Ενάμιση μήνα ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με συνθήκες πρωτόγνωρου εγκλεισμού, περιοριστικών μέτρων και αστυνομικών απαγορεύσεων. Από την πρώτη στιγμή της επιβολής των μέτρων η κυβέρνηση απειλεί με διώξεις, πρόστιμα και ποινές, ασκεί μαζικό εκφοβισμό εφαρμόζοντας στην πράξη το αντιδραστικό δόγμα της “ατομικής ευθύνης” για να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την εγκατάλειψη και τη διάλυση του ΕΣΥ. Μέσα σε αυτό το καθεστώς η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων, η γενική συνέλευση, η διαδήλωση και η απεργία βρίσκονται στον γύψο. Η δημόσια πολιτική δράση απειλείται με φίμωση ή και δίωξη, όπως έγινε πρόσφατα με τις περιπτώσεις των μελών του Μ-Λ ΚΚΕ στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 με τη στάση τους, παρέχουν ανοχή και στήριξη στην κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια της λεγόμενης “εθνικής ενότητας”.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το Μ-Λ ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόβαλε την κατεύθυνση του λαϊκού αγώνα ενάντια στα απανωτά αντεργατικά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση, στην πολιτική του αυταρχισμού και του αντιδραστικού δόγματος της “ατομικής ευθύνης”, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής τους. Πρόβαλε και υπεράσπισε τα δίκαια λαϊκά αιτήματα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Στάθηκε σταθερά απέναντι στη γραμμή της «εθνικής ομοψυχίας» που σημαίνει προσαρμογή και εξωραϊσμό του κυβερνητικού έργου, αθώωση όλης της πολιτικής των μνημονίων που κατερείπωσαν τη Δημόσια Υγεία.

Οι παρεμβάσεις του Μ-Λ ΚΚΕ στην Υγεία

Μέσα στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΕΡΓ.Α.Σ και της ΠΟΡΕΙΑΣ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών και στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους στις 7 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την Υγεία. Με αφετηρία τις 7 Απρίλη αλλά και όλο το επόμενο διάστημα οι κομματικές οργανώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ δραστηριοποιήθηκαν σε πανελλαδική κλίμακα για να προβάλουν το αγωνιστικό του μήνυμα.
Στα πλαίσια αυτά στελέχη και μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΠΟΡΕΙΑΣ πραγματοποίησαν ως τις 17 Απρίλη ένα πρώτο κύκλο από παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Γεννηματά, ΚΑΤ, Αττικό, Γ.Κ. Νίκαιας, Τζάννειο, Ασκληπιείο Βούλας) αναρτώντας πανό με κεντρικό σύνθημα “Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό”. Ταυτόχρονα δραστηριοποιήθηκαν σε πολλές γειτονιές και συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με αφίσα – ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ και τρυκάκια σε κεντρικά σημεία, έξω από σουπερμάρκετ και λαϊκές αγορές.

Στην ίδια κατεύθυνση ενεργοποιήθηκαν και οι κομματικές οργανώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ στις επαρχιακές πόλεις. Από το Ηράκλειο Κρήτης, την Ικαρία, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα ως τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία και την Αχαΐα, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας με αγωνιστικό παλμό πραγματοποίησαν αντίστοιχες αυτοτελείς παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σε κεντρικά σημεία πολλών επαρχιακών πόλεων, με πανό, αφίσες, ανακοινώσεις και τρυκάκια.

Μέσα στο καθεστώς των αστυνομικών απαγορεύσεων δεν έλειψαν οι προκλήσεις, οι απειλές και ο εκφοβισμός από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και διάφορων “ανώνυμων αγανακτισμένων”. Αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν στάθηκαν όμως ικανές να κάμψουν την αγωνιστική δράση των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ ούτε να φιμώσουν τη φωνή και το αγωνιστικό του μήνυμα.

Με δεδομένη μάλιστα την εξαγγελία νέας κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών για τις 28 Απρίλη, το Μ-Λ ΚΚΕ, τα μέλη του -μπροστά μάλιστα και στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς- θα ανταποκριθούν ξανά σε αγωνιστική κατεύθυνση και θα βρεθούν στις πύλες νοσοκομείων με πανό, αφίσες, πρωτομαγιάτικη προκήρυξη, για να προβάλουν τα αιτήματα και τους στόχους πάλης για την εργατική πρωτομαγιά και την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Σαν τον κλέφτη το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καραντίνας και αστυνομικών απαγορεύσεων και λουκέτων στα σχολεία, εξήγγειλε την ψήφιση πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Όπως συμβαίνει και με τα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για όλους τους εργαζομένους, έτσι και στην εκπαίδευση το υπουργείο διαβλέπει ως “χρυσή ευκαιρία” την καραντίνα για να επαναφέρει τα παλιά και σκουριασμένα αντιδραστικά της σχέδια.

Απέναντι στην πολιτική αυτή ήταν σημαντικές οι κινητοποιήσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 16 Απρίλη, με όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τόσο έξω από το υπουργείο Παιδείας όσο και σε μια σειρά από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με βασικό αίτημα να μην έρθει προς ψήφιση το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου μέσα από τα εκπαιδευτικά σωματεία που δραστηριοποιούνται έδωσαν το αγωνιστικό “παρών” στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διακινώντας και σχετική ανακοίνωση. Η δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου και η επικείμενη κατάθεση προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα θα οδηγήσει σε νέο κύκλο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων. Οι δυνάμεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου ήδη δραστηριοποιήθηκαν και συμμετείχαν στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή την Παρασκευή 24 Απρίλη.