Οι τραγικές επιπτώσεις της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από τις αλλεπάλληλες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές και οι τραγικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το υγειονομικό προσωπικό γίνονται καθημερινά πιο φανερές, όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσούντες πολίτες από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε γιατρούς, τραυματιοφορείς και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία (στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, στον Άγιο Σάββα, στο Γεννηματάς, στο ΕΚΑΒ, στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο, στο Νίμιτς, στο Αττικό, στο Αγία Όλγα, στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ στην επαρχία έχουμε στο νοσοκομείο Καστοριάς, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, στο νοσοκομείο του Πύργου, στην Αμαλιάδα, στην Άρτα και στο Ρίο).

Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 300 άτομα μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους μιας και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα του φονικού ιού.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι νοσοκομειακοί γιατροί του δημοσίου προγραμμάτισαν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19/03 στις 4μμ στο υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων κλπ).

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ).

Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους συναδέλφους να την ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.

Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό…”.

Επιπλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί του δημοσίου καταγγέλλουν ότι “…Δύο μέρες μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που διαβεβαίωσε ότι ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η Δημόσια Υγεία και έκανε λόγο για προσλήψεις γιατρών, μία μέρα μετά τη «δραματική έκκληση» του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς «να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και η οποία λήγει την Κυριακή 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία (1) θέση επικουρικού γιατρού.

Όχι μόνο αυτό. Αντί να μονιμοποιήσει τους ήδη υπηρετούντες, των οποίων η θητεία λήγει ξεκινώντας από τον Μάρτιο μέχρι 30/9, παρατείνει τη σύμβασή τους μόνο για 4 μήνες και δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς των οποίων η θητεία έχει λήξει το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού τους περιμένοντας να περάσει… το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Τέλος, πέρα από γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ δεν δεσμεύονται για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να ανοίξουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ…”.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί με «μπαλώματα» να περάσει τη μπόρα του κορονοϊού .

Ανακοινώνει ότι θα κάνει περιορισμένου χρόνου προσλήψεις προσωπικού και αυτές σε πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τις πάγιες ανάγκες του δημόσιου κοινωνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας.. Εξαγγέλλει προσλήψεις 700 ατόμων στην πρόνοια με … 6μηνες συμβάσεις (μόλις ως το Σεπτέμβριο) και 2000 προσλήψεις για ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς το οποίο πονηρά λέει να υπογράψουν διετείς συμβάσεις ….με την υπόσχεση ότι μετά θα γίνει μόνιμο. Αρνείται, δηλαδή, ακόμα και αυτή την στιγμή να κάνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού που κατευθείαν να γίνει μόνιμο. Γιατί προφανώς θέλει μετά το πέρασμα της επιδημίας να εξακολουθήσει να παραμένει υποστελεχωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, αφού η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της πρόνοιας παραμένει προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική, ακόμα και τώρα που η καταιγίδα του κορονοϊού κραυγαλέα δείχνει ότι μόνη ασπίδα για την υγεία του πληθυσμού είναι το δημόσιο νοσοκομειακό και υγειονομικό σύστημα.