Με άγρια καταστολή αντιμετωπίστηκε ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» κατʼ εντολή της διοίκησης της εταιρείας Energean και με τις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το απόγευμα της 20ής Δεκέμβρη 2021, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις εισόδους των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Μέσα στο εργοστάσιο βρίσκονταν 150 περίπου εργαζόμενοι περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν από τις 4 Αυγούστου 2021, ενάντια στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προωθεί η διοίκηση της Energean.

Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη 2021, περισσότεροι από 500 αστυνομικοί των ΜΑΤ, ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά, κόβοντας τα σύρματα της περίφραξης, εισέβαλαν στο εργοστάσιο, αναπτύχθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του, που χαρακτηρίζονται ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας και άρχισαν να πετούν οβίδες κρότου-λάμψης προς τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης.

Ο κίνδυνος γενικευμένης έκρηξης ήταν παραπάνω από ορατός, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, όταν με τη χρήση οβίδων κρότου-λάμψης σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει πετρέλαιο και υδρόθειο, οι δυνάμεις καταστολής έβαλαν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ανθρώπων που ήταν παρόντες εκεί, αλλά και την ύπαρξη των οικισμών της ευρύτερης περιοχής.

Η διοίκηση της Energean, παρά το γεγονός ότι έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων για την ασφαλή λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης, προχώρησε σε σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με 40 απολύσεις, κάθετες μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και μετατροπή 40 συμβάσεων εργαζομένων σε «εργολαβικές».

Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα, αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και για συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου, έχοντας και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο από τη μαζική συμμετοχή σωματείων και φορέων της πόλης, σε συγκέντρωση, παραμονές Χριστουγέννων, στην Καβάλα, όπου καταγγέλθηκε η τρομοκρατία, καταδικάστηκαν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης της Energean και κυριάρχησε το σύνθημα:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
είμαστε όλοι μια γροθιά
εργάτες, εργάτες ενωμένοι
και ποτέ μας νικημένοι