Ολοκληρώθηκε και για την φετινή σχολική χρονιά η πολυ-αναμενόμενη «πρόσληψη» ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά από 4 ολόκληρους μήνες αναμονής και ανασφάλειας οι προσλήψεις έγιναν στις 10 Ιανουαρίου! Πρόκειται για την «στελέχωση» των σχολείων με μόλις 300 Ψυχολόγους και 17 κοινωνικούς λειτουργούς.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας και του εμπαιγμού του υπουργείου παιδείας θα πρέπει να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα. Το πρόγραμμα «Υποστήριξη σχολικών μονάδων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς» εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2020, μετά από ένα πάγιο αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά ακόμα περισσότερο μετά από σχεδόν 12 χρόνια κρίσης, όπου οι ανάγκες στα σχολεία πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Η αρχική εξαγγελία του προγράμματος αφορούσε την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Λίγους μήνες μετά ο αριθμός αυτός έπεσε στους 2.400, για να προσλάβουν τελικά ακριβώς τους μισούς δηλαδή 1.200 αναπληρωτές για την χρονιά 2020-2021. Επίσης ενώ το διάστημα που οριζόταν ήταν για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, οι προσλήψεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη μέση της προηγούμενης χρονιάς εκατοντάδες θεραπευτές προσπάθησαν να στηρίξουν οικογένειες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά με τους μισούς μήνες σε τηλεκπαίδευση, σε 5 σχολεία ο καθένας και χωρίς την παραμικρή καθοδήγηση, εποπτεία και εκπαίδευση από το υπουργείο, παρά τα ψέματα της Κεραμέως περί «εκπαίδευσης και ειδικής-επιμόρφωσης».

Ωστόσο δεν περιμένανε πολλοί, ότι φέτος η υποκρισία και η αδιαφορία του υπουργείου θα έφτανε σε αυτό το βαθμό. Επί 5 μήνες το υπουργείο δεν έδινε καμία απάντηση για το πότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος και τελικά, μόνο μετά από πιέσεις αναπληρωτών και του δευτεροβάθμιου οργάνου του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού, της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, προχώρησε σε προσλήψεις στις 10 Γενάρη, στα μισά δηλαδή της χρονιάς, και συγκεκριμένα σε 317 συνολικά άτομα. Οι 3.200 θεραπευτές, που διαφήμιζε στα κανάλια και στις συνεντεύξεις η Κεραμέως πριν ενάμιση χρόνο, μετατράπηκαν σε 317 πενταμηνίτες!

Είναι δεδομένη η αγανάκτηση και η απογοήτευση χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών, που νιώθουν εξαπατημένοι από τις υποσχέσεις Κεραμέως, με πολλούς από αυτούς να μένουν απέξω την φετινή χρονιά. Ήταν ένα πολύ αισιόδοξο βήμα η συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων, η συγγραφή κειμένου και η συλλογή υπογραφών για να προωθηθούν τα αιτήματά τους στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ και από εκεί στο υπουργείο Παιδείας ώστε να ασκηθεί πίεση. Γίνεται φανερό σε όλους όμως ότι δεν αρκούν για την Κεραμέως οι επιστολές διαμαρτυρίας. Δεν φταίει για αυτά που ζούμε, ότι έχουν άγνοια ή ότι αμέλησαν το θέμα, αλλά ότι οι στόχοι τους είναι άλλοι. Στόχος τους είναι, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, η πλήρης υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου. Στον βωμό αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής μόνο να υπόσχονται και να εξαπατούν μπορούν. Αν κάτι μπορεί να τους σταματήσει είναι ο ενιαίος και παρατεταμένος αγώνας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα ίδια και μεγαλύτερα είναι κάθε χρόνο τα προβλή­ματα σε όλες τις ειδικότητες και για αυτό από κοινού πρέπει να δράσουμε. Τα δίκαια αιτήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα για έναν ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό ανά σχολείο, σε κάθε σχολείο της χώρας, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και η παροχή πραγματικής επιμόρφωσης και εποπτείας παραμένουν επίκαιρα, και είναι αναγκαία η συνέχιση της διεκδίκησής τους, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους κλάδους και ειδικότητες.

Β. Σαλαπάτας Ψυχολόγος ΠΕ23 – ΕΡΓΑΣ