Με απεργιακές κινητοποιήσεις και αποκλεισμό της εθνικής οδού απάντησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει την τροπολογία που θέτει την επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική απεργιακή συγκέντρωση, την Τρίτη 11 Φλεβάρη έξω από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα και συνοδεύτηκε με αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος του Μαρτίνου. Στον αποκλεισμό συμμετείχαν επίσης κάτοικοι και μαθητές της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι δήλώσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία της 18/2, με συγκέντρωση στη Χαλκίδα, την οποία στήριξαν σωματεία και εργατικά κέντρα από άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας (ΠΑΜΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι στα μαχαίρια και δεν συμπορεύονται ποτέ στη Λαμία, βρέθηκαν να συμμετέχουν στην ίδια συγκέντρωση στη Χαλκίδα, για τη ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο της απεργίας! Ας ελπίσουμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια αφορμή για την αποκατάσταση της ενότητας του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο νομό Φθιώτιδας.

Από την άλλη, αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει καμία απεργιακή συγκέντρωση στη Λαμία, στην απεργία στις 18 Φλεβάρη.

Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει τον τεμαχισμό της επιχείρησης και το ξεπούλημά της στους “επενδυτές”, ενώ αν αποβεί άκαρπος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

Την εγκατάσταση Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης τους πρώτους μήνες της εγκατάστασής του.

Την άμεση περιστολή δαπανών από τον Ειδικό Διαχειριστή, με μείωση σειράς στοιχείων κόστους, τσεκουρώνοντας κατά 25% μεσοσταθμικά τους μισθούς, κατάργηση επιδομάτων, δώρων.

Fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς υπάρχει διαφορά όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας). Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και κατ’ επέκταση ο σχεδιασμός των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διάθεση του ενεργητικού.

Ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας), με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το των αποφάσεων της ΕΕ του 2014.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή με δυνατότητα μίας εξάμηνης παράτασης με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

Απαλλαγή της διοίκησης και των μετόχων από κάθε ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη δίωξη.

Ο υπουργός ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, Κ. Χατζηδάκης, κινδυνολογώντας παρουσίασε το σχέδιο ως “την τελευταία ευκαιρία” της επιχείρησης. Πάντως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έτοιμο «επενδυτή» με τον οποίο έχει έρθει σε επαφή η κυβέρνηση και ο οποίος ορέγεται την προίκα της ΛΑΡΚΟ.

Πρόκειται για τη GSOL (Global Special Opportunities Ltd), fund μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που πήρε και το εργοστάσιο νικελίου της Βόρειας Μακεδονίας. Αν μάλιστα πάρει και την ΛΑΡΚΟ θα καταστεί παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή νικελίου, το οποίο αποκτά μεγάλη αξία με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times η GSOL είναι o μοναδικός μέτοχος που εμφανίζεται πίσω από τη “Niron Metals”, την οποία διοικεί o Μικ Ντέιβς, κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας.

Την εταιρεία αυτή υπέδειξε ως διάδοχό του ο υπόδικος Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Στάινμετς, στην κυβέρνηση της Γουινέας για να της εκχωρήσει μεγάλο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος, όταν ακυρώθηκε το δικό του deal λόγω της παραπομπής του σε σκάνδαλο με μίζες.

Γι’ αυτό θέλουν εκ των προτέρων να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη αυτούς που θα διαχειριστούν το φάκελο “ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ”!