Οργή στην κοινωνία της Καβάλας έχει προκαλέσει η απόφαση της Energean να απολύσει 24 εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας», μεταξύ των οποίων ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων.

Τόσο στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους, εκτός από τα χαρτιά της απόλυσης κοινοποιούνται και μηνύσεις, με τις οποίες η «Energean» προσάπτει τον… μισό ποινικό κώδικα, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές.

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια της μονάδας έχει στείλει επιστολή σε 200 περίπου εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση εργασίας, προειδοποιώντας τους ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους και ανακοινώνει νέες προσλήψεις.

Το Σωματείο καλεί «όλους τους φορείς» να πάρουν θέση για τα όσα διαδραματίζονται στα «Πετρέλαια Καβάλας» με αποκλειστική ευθύνη της «Energean», την οποία καταγγέλλει ότι «συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στη λειτουργία των εγκαταστάσεων».

«Η εταιρεία καταστρατηγεί όλο το πλαίσιο του νόμου 2779/1999, βάσει του οποίου δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο», δήλωσε σε εφημερίδα του ημερήσιου τύπου ο απολυμένος πρόεδρος του σωματείου.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που ανακοίνωσε η Energean, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρεύσαν στον τοπικό τύπο, η Energean προτίθεται να αξιοποιήσει στις εξέδρες εργαζόμενους ρουμανικής εταιρείας, της GSP, που βρίσκονται στην περιοχή με μηχανισμό γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον του Πρίνου, για το οποίο η εταιρεία εξασφάλισε προ ημερών δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για την τεχνική επάρκεια των Ρουμάνων εργαζομένων, που μπορεί να ξέρουν από γεωτρήσεις, αλλά είναι ανειδίκευτοι ως προς τη διαχείριση των θαλάσσιων εξεδρών. Και, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι ευθύνη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να ελέγξει, όπως έκανε πρόσφατα για τα επίπεδα του υδρόθειου στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, ότι όλα γίνονται όπως πρέπει στις εξέδρες.

Οι αντιδράσεις φορέων και συνδικάτων στις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» συνεχίζονται, πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχουν εκδοθεί από ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και την δημοτική αρχή της πόλης.

Οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» διαμηνύουν ότι «η εργοδοτική ασυδοσία θα βρίσκει τοίχο ενότητας», ενώ δηλώνουν για μία ακόμα φορά, ότι «δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας» και συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.