«Λουκέτο» στο εργοστάσιό της στη Θήβα βάζει η «Pipelife Ελλάς», θυγατρική της πολυεθνικής «Pipelife», πετώντας στο δρόμο πάνω από 70 εργαζόμενους, με την αιτιολογία ότι η παραγωγή στην Ελλάδα δεν είναι συμφέρουσα.
Σύμφωνα με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», η διεύθυνση της εταιρίας ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στις 31 Μαρτίου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την αποζημίωσή τους, καθώς και ότι θα παράσχει «βοήθεια» για τη δημιουργία… βιογραφικών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας!

Το Συνδικάτο κάνει λόγο για εμπαιγμό και πρόκληση, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων της πολυεθνικής και όχι «επειδή έχει πρόβλημα επιβίωσης, καθώς μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε 27 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε πολλαπλάσιες. Αντίθετα, πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα ο όμιλος θα βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος».
H συγκεκριμένη εταιρία εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1992 με το σχήμα «Πετζετάκις-Pipelife» και στη συνέχεια με το νέο εργοστάσιο που άνοιξε στη Θήβα απέσπασε μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

Η Pipelife Ελλάς είναι θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Pipelife, με παρουσία σε 27 χώρες, που με τη σειρά του αποτελεί θυγατρική του αυστριακού, επίσης πολυεθνικού, ομίλου Wienerberger ο οποίος ειδικεύεται σε οικοδομικά και άλλα υλικά. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πωλήσεις στην Ελλάδα μπορούν να καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις σε Βουλγαρία και Τουρκία.

«Όλα αυτά τα χρόνια η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη από την εργασία του προσωπικού της. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ένιωσαν στο πετσί τους κάθε αντεργατικό μέτρο (…) Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, αλλά και εξαντλητικές υπερωρίες σε περιόδους αύξησης της παραγωγής», τονίζει από την πλευρά του το Συνδικάτο.