Μία πρόσφατη κατάκτηση των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά επιχειρούν να πάρουν πίσω οι εργοδότες. Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι εργάτες από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Πριν ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, που δουλεύουν μέσα στο εργασιακό εξουθενωτικό καθεστώς με κινδύνους για τη ζωή τους, που έχουν επιβάλει η κινέζικη COSCO και ο ΟΛΠ, πέτυχαν με απεργιακές κινητοποιήσεις να αναγνωριστεί η εργασία τους ως βαριά και επικίνδυνη.

Ο ΣΕΒ με την προσφυγή του “ζητεί την ακύρωση” της απόφασης για την ένταξη των εργαζομένων στις δύο προβλήτες στα ΒΑΕ με το νομικό ….επιχείρημα ότι ο ΣΕΒ έχει «έννομο συμφέρον» που…«προκύπτει από το καταστατικό του και είναι πασίδηλο από τη δημοσιότητα της δράσης του ως κεντρικής εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής ειρήνης».

Ο ΣΕΒ επικαλείται προσχηματικά ότι δεν προηγήθηκε «διαβούλευση των κοινωνικών φορέων», ενώ επισημαίνει ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά που βρίσκονται οι δύο προβλήτες, δεν είναι… «λιμενικός χώρος» γιατί η «η έννοια του “λιμενικού χώρου”, κατά την πάγια πρακτική, ερμηνεύεται συσταλτικά και δεν καταλαμβάνει τις λιμενικές εγκαταστάσεις»!

Το σχετικό έγγραφο, παρότι έχει κατατεθεί από τον ΣΕΒ εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 10 Οκτώβρη, γνωστοποιήθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο σωματείο των εργαζομένων στις δύο προβλήτες.

Η προσφυγή του ΣΕΒ έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων οι οποίοι μιλούν για «επίθεση της Cosco, της Dport, της κυβέρνησης, των κομμάτων του κεφαλαίου ενάντια στον κλάδο των λιμενεργατών συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά».

Το σωματείο τους με ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους στις προβλήτες σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το νέο χτύπημα που επιχειρούν εναντίον τους οι μεγαλοβιομήχανοι.