Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ακάθεκτη στην πώληση της ΛΑΡΚΟ. Το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης(!), που δρομολογεί την τελική πράξη για το μέλλον της επιχείρησης.

Στην τροπολογία έγιναν κάποιες “ύποπτες” μικροδιορθώσεις σε σχέση με όσα προέβλεπε ο νόμος του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς μιλά πλέον για ανοιχτό διαγωνισμό αντί του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού και ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της εταιρίας.

Δρομολογείται ουσιαστικά το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014, που προέβλεπε έναν διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και έναν από τον ειδικό διαχειριστή για το ενεργητικό της εταιρείας. Με τη διαδικασία της διαιτησίας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, περιήλθαν στο Δημόσιο το μεταλλείο και το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, ενώ στη ΛΑΡΚΟ πέρασαν τα μεταλλεία σε Εύβοια και Μακεδονία, τα οποία θεωρούνται και πιο ενδιαφέροντα για τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα έχει γίνει γνωστό πως η σύμβαση που είχε συνάψει η ειδική διαχείριση με τη ΔΕΗ λήγει στις 31/12, πράγμα που σημαίνει ότι από 1/1/2021 δεν θα υπάρχει ρεύμα στο εργοστάσιο. Ακόμη καταγγέλλεται πως στα μεταλλεία της Εύβοιας έληξε η σύμβαση της ειδικής διαχείρισης με τον μεγαλοεργολάβο, ο οποίος πραγματοποίησε αποκάλυψη μεταλλεύματος και δημιούργησε προίκα για τον επόμενο ιδιοκτήτη.

Η ΛΑΡΚΟ εκμεταλλεύεται για 56 χρόνια ορυχεία στην Εύβοια, Καστοριά και Κοζάνη, παράγοντας μετάλλευμα από το οποίο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παράγει νικέλιο. Απασχολεί άμεσα 1200 εργαζόμενους και με το δουλοκτητικό καθεστώς των εργολαβιών απασχολεί εργαζόμενους ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από1100 έως 4000.

Γίνεται φανερό πως πρόκειται για θέμα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών, με την ανεργία στις τοπικές κοινωνίες να χτυπάει κόκκινο και τους εργαζόμενους να εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή τους προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 στις 11 το πρωί. Καλούν σε στήριξη στον αγώνα τους τους εργαζόμενους της περιοχής, τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης τεμαχίζοντας τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς δέσμευση για τη συνέχιση της λειτουργίας της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ότι προχωρά στην δημιουργία “κοινωνικού ταμείου” από τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων για να οδηγήσει αναίμακτα όλους τους εργαζόμενους στην ανεργία, αφού σε περίπτωση που οι διαγωνισμοί αποβούν άκαρποι, όπως είναι και το πιθανότερο, η ΛΑΡΚΟ στο τέλος του έτους βάζει λουκέτο.

Δηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας την συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.