την περίοδο, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στις ΗΠΑ. Οι απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ αφορούσαν υπεύθυνους διαχείρισης έργου, αναλυτές δεδομένων και μηχανικούς, αρμόδιους για τη μάθηση των μηχανών και την αξιοπιστία της υπηρεσίας.
Η Twitter είχε προσωπικό περίπου 2.300 εργαζομένων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ίλον Μασκ. Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος απέλυσε πάνω από 3.700 εργαζόμενους, αφότου εξαγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος μάλιστα τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ουσιαστικά ο Μασκ φόρτωσε τα βάρη στην πλάτη των εργαζομένων, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, λόγω της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων.

Εκδικητικές απολύσεις στην Tesla
λόγω προσπάθειας δημιουργίας σωματείου

Την ίδια ώρα, η άλλη εταιρεία του Ίλον Μασκ, η Tesla, πραγματοποίησε 30 απολύσεις εργαζομένων, σε μια εκδικητική κίνηση με στόχο την τρομοκράτηση του εργατικού δυναμικού της, μία μέρα μετά την υποβολή αιτήματος δεκάδων εργαζομένων για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Πρόκειται για εργαζόμενους της μονάδας Αυτόματου Πιλότου σε εργοστάσιο της πολυεθνικής στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο τοπικό συνδικάτο Workers United Upstate της Νέας Υόρκης. Το συνδικάτο υπέβαλε καταγγελία κατά της Tesla στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ για την εκδικητική και αδικαιολόγητη απόλυση των εργαζομένων. Το Workers United Upstate εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν επίσης ένα email με την ενημερωμένη πολιτική της εταιρείας, με βάση την οποία απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνελεύσεων και άλλων συλλογικών διαδικασιών βάσης χωρίς την παρουσία όλου του εργατικού δυναμικού του εκάστοτε εργοστασίου, πολιτική που παραβιάζει την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία, αλλά και τον νόμο της Νέας Υόρκης.

Ο Ζάκεμπεργκ, οι απολυμένοι και η ατομική του ασφάλεια

Την ίδια ώρα, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις ετήσιες δαπάνες για την ατομική ασφάλεια του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, κατά 40%, δηλαδή στα 14 εκατομμύρια δολάρια. Η απόφαση έρχεται περίπου τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση 11.000 απολύσεων εργαζομένων από τον αμερικανικό κολοσσό. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υποστήριξε ότι η μεγάλη αύξηση των δαπανών ήταν «αναγκαία υπό τις παρούσες περιστάσεις […] λόγω συγκεκριμένων απειλών για την ασφάλεια του Ζάκεμπεργκ».