Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να δικαιολογήσει την πολιτική οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού. Έτσι με αφορμή τις αστρονομικές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφού προσπάθησε την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τα λαϊκά στρώματα να την ξαναδικαιολογήσει με τους «περιορισμούς του δημοσιονομικού χώρου», μίλησε για δήθεν «γενναίες» παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά- καταλαβαίνοντας προφανώς ότι γίνεται περίγελος- αναγκάστηκε να προσθέσει πως «η λέξη «γενναία» είναι σχετική» γιατί, όπως αμήχανα παραδέχθηκε, «για τον πολίτη μπορεί να είναι ψίχουλα»!

Εκτός από αυτές τις «γενναίες» λύσεις για τα καύσιμα, που τελικά είναι ψίχουλα, η κυβέρνηση προωθεί τώρα ανάλογες «γενναίες» λύσεις και για την ενέργεια. Προετοιμάζει για τις δημόσιες υπηρεσίες τη λύση του «δελτίου στο ηλεκτρικό ρεύμα» μέσα από «πλατφόρμες παρακολούθησης» της κατανάλωσης του ρεύματος στα κτίρια του Δημοσίου, στα συστήματα διατήρησης και συντήρησης θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού και ύδρευσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, βυθίζοντας προφανώς κομμάτια των δρόμων στο σκοτάδι. Οι συστάσεις αυτές έχουν στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Για να επιτηρηθεί αυτό το σχέδιο θα οριστούν «διοικητικοί και τεχνικοί υπεύθυνοι» που θα υλοποιούν τις δράσεις και θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, εάν σε έναν δήμο η κατανάλωση ανεβαίνει, ο δήμος θα πρέπει να απολογηθεί ή αν πέφτει να επιβραβευθεί.

Για να επιτευχθούν όμως αυτού του βαθμού οι μειώσεις θα πρέπει ουσιαστικά οι δημόσιες δομές να προβούν σε τεράστιες μειώσεις κατανάλωσης μιας και μήνες τώρα γίνονται δηλώσεις από δημάρχους, διευθυντές σχολείων αλλά και προϊσταμένους της ΕΥΠΑΠ ότι φτάνουν υπέρογκοι λογαριασμοί, σε δημοτικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σχολεία, όπου απειλούνται με ρευματοκοπές, ενώ ακόμα και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύ­δρευ­σης – Αποχέτευσης βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Αναδεικνύοντας την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος, από πλευράς της κυβέρνησης, για τις δημόσιες δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, μια εικόνα που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, το κόστος ενέργειας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 48,2%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 70,3% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 35%.

Ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν και οι κατασκευαστές δημοσίων έργων εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης του κόστους κατασκευής, αναγκάζοντας το υπουργείο Υποδομών να μεταφέρει στα κρατικά ταμεία όλα τα βάρη των ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής, καθώς οι εργολάβοι προειδοποιούσαν ότι θα σταματούσαν την εκτέλεση συμβάσεων για να αποφύγουν τις ζημιές.

Τον Μάη, το νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχτηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο, αποτυπώνει το τσουνάμι ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Χαρακτηριστικά, από Απρίλιο σε Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ την υψηλότερη αύξηση κατέγραψε το Φυσικό Αέριο, με 28,6%. Στα είδη διατροφής το γάλα, τα παγωτά, τα αβγά, τα φρούτα, το ψωμί και το κρέας ακρίβυναν από 3,5% ως και πάνω από 6% μέσα σε μόλις ένα μήνα. Ενώ σχεδόν 19% αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος των μεταφορών, ενώ μόνο τα καύσιμα-λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 36,6%.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα θέματα της ανόδου των τιμών και της ενέργειας χτυπά με σφοδρότητα κατά κύριο λόγο τα εργατικά -λαϊκά εισοδήματα. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του εργαζόμενου του κατώτατου μισθού ανήλθε τον Απρίλη στο 18%, από 14,8% τον Μάρτη. Μάλιστα, ο μέσος μισθός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλη έχασε το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ οι εργαζόμενοι που εργάζονται με μερική απασχόληση έχασαν το 28%!

Μήνα με τον μήνα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται σε όλο και πιο ασφυκτική οικονομική κατάσταση και ο μόνος δρόμος για να την ανακόψουν και να ξεφύγουν από αυτήν είναι να κινητοποιηθούν μαζικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διεκδικώντας μέτρα πραγματικής οικονομικής ανακούφισης και στήριξής τους.