Ενώ η αύξηση του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων Νοσοκομείων έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η πανδημία, η κυβέρνηση επί ένα χρόνο όχι μόνο αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί σε αυτήν αλλά με προκλητικές πράξεις ενεργεί ενάντιά της, έχοντας ξεκινήσει μια αλυσίδα διώξεων σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών στα νοσοκομεία, που έχουν φτάσει μέχρι και σε αποφάσεις για απόλυσή τους.

Μετά τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Κ. Καταραχιά, δεύτερο θύμα εκδικητικής απόλυσης έγινε, τις τελευταίες μέρες, η επικουρική γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Βασιλική Τσακτσίρα.

Στις 6/4/21 ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» προχώρησε στην απόλυση της γιατρού αρνούμενος να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση της ίδιας της κυβέρνησης, που προβλέπει παράταση θητείας όλων των επικουρικών γιατρών ως 31/10/21.

Η αιτία για την απόλυση είναι ότι η Β.Τσακτσίρα διεκδίκησε από πέρυσι δικαιώματά της που η διοίκηση του Νοσοκομείου τής τα αρνήθηκε. Ανάμεσα σε αυτά και την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούται ως εργαζόμενη μητέρα ανήλικου τέκνου, γονέας μονογονεϊκής οικογένειας.

Πρόσθετα η διοίκηση του Νοσοκομείου προέβη και σε άλλες αυθαιρεσίες, όπως περικοπή μισθού της που έχει σοβαρές συνέπειες για μια μονογονεϊκή οικογένεια, παράνομες μετακινήσεις σε θέσεις που δεν θα έπρεπε να είναι, ενώ άφηνε αναπάντητο το αίτημα της εργαζόμενης γιατρού για το αν θα παραταθεί η εργασία της στο Νοσοκομείο.

Αξιοσημείωτο του εμπαιγμού της εργαζόμενης είναι ότι όταν αυτή, λόγω της κατάστασης που βίωνε, έφτασε στο σημείο να ζητήσει μετακίνησή της σε άλλο Νοσοκομείο έλαβε απορριπτική απά­ντηση από τη διοίκηση με το επιχείρημα ότι έχει «υπηρεσιακές ανάγκες» το Νοσοκομείο. Λίγο μετά, παρά τις «υπηρεσιακές ανάγκες» δεν της παράτεινε τη σύμβαση!

Την αλληλεγγύη τους στην Β.Τσακτσίρα εκφράζουν το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, ενώ με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «καλεί τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσουν άμεσα την απαράδεκτη απόφαση του διοικητή του Γ.Ν.Ι “Χατζηκώστα”».

Τη συμπαράστασή τους στη γιατρό έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και μια σειρά σωματεία.

★★★

Στο μεταξύ οι κρίσεις για πρόσληψη γιατρών στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» ενέκριναν το μόνιμο διορισμό του απολυμένου ακτινολόγου Κ. Καταραχιά, του νοσοκομείου Αγ. Σάββα. Η απόφαση έρχεται να καταρρίψει το άδικο της δίωξης του γιατρού και, αναμφίβολα, σε αυτήν συντέλεσε ο αγώνας που δόθηκε από τους εργαζόμενους και η ευρύτερη αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε.

Ο διορισμός του θα γίνει μετά από αρκετούς μήνες και όντας άνεργος σήμερα και εκτός ΕΣΥ, συνεχίζει να διεκδικεί την επιστροφή του στον «Άγιο Σάββα», όπου υπάρχει έλλειψη ακτινολόγου, αναμένοντας στις 25/5 και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει.

Διεκδικώντας σταθερά την στήριξη και την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας , το κίνημα αλληλεγγύης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων θα πρέπει να συνεχισθεί, απαιτώντας την ανά­κληση της απόλυσης της γιατρού Β. Τσακτσίρα και όλων των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος εργαζομένων του ΕΣΥ.