Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 29χρονου εργαζόμενου ηλεκτρολόγου στη βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων “ΗΠΕΙΡΟΣ”, Χρήστου Ζορμπά, δίνει το πόρισμα της αυτοψίας του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας.

Η αυτοψία, η οποία σημειωτέον διενεργήθηκε δυο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν της 6ης Ιουνίου, αναδεικνύει πολύ σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τυροκομικών προϊόντων με ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο άτυχος εργαζόμενος, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες, κλήθηκε να αντικαταστήσει κάποιους καμένους λαμπτήρες σε χώρο παραγωγής και σε ύψος 6,5 μέτρων.

Εκεί διαπίστωσε ότι, παρά την αντικατάσταση των λαμπτήρων κάποιοι συνέχιζαν να μην ανάβουν. Έτσι λοιπόν, κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου υπήρχε το κουτί διακλάδωσης-τροφοδοτικό από το οποίο γινόταν η τροφοδότηση των προβληματικών λαμπτήρων. Στην έκθεση καταγράφεται ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας στον οποίο δεν είχε τοποθετηθεί αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα «στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».

Ο Χρήστος άργησε να δώσει σημεία ζωής και οι συνάδελφοί του που τον αναζήτησαν τον βρήκαν νεκρό στο σημείο αυτό. Ερωτήματα προκύπτουν και από την επιλογή της εταιρείας να μην ειδοποιηθεί αμέσως το ΕΚΑΒ. Αντί αυτού, κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας, του οποίου η βάρδια είχε τελειώσει και βρισκόταν στο σπίτι του. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε μετά την έλευση του ηλεκτρολόγου στη βιομηχανία, με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος να διακομιστεί καθυστερημένα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη συνέχεια του πορίσματος αναφέρεται ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας σε εργασίες που ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπήρχε σωστή οργάνωση της εργασίας, καθότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα, γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές».

Σαν συμπέρασμα, η έκθεση καταλήγει και ζητάει: «περαιτέρω έρευνα του ατυχήματος από ειδικό πραγματογνώμονα ως προς την κάλυψη ή όχι της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με διακόπτη διαφυγής ρεύματος και την καλή λειτουργία της, η ύπαρξη του οποίου θα απέτρεπε τη θανατηφόρα κατάληξη του ατυχήματος».

Ο Χρήστος Ζορμπάς, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κερδίσουν το μεροκάματο και είναι και αυτός θύμα των βασικών ελλείψεων ασφάλειας των εργοδοτών, οι όποιοι προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στη θέση του Χρήστου θα μπορούσε να είναι ο φίλος μας, ο αδελφός μας. Ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μας αφορά όλους.