25 Γενάρη, στην Αθήνα

Με συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη στην Αθήνα απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει σε κατάσταση εκκαθάρισης την εταιρία και να προχωρήσει στον τεμαχισμό και στο ξεπούλημά της. Ακόμη στη συνεδρίαση του συντονιστικού των σωματείων αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας για το μέλλον της επιχείρησης, στις 12 Ιανουαρίου, στη Λάρυμνα με τη συμμετοχή φορέων. Παράλληλα, πληθαίνουν τα ψηφίσματα συμπαράστασης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από σωματεία του κλάδου αλλά και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Την ίδια ώρα πηγές του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διαμηνύουν ότι εντός του πρώτου μήνα του 2020 θα τρέξουν οι διαδικασίες για την υπαγωγή της επιχείρησης στο νόμο 3429/05, που προβλέπει την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή που θα προχωρήσει στην πώληση ή εκμίσθωση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, με έναν ή και περισσότερους διαγωνισμούς.

Όπως δηλώνεται από το ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του 2014 για ιδιωτικοποίηση μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών για τα πάγια της επιχείρησης και για τα πάγια που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, τότε θα πάψει να ισχύει το πρόστιμο των 138,5 εκατ. ευρώ.

Οι εκβιασμοί για το μέλλον τις επιχείρησης δεν περιορίζονται μόνο στο πρόστιμο που έχει επιβάλει η ΕΕ και στην προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ, ενάντια στην επιχείρηση, που είναι σε εξέλιξη.

Η ΔΕΗ που ελέγχει το11,4% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ προειδοποιεί για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της εταιρίας, αν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου δεν υπάρχει συμμόρφωση της βιομηχανίας στον τελευταίο διακανονισμό οφειλών της, απειλώντας όχι μόνο με διακοπή ηλεκτροδότησης, αλλά και με άλλες κινήσεις για δέσμευση περιουσιακών της στοιχείων.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης έστειλε τελεσίγραφο σχετικά με τις, ύψους άνω των 340 εκατ. ευρώ, ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ.

Ξέχασε όμως να αναφερθεί στις ληστρικές χρεώσεις ρεύματος που επέβαλε για χρόνια η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ, όταν επιφύλασσε προνομιακή μεταχείριση σε άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις μεγαλοβιομηχάνων. Ούτε βέβαια αναφέρθηκε στην κακοδιαχείριση και την τεχνολογική απαξίωση, με συνέπεια και τον τραγικό απολογισμό σε απώλειες ανθρώπινων ζωών εργατών, που συνειδητά υιοθέτησαν οι διορισμένες διοικήσεις της εταιρίας, στην οποία η ΔΕΗ είναι βασικός μέτοχος. “Παρακολουθούμε τις κινήσεις την κυβέρνησης και δώσαμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου. Χρειαζόμαστε άμεση λύση μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Εάν δε συμβεί αυτό θα προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες” τόνισε, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά των εκβιασμών.