Με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 24/10 ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις που προγραμμάτισε η ΠΟΕ- ΟΤΑ, εκφράζοντας την αντίθεση της στο άρθρο 179 του πολυνόμου που ψηφίστηκε απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία και η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε απ’ τη Βουλή, έχουν τη δυνατότητα τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν με απλή πλειοψηφία την μεταφορά αρμοδιοτήτων για την αποκομιδή σκουπιδιών σε ιδιώτες, για σοβαρούς λόγους. Η διάταξη αυτή υπήρχε από πιο παλιά, όμως απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων με αιτιολογημένη εισήγηση. Στην πραγματικότητα, η ρύθμιση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφαλίζει μία «ευελιξία» στην αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών, όπως τόνισαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Εκείνο όμως που κρύβεται πίσω απ’ τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι το πέρασμα κερδοφόρων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης στους ιδιώτες, αφού άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια οι γνωστοί «εθνικοί» εργολάβοι περίμεναν πώς και πώς το πράσινο φως για να πάρουν στα χέρια τους την εκμετάλλευση των απορριμμάτων.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει αφορά την διαρκή αποδυνάμωση του δυναμικού των δήμων, αφού είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα στο όνομα των έκτακτων αναγκών όλο και περισσότερα τμήματα των δημοτικών υπηρεσιών θα ιδιωτικοποιούνται. Τέλος, σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις στα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό.

Οι κινητοποιήσεις είχαν αρκετή επιτυχία και ειδικά οι διαδηλώσεις που έγιναν στις 17, 19, και 24 Οκτώβρη. Ασκώντας κριτική στην ηγεσία της ΠΟΕ- ΟΤΑ πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής. Πρώτον, μετά την πρώτη κινητοποίηση η απόφαση του γενικού συμβουλίου ήταν αποτυχημένη, αφού πρότεινε ένα τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων, όχι όμως για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά μόνο γι’ αυτούς που εργάζονταν στα ανταποδοτικά των δήμων. Με την πρόταση αυτή δημιουργούσε ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους και έβαζε διαχωρισμούς, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο ένα τμήμα απ’ αυτούς.

Δεύτερον, μετά την απεργία και τη συνάντηση με τον υπουργό Θεοδωρικάκο, ενώ στην ουσία δεν υπήρχε καμία δέσμευση της κυβέρνησης για την απόσυρση του άρθρου 179, η ηγεσία της ΠΟΕ- ΟΤΑ αρνήθηκε τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα αφού, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, «ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί καθημερινά με την κατάργηση στην πράξη του άρθρου 179».

Τρίτον, ακόμα και οι υποσχέσεις του υπουργού ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς εργαζόμενος στους δήμους εν μέρει μόνο ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων, αφού με τη διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις στους δήμους με φυσική συνέπεια την πλήρη αποδυνάμωση των υπηρεσιών, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των νευραλγικών τομέων των κοινωνικών υπηρεσιών.

(Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τις εξελίξεις στους δήμους μετά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
(Συνδικαλιστική παράταξη στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης)

Συναδέλφισες, συνάδελφοι.

Δεν συμπληρώθηκε ούτε καν μισός χρόνος διακυβέρνησης απ’ τη ΝΔ και έχουν γίνει πια φανερά τα σχέδιά της για τους εργαζόμενους και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Με το περίφημο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο αυτά που καταλαβαίνει κανείς όταν το μελετήσει είναι τα εξής. Πρώτον εξασφαλίζει όλες τις απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης για όλους και δεύτερον ισοπεδώνει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα μάλιστα της δημοκρατίας που επικαλείται με τα πλαστά διλήμματα για τις πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Δημοκρατία την οποία δεν θυμούνται αυτοί που κυβερνούν όταν εκλέγονται με ποσοστά πολύ πιο κάτω απ’ την απόλυτη πλειοψηφία και που φυσικά ισχύει και για τη σημερινή κυβέρνηση.

Μέσα στο πολυνομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 179, η κυβέρνηση περνάει μια «αθώα» διάταξη που θα χτυπάει δήθεν τη γραφειοκρατία και με την οποία θα μπορεί μια δημοτική αρχή με απλή πλειοψηφία και χωρίς καμία αιτιολόγηση να βάζει τις ιδιωτικές εταιρείες από τη πίσω πόρτα μέσα στις αρμοδιότητες του δήμου και συγκεκριμένα στα ανταποδοτικά, δηλαδή την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης των νευραλγικών τομέων των δήμων, που τόσο πολύ επιδιώκουν οι μεγαλοεργολάβοι και που φυσικά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις. Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι και ο νόμος που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε τη δυνατότητα να περάσουν και τότε οι παραπάνω τομείς στους ιδιώτες, απλά υπήρχαν ορισμένα διαδικαστικού τύπου κωλύματα, που φυσικά δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ξεπεραστούν.

Συνάδελφοι.

Η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Με το πολυνομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των φιλέτων των δήμων. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι οι εργασιακές μας σχέσεις βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Είναι φανερό ότι στο επόμενο διάστημα πολλοί εργαζόμενοι στους νευραλγικούς τομείς των δήμων θα χάσουν τη δουλειά τους, θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη στους δημότες και όσοι δεν εργάζονται σ’ αυτούς τους τομείς θα περιμένουν καρτερικά και τη δική τους σειρά.

Είναι επομένως ανάγκη να αντιδράσουμε άμεσα τώρα! Οι κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν καταλάβει τους μεγάλους κινδύνους και γι’ αυτό βρέθηκαν στο δρόμο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τη προσπάθειά μας.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωματείου την Τρίτη 22/10 για να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Όλοι στον αγώνα. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται!