Μια μαύρη εικόνα, που βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την εκτός πραγματικότητας εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, για τις “θέσεις εργασίας” αποτύπωσαν ξανά τα επίσημα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον μήνα Οκτώβρη, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑΠ-πρώην ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο αυξήθηκε, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κατά 5,92 % ο συνολικός αριθμός των ανέργων και αυτό συσχετίζεται με τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας φτάνουν σχεδόν το 1 εκατομμύριο και 524.000 εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες. Οι γυναίκες είναι σε δυσμενέστερη θέση καθώς αποτελούν το 65% των ανέργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σχεδόν 1 εκατομμύριο που βρίσκονται στο μητρώο περίπου τα 9/10 δεν παίρνουν το επίδομα ανεργίας!

Όλο το 2022 η ανεργία στις διάφορες μορφές της κινείται στα ύψη και συνδέεται με το ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, 2.357.582 εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, δηλαδή απολύθηκαν. Ο τεράστιος αυτός αριθμός, που προσεγγίζει τον συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων, απεικονίζει τόσο τον μεγάλο αριθμό απολύσεων που έγιναν, όσο και το μεγάλο χτύπημα που έχει δεχτεί η σταθερή εργασία που αντικαθίσταται σε όλο και μεγαλύτερη έκταση από την προσωρινή εργασία.

Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν, επίσης, ότι σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2021 οι απολύσεις του πρώτου δεκαμήνου του 2022 ήταν αυξημένες κατά 32%! Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με τη μεγάλη ανατροπή που έχει συντελεστεί και συντελείται στις εργασιακές σχέσεις, η οποία αποτυπώθηκε τον Οκτώβρη ως εξής:

Στις προσλήψεις που έγιναν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατέβηκαν στο 44,68% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανήλθαν στο 44,88% και οι εκ περιτροπής εργασίας στο 10,44%.

Στην πραγματικότητα το εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική είναι ένα τοπίο αδιάκοπων μαζικών απολύσεων, 1.000.000 εργαζόμενων που στερούνται την εργασία, ενώ και από το υπόλοιπο κομμάτι τους ένα 55% να βρίσκεται, ουσιαστικά, σε κατάσταση μισοανεργίας ως μισοαπασχολούμενο και υποαπασχολούμενο.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν και ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης και ποιες δραματικές κοινωνικές συνέπειες βιώνει.