24ωρη απεργία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, οι οποίοι πάνω σε δίκυκλο εκτελούν ταχυμεταφορές, διανομές και εξωτερικές εργασίες γραφείων την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, με απεργιακές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες σε Αθήνα, Θεσσσαλονίκη, Γιάννενα.

Σύμφωνα με τα πρωτοβάθμια σωματεία τους (ΣΒΕΟΔ στην Αττική, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης και ΣΒΕΔΙ στα Γιάννενα ), που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε αυξημένη κινητοποίηση, τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα Ισυντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρουν τα παρακάτω :

“…Συνάδελφοι/ισσες, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους/ες όσοι/ες απεργήσαμε. Η 11η Απριλίου του 2019 αποδείχθηκε μια ημέρα γιορτής και νίκης για όλους εμάς, που εργαζόμαστε πάνω σε δίκυκλο, στο επάγγελμα του ταχυμεταφορέα, διανομέα και υπαλλήλου εξωτερικών εργασιών. Μια ημέρα χαράς και συγκίνησης για το σωματείο μας καΙι ολόκληρη την εργατική τάξη, που γνωρίζει πως ενωμένη είναι ικανή για τα πάντα. Μια ημέρα αφιερωμένη πρώτα απ’ όλα στους συναδέλφους που έχουμε χάσει αλλά και στα χαμόγελα όσων αρνούμαστε να παραμείνουμε αόρατοι/ες και να μας αποκαλούν ως “τα παιδιά με τα παπιά”. Η απεργιακή μοτοπορεία μόνο επιτυχημένη κρίνεται, μιας και ήταν μαζικότατη… Ουσιαστικότερης σημασίας όμως είναι, πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων/ισσών απήχαν από την εργασία τους. Γνωρίζουμε πως σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και courier, η διανομή σταμάτησε εξ ολοκλήρΙου, σε σημείο ολόκληρες πιάτσες να έχουν παραλύσει και να μην εξυπηρετούν…”

Ωστόσο, δυστυχώς αυτή η μέρα, επισκιάστηκε από ένα τραγικό γεγονός και όπως οι ίδιοι λένε “… Από τον 16ο συνάδελφο που απεβίωσε από εργατικό δυστύχημα/δολοφονία σε ώρα εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Ο 37χρονος συνάδελφος διανομέας παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο στην Αγία Παρασκευή.

Οι υπεύθυνοι των δολοφονιών, οι εργοδότες, επωφελούμενοι από τους δεκάδες αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παραβιάζουν ακόμη και τα πιο στοιχειώδη εργατικά μας δικαιώματα για να αυξάνουν τα κέρδη τους: Από τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ανασφάλιστη ή υποασφαλισμένη εργασία, την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια, τη μη πληρωμή-κλοπή δώρων, νυχτερινών, αργιών μέχρι τις απειλές, τους ξυλοδαρμούς και τελικά τις απολύσεις όσων εργαζόμενων διεκδικούν τα παραπάνω αυτονόητα δικαιώματα.. Μόνο με την οργάνωση, την αλληλεγγύη, την ενότητα στην πράξη και τους αγώνες μας, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη μνημονιακή αθλιότητα που κυβερνήσεις και εργοδότες μας έχουν επιβάλλει!

ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…”