Συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη «Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων». Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτώβρη, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δημόσιας ανοιχτής συζήτησης για το ζήτημα. Ακόμα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης των συναδέλφων για το ζήτημα, με αφίσες και με μοίρασμα ανακοινώσεων, με σκοπό να φτάσει όσο πιο μακριά το μήνυμα «ούτε μαθητευόμενοι, ούτε “συνεργάτες”, είμαστε μισθωτοί και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».

Είναι φανερό ότι ο νομικός κλάδος δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία συμφέροντα, αλλά χωρίζεται στις μεγάλες εταιρείες-δικηγόρους, σε μεσαίους, σε μικρούς, σε αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων έγινε κατανοητό σε μια μερίδα μισθωτών, ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι παροδική όπως παλαιότερα. Ένα κομμάτι των δικηγόρων ήδη, ιδιαίτερα μετά την επέλαση των μνημονίων, είτε εγκατέλειψε τελείως το επάγγελμα, είτε υπαλληλοποιήθηκε. Η πλειοψηφία της νέας γενιάς δικηγόρων θα ζήσει με εξαρτημένη σχέση εργασίας και όχι ανοίγοντας γραφείο. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Ενώ στην πραγματική ζωή, ένα σημαντικό κομμάτι δουλεύει με όρους μισθωτού, νομικά δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο, αλλά ως αυτοαπασχολούμενοι και βαρύνονται με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (180 ευρώ το μήνα, η χαμηλότερη βαθμίδα) και κανένα δικαίωμα του εργατικού δικαίου (αποζημίωση απόλυσης, άδεια μητρότητας κ.ά.). Για αυτό είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, οι μισθωτοί και οι ασκούμενοι να οργανωθούν και να παλέψουν για την αναγνώρισή τους, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αυτά τα ζητήματα παλεύει να αναδείξει ήδη από τις προηγούμενες μέρες η «Πρωτοβουλία». Το ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι η «Πρωτοβουλία» έχει στηθεί βασικά από ανένταχτους, από μισθωτούς που αγωνιούν για το μέλλον τους και αναζητούν τη διέξοδο στον αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους. Στην «Πρωτοβουλία» συμμετέχει και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων», παράταξη της ΕΡΓΑΣ, καθώς και το ΝΑΡ. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που διατηρούν δυνάμεις στο χώρο, δεν προχώρησαν αυτά τα χρόνια σε συγκρότηση σωματείου, ούτε μετά την δημιουργία του αντίστοιχου σωματείου στην Αθήνα πέρυσι, ενώ για την ώρα τηρούν στάση αναμονής(!). Ακόμα περισσότερο, οι δυνάμεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ δήλωσαν τη διαφωνία τους (μέχρι τώρα!) με την εξής κίνηση, καθώς «έχουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο», δηλαδή τον επιστημονικό φορέα στον οποίο συνυπάρχουν όλοι οι δικηγόροι ανεξαρτήτως κατάστασης και σχέσης εργασίας.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων, μετά την πρώτη της εμφάνιση στις εκλογές του Σωματείου στην Αθήνα, θα συνεχίσει και στη Θεσσαλονίκη να δίνει τις δυνάμεις της, για τη δημιουργία σωματείου, για το ξεδίπλωμα του αγώνα των μισθωτών δικηγόρων, με μαζικούς όρους, ενωτικά και κόντρα στις απόψεις που θέλουν τα σωματεία νεκρά και σφραγίδες. Παραθέτουμε την ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας»:

Ανοιχτή συζήτηση για τη σύσταση «Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων», Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6 μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή, πραγματοποιούμε την δεκαοκτάμηνη πρακτική άσκηση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδό μας στο επάγγελμα. Η άσκηση αποτελεί μία μετέωρη κατάσταση, ενδεδυμένη με το μανδύα της «μαθητείας» και χαρακτηριζόμενη από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε προστατευτικού πλαισίου. Μαύρη εργασία, έλλειψη ωραρίου, απουσία προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, βάρος ασφάλισης μετακυλιόμενο στους ασκούμενους, έλλειψη αδείας και αποδοχών αδείας, έλλειψη προστασίας σε περίπτωση απόλυσης, εκ νέου εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επομένως υποτίμηση του πτυχίου μας και δημιουργία ενός φτηνού και αναλώσιμου επιστημονικού δυναμικού χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Για να μην αναφερθούμε στην πρακτική πολλών δικηγόρων που αναθέτουν στους ασκούμενους τόσο νομικές αρμοδιότητες όσο και εργασίες άσχετες με την ουσία του επαγγέλματος, όπως γραμματειακή υποστήριξη, εξωτερικές εργασίες μη νομικής φύσης κ.ά. εξοικονομώντας δαπάνες του γραφείου τους στις πλάτες των ασκούμενων δικηγόρων.

Με το πέρας της άσκησης και την είσοδό μας στο επάγγελμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η εργασιακή επισφάλεια όχι μόνο δεν αίρεται αλλά παρατείνεται. Οι περισσότεροι από μας εργαζόμαστε σε δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες και ενώ υπαγόμαστε στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, παραδόξως χαρακτηριζόμαστε ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, για ακόμα μια φορά, δεν απολαμβάνουμε την προστασία των διατάξεων του εργατικού δικαίου. Μας εμπαίζουν, μας ονομάζουν «συνεργάτες» και μας δίνουν πενιχρούς μισθούς και παρόλο που ασκούμε τη δικηγορία δεν μπορούμε να βιοποριστούμε από αυτήν, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εξωθούνται εκτός επαγγέλματος.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εδώ και δεκαετίες κωφεύουν στην εκμετάλλευση που βιώνουμε καθώς τα συμφέροντα των ηγεσιών τους αντιτίθενται στα δικά μας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι επιστημονικοί φορείς και όχι σωματεία, στους οποίους συνυπάρχουν μεγάλοι δικηγόροι, μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί. Αντίστοιχα, η ΕΑΝΔΙΘ αποτελεί Ένωση με κριτήριο την ηλικία (τα πρώτα 5 έτη) και όχι σωματείο που συγκροτείται στη βάση της μισθωτής σχέσης εργασίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους τους μισθωτούς δικηγόρους και τους ασκούμενους να συμμετέχουν στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση της «Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων», το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6 μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να παλέψουμε αλληλέγγυα και συναδελφικά απέναντι στη εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε.

Ούτε μαθητευόμενοι, ούτε «συνεργάτες»

Είμαστε ΜΙΣΘΩΤΟΙ και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!