…Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες και με οι παππούδες μου ήταν αγρότες…

Οι «Ματιές» έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην κατάσταση των φτωχών και μεσαίων αγροτών στην περιοχή και στην πατρίδα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε, όχι λίγες φορές, προβλήματα που προκύπτουν είτε έκτακτα -από παράγοντες αστάθμητους, όπως οι φυσικές καταστροφές στις καλλιέργειες- είτε αποτελούν συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής, που είναι μόνιμα υποταγμένη στις εντολές της ΚΑΠ και της Ε.Ε. Μία πολιτική που στα χρόνια εφαρμογής της έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό τους. Πάνω στις πλάτες των αγροτών παίζονται πολιτικά παιχνίδια κάθε είδους, κι αυτή είναι μία καλά θεμελιωμένη εμπειρία, γνώση.
Δεν είναι λίγα τα προβλήματα των αγροτών στην περιοχή της Μακεδονίας και ευρύτερα. Το τελευταίο διάστημα, αποφάσεις κυβερνητικές, διεθνείς εξελίξεις αλλά και «θεομηνίες» -δηλαδή καιρικά φαινόμενα- απασχολούν τους αγρότες στην περιοχή, καθώς προδιαγράφουν ένα σκοτεινότερο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, αγρότες της περιοχής, στην Ημαθία, Πέλλα, Πιερία αλλά και αλλού έχουν πληγεί και από τις τρεις αυτές πληγές, φέρνοντας στο μυαλό όλων τις πληγές του Φαραώ.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα των αγροτών που καλλιεργούν ακτινίδια. Ο περσινός παγετός που προκάλεσε ζημιά στη σοδειά και σε κάποιες περιπτώσεις και ακαρπία, γιγάντωσαν τα προβλήματα των παραγωγών, αφού ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί κι ας έχει ολοκληρωθεί κι η επόμενη καλλιεργητική περίοδος. Το πρόβλημα της μη αποζημίωσης μεγαλώνει περισσότερο και η απουσία του ΕΛΓΑ, του αρμόδιου υποτίθεται φορέα για την καταγραφή , τον έλεγχο και την απόδοση των αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς -όπως οι ίδιοι οι αγρότες καταγγέλλουν- ούτε καταγράφηκαν οι περσινές ζημίες ούτε καν εκτιμήθηκαν. Για άλλη μία φορά οι αγρότες, καλλιεργητές ακτινιδίων, θα πρέπει προφανώς να αρκεστούν σε «υποσχέσεις» ώστε να υπάρξει «ενίσχυση του αναπτυξιακού βηματισμού». Αν δεν επαρκεί το ψωμί για την οικογένειά σας και την επιβίωσή της, τότε υπονομεύετε το μύθο της «κανονικότητας» και της «αναπτυξιακής πορείας». Αν πάλι συμφωνείτε με όσα οι κυβερνητικοί παράγοντες σερβίρουν, τότε κακό του κεφαλιού σας. Σε κάθε περίπτωση αρκεστείτε στις υποσχέσεις που αφειδώς σερβίρουν στο τραπέζι σας οι κυβερνητικοί βουλευτές, κάθε φορά που συναντιούνται με τα αρμόδια υπουργεία. Κι είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω δεν τα βγάζει η στήλη από το μυαλό της αλλά τα «δανείζεται» από τα λεγόμενα των κυβερνητικών βουλευτών της ΝΔ.
Κι αν τα παραπάνω αφορούν στα ακτινίδια, ας πάμε και στα ροδάκινα. Και σε αυτή την καλλιέργεια που αποτελεί τροφό για χιλιάδες αγρότες, πηγή εισοδήματος αλλά και πλούτου για την οικονομία του τόπου, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Έχουμε ήδη αναφερθεί σε παλιότερο μας σημείωμα στις βλαβερές συνέπειες του νέου εμπάργκο στις ζωές των καλλιεργητών του, που εν έτει 2019 ακούει στο όνομα δασμοί των ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως οι υπερατλαντικοί ιμπεριαλιστές, επί «Τραμπ του Τρομερού», έλαβαν την απόφαση να αυξήσουν δραματικά τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσα σε αυτά και στο βιομηχανικό ροδάκινο της πατρίδας μας. Απόφαση που, όπως όλοι εκτιμούν, πρόκειται να αφαιρέσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το ήδη μειωμένο, με πάρα πολλούς τρόπους, αγροτικό εισόδημα. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους αγρότες να αντικρίζουν για μία ακόμη φορά το ζοφερό πρόσωπο της εξαφάνισής τους από προσώπου γης κι έχει πολλαπλασιάσει, όπως είναι λογικό, τις ανησυχίες τους.
Κοντά στη ζημία αυτή θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις φυσικές καταστροφές που δεν αποζημιώνονται είτε αποζημιώνονται στο ελάχιστο, ίσα ίσα δηλαδή ώστε οι καταπονημένοι αγρότες να παίρνουν μια ανάσα και να συνεχίζουν, άγνωστο ασφαλώς για πόσο το μαρτύριο του Σίσυφου. Και μη νομίζει κανείς πως με τα παραπάνω ολοκληρώσαμε το παζλ της αγροτικής κατάστασης. Έτσι κι αλλιώς την περιγράφουμε συνοπτικά. Η εικόνα παίρνει σχήμα και μορφή αν κανείς συμπληρώσει σε όλα τα παραπάνω και τις πολιτικές που εφαρμόζονται επί δεκαετίες στην πλάτη τους, που δυστυχώς λυγίζει πολλές φορές μην αντέχοντας άλλο τα βάρη.
Ας πούμε, σήμερα, τέλη Νοέμβρη και μπαίνοντας Δεκέμβρης, έχουν για τα καλά μπει ψύλλοι στ’ αυτιά τους, αν δεν το γνώριζαν πολλοί εκ των προτέρων, πως και η νέα κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε κατά το ελάχιστο από τους κυβερνητικούς προκατόχους της, όποιου χρώματος και πολιτικής αντίληψης. Δεν είναι λίγοι οι αγρότες που θορυβήθηκαν και ανησύχησαν έπειτα από τις πληροφορίες για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Εξέφρασαν μάλιστα, επίσημα, τις ανησυχίες τους τονίζοντας πως η πρόσθετη επιβάρυνση θα σημάνει τη χαριστική βολή. Ειδικότερα η προωθούμενη αλλαγή στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλιζόμενων του ΟΓΑ, στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμο , προμηνύει αυξήσεις στην κατώτατη κλίμακα (κλίμακα 1η) που ξεπερνούν το 200% ενώ στην μέγιστη κλίμακα (κλίμακα 5η) το 100%! Ανάλογα βέβαια, κλιμακώνεται και διαμορφώνεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκειται για μία τραγική εικόνα και είναι αναμενόμενες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των αγροτών. Άλλωστε κάτι τέτοιο δήλωσαν κι οι ίδιοι οι αγρότες, μέσω αγροτικών Συλλόγων και της Πανελλαδικής σύσκεψης των Μπλόκων.
Η ανησυχία των αγροτών και του αγροτικού κινήματος, η αναφορά και μόνο σε επικείμενες κινητοποιήσεις μπροστά στα οξυμένα προβλήματα, ασφαλώς και δεν περνούν απαρατήρητα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προλάβει τυχόν γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα πως την ανησυχία των αγροτών «αφουγκράζονται» βουλευτές της ΝΔ, που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα επερωτήσεις για τα θέματα στη Βουλή. Είναι οι ίδιοι οι τοπικοί βουλευτές – και σε πολλές περιπτώσεις κομματάρχες παλιάς κοπής- που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» όχι ασφαλώς γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους φτωχούς αγρότες, τα θηριώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη μοίρα τους, αλλά γιατί οσμίζονται στον αέρα την κατάσταση και θέλουν πάση θυσία να υποστηρίξουν το έργο της σωτήριας κυβέρνησης.
Δε σας φτάνουν οι βουλευτές, οι συναντήσεις τους στα γραφεία των υπουργών κι οι επερωτήσεις στη Βουλή; Ας ανέβουμε ένα επίπεδο πιο ψηλά, αφού η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη έχει στο μυαλό και στην καρδιά της την αγροτιά και τα προβλήματά της. Να σου κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πολύς Μάκης Βορίδης να συναντιέται με δημάρχους των αγροτικών περιοχών, να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις. Άλλωστε οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν. Κι αν δε χορταίνουν την κοιλιά μπορούν ωστόσο να αποκοιμίσουν μυαλά. Έδωσε κι αυτός υποσχέσεις συζήτησης για τα οξυμένα αγροτικά θέματα κι έκανε λόγο για συναντήσεις, για λύσεις. Τι κι αν όλα τα παραπάνω δεν τα υποσχέθηκε ενώπιον των αγροτών που βλέπουν το φάσμα της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεκληρίσματος αλλά σε έναν δήμαρχο; Σημασία έχει πως έδωσε υποσχέσεις κι έβαλε τους αγρότες στην αναμονή.
Μα κι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στην ευρύτερη περιοχή δεν παρέλειψε να δώσει εχέγγυα σιγουριάς κι ασφάλειας, από την υψηλότατη θέση του πρωθυπουργού.
Δε μας προξενούν εντύπωση όλα αυτά. Τι άλλο, βέβαια, θα περιμέναμε ως κομμουνιστές από το κόμμα της ΝΔ και τους πολιτικούς του εκπροσώπους; Καμία εντύπωση, απολύτως. Έχει όμως μια αξία να παρακολουθήσει κανείς τις διαδρομές της πολιτικής και των προσπαθειών της αστικής πολιτικής ηγεσίας να σταματήσει ακόμη και την όποια σκέψη για δράση κι αγώνα από την πλευρά των αγροτών. Να τη διακόψει, πριν ακόμη αυτή γεννηθεί.
Έχει όμως και μία σημασία να δει κανείς πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι αγρότες την κατάσταση, βασικά ως αγροτικό κίνημα. Και βέβαια θα υποστηρίζαμε ανοησίες αν λέγαμε πως η φτωχή και η μεσαία αγροτιά δε συνειδητοποιεί και δεν αντιλαμβάνεται όσα η ίδια ζει στο πετσί της, αν δεν κατανοεί τα προβλήματά που μπορεί να την οδηγήσουν σε πιο μεγάλη φτώχεια ή και σε εξαφάνιση. Ήδη προχώρησαν σε σειρά από συναντήσεις από διάφορες περιοχές, έχουν -εννοείται- διατυπωμένα αιτήματα, ήδη έχουν καταθέσει υπομνήματα στον αρμόδιο υπουργό γι’ αυτά. Όλα φαίνονται να είναι ξεκαθαρισμένα. Παραμένουν όμως ερωτήματα σημαντικά, όπως ο ιδεολογικός προσανατολισμός που έχει κυριαρχήσει στο πλαίσιο του αγροτικού κινήματος, ο ρόλος αυτού του ιδεολογικού προσανατολισμού και το χέρι βοήθειας που δίνει στη συνέχιση της ίδιας εξοντωτικής πολιτικής. Παραμένει ασφαλώς ερώτημα κι αν οι αγρότες μπροστά στα μεγάλα προβλήματα θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ξεπερνώντας απογοητεύσεις, κυβερνητικές παγίδες, αυταπάτες και την κυρίαρχη προπαγάνδα. Τα ερωτήματα παραμένουν και χτυπούν πια στο μάτι, αν μάλιστα φέρει κανείς στο μυαλό του μία εικόνα. Την εικόνα Προέδρου ενός Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών της περιοχής -Συλλόγου που συμμετέχει μάλιστα στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και σε όσα αποφάσισε για αγωνιστικές διεκδικήσεις- να δείχνει χαμογελαστός την εκτίμησή του στο κυβερνητικό έργο προσφέροντας τελάρο με λαχταριστά φρούτα στον Κ. Μητσοτάκη!!
Η φωτογραφία γεννά σκέψεις, δυσοίωνες για το μέλλον της φτωχής αγροτιάς. Και το μέλλον αυτό θα είναι σκοτεινότερο όσο αυτή δεν κάνει βήματα συνειδητοποίησης και δεν αντιλαμβάνεται πως όλα όσα της τάζουν βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί αλλά και αγροτοπατέρες δεν είναι τίποτε άλλο παρά «λαγοί με πετραχήλια».