Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο δέχονται τις βάρβαρες συνέπειες και πληρώνουν τα σπασμένα μιας ακόμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα και αυτό μπορεί να το καταλάβει όποιος παρακολουθήσει την πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Στον κλάδο της τεχνολογίας, όλοι οι κολοσσοί προχωρούν σε ένα μπαράζ απολύσεων, αντιγράφοντας την ίδια συνταγή η μια εταιρεία με την άλλη. Ήδη από τον Νοέμβριο η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του Watsapp ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζόμενων. Στον ίδιο δρόμο προχωράει και η Microsoft με τα αμερικανικά μέσα σε δημοσιεύματά τους να κάνουν λόγο επίσης για 11.000 απολύσεις. Αντίστοιχα Twitter και Amazon απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ και η Google ήρθε να προστεθεί στις παραπάνω εταιρείες, καθώς η θυγατρική της Alphabet Ink περικόπτει 12.000 θέσεις εργασίας, που αποτελούν το 6% του εργατικού της δυναμικού. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε και η Spotify 600 απολύσεις, που αποτελούν επίσης το 6% των εργαζόμενών της.

Πέρα από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών όμως και άλλες μεγάλες βιομηχανίες ακολουθούν την ίδια πολιτική περικοπών, με βασικό θύμα τους εργαζόμενους. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford μέσα στον μήνα πρόκειται να ανακοινώσει 3.200 απολύσεις στο εργοστάσιο της Κολωνίας, που παράγεται το μοντέλο «Fiesta» και το οποίο απασχολεί σήμερα 15.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά ότι το εργοστάσιό της στο κρατίδιο του Ζάαρ που απασχολεί 4.600 εργαζόμενους θα κλείσει μέχρι το 2025, ενώ ανέφεραν πως προχωράει η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση η οποία θα γίνει με λιγότερους εργαζόμενους.

Ακόμα και οι εταιρείες που βλέπουν αύξηση των κερδών τους προχωρούν σε περικοπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η SAR, Γερμανική εταιρεία λογισμικού, η οποία παρά την αύξηση των κερδών το τελευταίο τρίμηνο, προχωρά σε 3.000 απολύσεις.
Στην Αμερική πέρα από τις εταιρείες τεχνολογίας, αλυσιδωτές είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε όλη την οικονομία, θυμίζοντας το 2008. Υπολογίζεται ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν περικοπεί ή αναμένεται να περικοπούν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας στους κλάδους της τεχνολογίας και τον τραπεζικό. Συγκεκριμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of Νew York Mellon προχωρούν σε 15.000 απολύσεις. Πρό­κειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων μετά το 2008 και την χρεοκοπία της Lehman Brothers.